Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Barcelona deixa enrere un estiu “dolent” pel que fa al turisme

La capital catalana té només la meitat dels hotels oberts amb ocupacions mitjanes del 70%

Barcelona continua a l’espera del turisme de negocis per recuperar-se del sotrac provocat per la pandèmia. La capital catalana deixa enrere un estiu “dolent” marcat per les cancel·lacions i la caiguda del ritme de reserves provocada per l’explosió de contagis de juliol. Actualment, la ciutat té només la meitat dels hotels oberts amb ocupacions mitjanes del 70%.

Aquesta xifra és similar en el cas dels apartaments turístics, on el preu mitjà ha passat de 60 euros per turista i nit d’anys anteriors a 35 euros enguany. Ara, el sector té la mirada posada en el febrer de 2022, quan espera que la celebració del Mobile World Congress (MWC) i l’Integrated Systems Europe (ISE) suposin l’impuls definitiu.

“Havia de ser un bon estiu, l’estiu de la recuperació, però tot es va torçar a principis de juliol”, lamenta el president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Enrique Alcántara.

L’explosió de contagis va comportar moltes cancel·lacions i una caiguda important del ritme de reserves. Els apartaments turístics van tancar un juliol “molt dolent”, amb una lleugera recuperació a l’agost

Segons dades de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), Barcelona ha registrat ocupacions al voltant del 70% al juliol i del 75% a l’agost, molt per sota del 90% assolit els anys previs a la pandèmia.

Aquest descens ha afectat els preus, aproximadament un 50% inferiors als nivells habituals per a aquestes dates. De fet, el preu mitjà per turista i nit ha passat de ser d’entre 55 i 60 euros a 35 euros. “Quan acabi la cinquena onada, la idea és pujar un altre cop els preus perquè les empreses siguin viables”, reconeix Alcántara.

Els hotels de Barcelona van registrar un 25% d’ocupació al juny. A finals d’aquest mes, la xifra va arribar al 40% i es va situar en el 60% a finals de juliol. A l’agost, aquesta dada va augmentar lleugerament fins a tancar la segona quinzena amb pràcticament un 70% d’ocupació en els establiments oberts a la ciutat, aproximadament la meitat del total.

Abans de la pandèmia, la capital catalana tenia prop de 60.000 persones en hotels cada nit. Actualment, aquesta xifra és de 15.000. Tot i això, el Gremi d’Hotels celebra l’augment de l’ocupació respecte a l’any anterior, gràcies a l’avenç de la vacunació, l’augment de la confiança i la millora de la mobilitat.

El director general de l’entitat, Manel Casals, preveu una petita davallada de les ocupacions el mes de setembre a l’espera de recuperar el turisme de negocis per compensar les pèrdues registrades fins ara a la capital catalana.

“Tenim la mirada posada en el febrer de 2022”, assegura. Aquest mes s’han de celebrar els congressos més importants per a la ciutat, el MWC i l’ISE, i el Gremi d’Hotels espera que sigui un “punt d’inflexió” per recuperar el visitant internacional.

Els apartaments turístics ja han començat a registrar reserves per al setembre, tot i que aquestes són cada cop més d’última hora. El president de Federatur, David Riba, preveu que l’ocupació d’aquests immobles caigui fins al 30% o 35% al setembre i fins al 20% a l’octubre.

Depenent de l’estat de la demanda, alguns dels propietaris dels apartaments optaran per buscar una alternativa als seus immobles i traslladar-los al mercat residencial durant uns mesos.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més de 15.000 persones passen per les Nits d’Acústica de Figueres

Notícia següent

L’abat de Poblet manifesta que estan “avergonyits” davant del cas del monjo acusat d’abús sexual

Notícies relacionades