Barcelona deixa enrere un estiu “dolent” pel que fa al turisme

La capital catalana té només la meitat dels hotels oberts amb ocupacions mitjanes del 70%

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Barcelona continua a l’espera del turisme de negocis per recuperar-se del sotrac provocat per la pandèmia. La capital catalana deixa enrere un estiu “dolent” marcat per les cancel·lacions i la caiguda del ritme de reserves provocada per l’explosió de contagis de juliol. Actualment, la ciutat té només la meitat dels hotels oberts amb ocupacions mitjanes del 70%.

Aquesta xifra és similar en el cas dels apartaments turístics, on el preu mitjà ha passat de 60 euros per turista i nit d’anys anteriors a 35 euros enguany. Ara, el sector té la mirada posada en el febrer de 2022, quan espera que la celebració del Mobile World Congress (MWC) i l’Integrated Systems Europe (ISE) suposin l’impuls definitiu.

“Havia de ser un bon estiu, l’estiu de la recuperació, però tot es va torçar a principis de juliol”, lamenta el president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Enrique Alcántara.

L’explosió de contagis va comportar moltes cancel·lacions i una caiguda important del ritme de reserves. Els apartaments turístics van tancar un juliol “molt dolent”, amb una lleugera recuperació a l’agost

Segons dades de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), Barcelona ha registrat ocupacions al voltant del 70% al juliol i del 75% a l’agost, molt per sota del 90% assolit els anys previs a la pandèmia.

Aquest descens ha afectat els preus, aproximadament un 50% inferiors als nivells habituals per a aquestes dates. De fet, el preu mitjà per turista i nit ha passat de ser d’entre 55 i 60 euros a 35 euros. “Quan acabi la cinquena onada, la idea és pujar un altre cop els preus perquè les empreses siguin viables”, reconeix Alcántara.

Els hotels de Barcelona van registrar un 25% d’ocupació al juny. A finals d’aquest mes, la xifra va arribar al 40% i es va situar en el 60% a finals de juliol. A l’agost, aquesta dada va augmentar lleugerament fins a tancar la segona quinzena amb pràcticament un 70% d’ocupació en els establiments oberts a la ciutat, aproximadament la meitat del total.

Abans de la pandèmia, la capital catalana tenia prop de 60.000 persones en hotels cada nit. Actualment, aquesta xifra és de 15.000. Tot i això, el Gremi d’Hotels celebra l’augment de l’ocupació respecte a l’any anterior, gràcies a l’avenç de la vacunació, l’augment de la confiança i la millora de la mobilitat.

El director general de l’entitat, Manel Casals, preveu una petita davallada de les ocupacions el mes de setembre a l’espera de recuperar el turisme de negocis per compensar les pèrdues registrades fins ara a la capital catalana.

“Tenim la mirada posada en el febrer de 2022”, assegura. Aquest mes s’han de celebrar els congressos més importants per a la ciutat, el MWC i l’ISE, i el Gremi d’Hotels espera que sigui un “punt d’inflexió” per recuperar el visitant internacional.

Els apartaments turístics ja han començat a registrar reserves per al setembre, tot i que aquestes són cada cop més d’última hora. El president de Federatur, David Riba, preveu que l’ocupació d’aquests immobles caigui fins al 30% o 35% al setembre i fins al 20% a l’octubre.

Depenent de l’estat de la demanda, alguns dels propietaris dels apartaments optaran per buscar una alternativa als seus immobles i traslladar-los al mercat residencial durant uns mesos.