Categories: Barcelona

Alerten que un confinament llarg pot augmentar el risc de suïcidi

La Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi ha alertat que un confinament prolongat pot augmentar el risc de suïcidi i ha denunciat que no s’estan tenint en compte les conseqüències que l’aïllament domiciliari per la COVID-19 pot tenir en la salut mental de la població.

Segons explica aquesta fundació, al costat de la Societat Espanyola de Suicidología, «un excés de zel en el control de l’actual pandèmia pot ser perjudicial per a altres esferes de la salut, particularment la salut mental, i pot comportar un augment del risc suïcida entre la població, bé per augment de la ideació, dels intents o de les mateixes morts per suïcidi».

Recorden en un comunicat «la importància de cuidar i protegir la salut mental per a prevenir un malament, el suïcidi, que és avui la primera causa externa de mort a Espanya: posa fi a la vida de 3.600 persones a l’any (gairebé 10 cada dia), el doble de les morts per accidents de trànsit».

Totes dues organitzacions asseguren que la reclusió prolongada a casa, màximament si és forçosa, pot fomentar els problemes de salut mental per augment de quadres d’ansietat, estrès, depressió o de conducta suïcida, o per problemes interpersonals que puguin derivar en aquests trastorns o portar a conductes violentes (majoritàriament cap a les dones i els menors).

També -afegeixen- poden provocar-ho «les conseqüències de la paralització d’un país, de la seva activitat econòmica i laboral, en forma de fallida econòmica futura d’empreses i famílies que poden ser devastadores a llarg termini per a la població».

Segons el president de totes dues organitzacions, Andoni Anseán, no es pot ignorar que «el 2008, la crisi econòmica ens va mostrar els seus efectes negatius sobre la salut mental en general i els suïcidis en particular: recerques a nivell europeu van relacionar l’augment d’un 1% en la taxa de desocupació amb un augment del 0,8% en la taxa de suïcidis de persones menors de 65 anys».

Per a Anseán, el pitjor de la crisi del coronavirus no es produirà mentre duri la pandèmia, sinó que es derivarà dels seus efectes una vegada hagi finalitzat, per la qual cosa demana als responsables de les administracions que ho tinguin en compten a l’hora d’adoptar les decisions polítiques.

Tags: coronavirus
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Les autoritats franceses entreguen a Espanya el detingut per un homicidi a Vilanova de la Barca i dos més a Navarra

Les autoritats franceses han entregat a Espanya el detingut a Besiers (França) a finals de març per un homicidi a…

21 minuts fa

PortAventura “s’ho passa tot pel forro”: “No es pot consentir més”

Les negociacions dels treballadors amb PortAventura World continuen “encallades”, segons ha explicat la secretària general de la Unió Intercomarcal de…

24 minuts fa

Detinguda a Lleida una dona multireincident per robar en un local i amenaçar la dependenta amb un ganivet

Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dimecres una dona, de 41 anys, per robar en un establiment comercial de Lleida…

27 minuts fa

L’impacte econòmic dels esports d’aventura a la demarcació de Lleida va ser de 113 milions d’euros l’any 2024

Les empreses de turisme actiu de la demarcació de Lleida van generar un impacte econòmic de 112,92 milions d’euros l’any…

32 minuts fa

Els Agents Rurals enxampen un furtiu de pesca subaquàtica en ple parc natural del cap de Creus

Els Agents Rurals han interceptat i denunciat aquest dimecres un furtiu fent pesca subaquàtica dins la reserva natural del cap…

35 minuts fa

Castelldefels en peu de guerra pel futur del sòl públic: supermercats o habitatge assequible?

El debat sobre l’ús del sòl públic ha esclatat amb força aquest matí a Castelldefels. En una compareixença conjunta al…

43 minuts fa

Esta web utiliza cookies.