Categories: Barcelona

Alerten que un confinament llarg pot augmentar el risc de suïcidi

La Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi ha alertat que un confinament prolongat pot augmentar el risc de suïcidi i ha denunciat que no s’estan tenint en compte les conseqüències que l’aïllament domiciliari per la COVID-19 pot tenir en la salut mental de la població.

Segons explica aquesta fundació, al costat de la Societat Espanyola de Suicidología, «un excés de zel en el control de l’actual pandèmia pot ser perjudicial per a altres esferes de la salut, particularment la salut mental, i pot comportar un augment del risc suïcida entre la població, bé per augment de la ideació, dels intents o de les mateixes morts per suïcidi».

Recorden en un comunicat «la importància de cuidar i protegir la salut mental per a prevenir un malament, el suïcidi, que és avui la primera causa externa de mort a Espanya: posa fi a la vida de 3.600 persones a l’any (gairebé 10 cada dia), el doble de les morts per accidents de trànsit».

Totes dues organitzacions asseguren que la reclusió prolongada a casa, màximament si és forçosa, pot fomentar els problemes de salut mental per augment de quadres d’ansietat, estrès, depressió o de conducta suïcida, o per problemes interpersonals que puguin derivar en aquests trastorns o portar a conductes violentes (majoritàriament cap a les dones i els menors).

També -afegeixen- poden provocar-ho «les conseqüències de la paralització d’un país, de la seva activitat econòmica i laboral, en forma de fallida econòmica futura d’empreses i famílies que poden ser devastadores a llarg termini per a la població».

Segons el president de totes dues organitzacions, Andoni Anseán, no es pot ignorar que «el 2008, la crisi econòmica ens va mostrar els seus efectes negatius sobre la salut mental en general i els suïcidis en particular: recerques a nivell europeu van relacionar l’augment d’un 1% en la taxa de desocupació amb un augment del 0,8% en la taxa de suïcidis de persones menors de 65 anys».

Per a Anseán, el pitjor de la crisi del coronavirus no es produirà mentre duri la pandèmia, sinó que es derivarà dels seus efectes una vegada hagi finalitzat, per la qual cosa demana als responsables de les administracions que ho tinguin en compten a l’hora d’adoptar les decisions polítiques.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

375 alumnes de 5è de Primària de Badalona estaran en el 12è Mercat de Cooperatives Escolars

375 alumnes de 5è de primària de les escoles Badalonès; Ítaca, Joan Coret; Llorens Artigas;…

3 hores fa

Arriba la sorra a la platja de Cunit des del Port de Coma-ruga

Cunit comença a rebre avui les primeres aportacions de sorra procedent del Port de Coma-ruga,…

3 hores fa

El Congrés tomba la proposta del PSOE contra el proxenetisme

El Congrés dels Diputats ha descartat aquest dimarts la presa en consideració d'una proposició de…

3 hores fa

6 ferits, 2 d’ells menors, en xocar un cotxe i una furgoneta al túnel de Bracons a la C-37

Una persona ha resultat ferida de caràcter greu i cinc més han sofert lesions de…

3 hores fa

La Paeria de Lleida inicia la redacció del pla de Millora Urbana de la Mariola

La Paeria de Lleida ha iniciat el procés per a la redacció del Pla de…

3 hores fa

L’AMB impulsa la moto elèctrica compartida a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Per impulsar la moto elèctrica compartida a la metròpolis de Barcelona, l’AMB ha publicat avui,…

3 hores fa

Esta web utiliza cookies.