Categories: Barcelona

Barcelona busca voluntaris que custodiïn el niu d’una tortuga babaua a la platja de la Mar Bella

L’Ajuntament de Barcelona fa una crida ciutadana per trobar voluntaris que custodiïn el niu d’una tortuga babaua a la platja de la Mar Bella. Fa pocs dies l’exemplar d’aquesta espècie, catalogada a nivell mundial com a vulnerable, va pondre 77 ous i està previst que la seva eclosió es produeixi la primera quinzena de setembre.

Actualment ja hi ha voluntaris coordinats des del Centre de la Platja i el Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) que vigilen el niu les 24 hores del dia però en calen més per poder cobrir tots els dies fins a la sortida dels ous. L’Ajuntament destaca que és el primer cop que es té constància que aquesta tortuga nia a la ciutat i per això remarca que l’èxit de la posta és “molt important”.

Segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, el personal tècnic que es va fer càrrec de la tortuga va mantenir 60 dels 77 ous a la platja i van traslladar els 17 restants a centres per assegurar que les cries sobrevisquin.

I és que aquestes tortugues tenen una mortalitat juvenil molt elevada: s’estima que només 1 de cada 1.000 cries arriba a l’edat adulta.

Per això, ara calen més voluntaris per vigilar el niu i la seixantena d’ous que hi ha a la platja, a uns 50 cm de profunditat.

Voluntaris

A banda de custodiar el niu, els voluntaris també podran col·laborar a primera hora del matí en la recerca de rastres de tortuga a la sorra. Aquesta tasca, apunten des del consistori, és important, ja que les tortugues poden fer fins a set nius per temporada separats per períodes de quinze dies. Per tant, podria ser que l’exemplar que ha niat a la platja surti de nit un altre cop a pondre ous, o fins i tot que n’aparegui un altre.

Per tot plegat, demana als interessats que s’inscriguin com a voluntaris a través del correu centreplatja@bcn.cat i el telèfon 932210348. Poden participar-hi entre l’1 d’agost i el 13 de setembre tant adults com menors si van acompanyats d’adults.

Espècie amenaçada

El consistori recorda que tot i que la tortuga babaua és la més comuna de les tres espècies que viuen a la Mediterrània la seva població pateix en l’actualitat una davallada “important”. Es troba amenaçada degut a diversos factors com la sobrepesca, les topades amb vaixells, el canvi climàtic i la contaminació.

Cinc nius a la costa mediterrània occidental

Actualment hi ha 5 nius al llarg de la costa mediterrània occidental: 2 a Catalunya (Barcelona i Vila-seca), 2 a les Illes Balears (Menorca i Eivissa) i 1 a Múrcia.

L’Ajuntament recorda que sempre que es trobi una tortuga babaua a la platja cal trucar al 112 i respectar una distància mínima de 30 metres respecte a l’animal mentre arriba el personal expert.

ACN

Missatges recents

La Generalitat confia a començar el dimarts “amb normalitat”

Salvador Illa espera recuperar "totalment" el subministrament elèctric al conjunt de Catalunya "en les pròximes hores". Fins aquest vespre s'ha…

4 minuts fa

Barcelona obrirà tres poliesportius per allotjar a les persones que no poden tornar a casa

L’Ajuntament de Barcelona habilitarà, com a mínim, tres poliesportius per aquelles persones que hagin de quedar-se a la ciutat per…

16 minuts fa

Catalunya comença a recuperar la normalitat després de la caiguda elèctrica

L'apagada generalitzada continua afectant milers de persones, però a partir de les 17 hores part del territori català ha recuperat…

3 hores fa

Com està afectant la caiguda elèctrica a Catalunya?

Les classes a les universitats suspeses, els semàfors sense funcionar, els trens parats i molts més problemes derivats de la…

7 hores fa

Punts de Catalunya ja recuperen el subministrament

La companyia elèctrica Endesa ha informat que punts de les comarques d'Osona, el Vallès Oriental, Ripollès, Garrotxa, Selva i Gironès…

7 hores fa

Quines poden ser les causes de l’apagada elèctrica?

Espanya pateix un col·lapse energètic que interromp completament el subministrament elèctric a tot el territori peninsular. A hores d'ara, és…

7 hores fa

Esta web utiliza cookies.