La Ciutat de Barcelona

Barcelona quadruplica la població d’expats, estrangers rics, en 25 anys

Al voltant d’un 5% de la població de la ciutat són ‘expats’, la majoria a l’Eixample, Ciutat Vella i Sant Martí

A Barcelona hi viuen actualment més de 86.000 persones de països amb un PIB per càpita superior al d’Espanya. Itàlia, França i Regne Unit són els principals països de procedència, i els Estats Units i el Japó, els primers de fora d’Europa. Però els darrers cinc anys són els Emirats Àrabs, Singapur, Irlanda, Xipre o Israel els que més han crescut en termes relatius.

Segons una anàlisi de l’ACN amb dades padronals, aquest col·lectiu s’ha quadruplicat a la ciutat en 25 anys, i el 2024 va superar el 5% de la població total de Barcelona i el 15% dels residents estrangers. El districte que més n’ha guanyat és Ciutat Vella, però l’Eixample és on viuen més, més de 20.000. També destaca Sant Martí, on hi ha el 13% dels coneguts com a ‘expats’.

El 1999, la capital catalana tenia un milió i mig d’habitants, dels quals uns 65.000 eren nascuts a l’estranger (4,4% del total). D’aquests, 18.867 provenien de països amb un PIB per càpita més alt que Espanya (1,3% de tots els empadronats). Un quart de segle després, el més de mig milió d’estrangers —s’han multiplicat per vuit— suposen un terç dels barcelonins, i els ‘expats’ ja són 86.654 i un 5,1% del total.

El creixement del conjunt de persones nascudes fora de l’Estat es va disparar a la primera dècada d’aquest segle, i també en l’últim lustre, quan se n’han sumat uns 140.000, més que en els deu anys anteriors. Pel que fa als que venen de països rics, el creixement ha estat constant, però en els últims anys ha desaccelerat lleugerament: mentre que en la dècada passada van arribar-ne uns 20.000, des del 2019 el creixement s’ha reduït a uns 8.000.

 

Vuit de cada deu, europeus

Dels 86.654 immigrants de països benestants, una quarta part són nascuts a Itàlia (26,7%), que superen els oriünds de França (20,9%). Entre tots dos països sumen gairebé la meitat de les persones d’aquest col·lectiu i els europeus sumen vuit de cada deu ‘expats’ a Barcelona, amb britànics (10,7%) i alemanys (9,2%) com a comunitats també destacades. Fora del continent, els nascuts als EUA (10,1% del total) i els japonesos (1,9%) són els més nombrosos.

Pel que fa al creixement de cada origen, i tenint en compte només els països amb més de 1.000 residents a Barcelona destaquen en termes percentuals Israel (49% més que el 2019), Irlanda (45,2%), els EUA (35%) i el Canadà (33%).

 

Eixample, Ciutat Vella i Sant Martí

D’altra banda, més de la meitat dels estrangers de països més rics que Espanya estan empadronats als districtes de l’Eixample (23,6%), Ciutat Vella (15,2%) o Sant Martí (13,1%), on se situa el Poble Nou i el 22@. Per contra, a Nou Barris (2,5%) o Sant Andreu (3,3%) és on n’hi ha menys registrats.

 

Nivell salarial més alt

Els nascuts a la Unió Europea conformen la majoria dels anomenats ‘expats’, i es dona la circumstància que els nacionals de països comunitaris són l’únic grup estranger que supera les persones de nacionalitat espanyola en nivell salarial a Barcelona, si bé per un estret marge. Segons dades publicades diumenge passat, mentre que els ciutadans de l’Estat percebien el 2023 una mitjana de 37.451 euros bruts per any, els de la resta de la UE s’enfilaven als 37.721 euros. Alhora, el conjunt d’estrangers se situava en els 28.739 euros, fent així evident la bretxa entre orígens en general benestants i la resta.

Mendo

Missatges recents

Guerra oberta entre l’afició del Nàstic i Gerard Piqué: “Pu** Andorra”

El Nàstic de Tarragona s'ha endut un cop molt fort en la derrota de l'equip contra l'Andorra per 1 a…

5 hores fa

Èxit de l’onzena marxa Marc G.G., amb 200 participants tot i la pluja

La pluja no ha espantat la solidaritat. I és que, malgrat les precipitacions d'aquest diumenge, l'onzena edició de la marxa…

5 hores fa

VÍDEO | Surrealista escena a l’estació de bus de Tarragona: “Els meus tresors!?”

L'estació d'autobusos de Tarragona va ser fa uns dies escenari d'una situació d'allò més surrealista que va agafar una parella…

6 hores fa

Reus es converteix aquest dilluns en Ciutat de la Ciència i la Innovació

Reus acull aquest dilluns 5 de maig l’acte de lliurament de les distincions a les noves 22 noves Ciutats de…

6 hores fa

Alerten de “crescudes sobtades” a la conca del riu Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha advertit de la possibilitat de “crescudes sobtades importants de caràcter local” en barrancs…

6 hores fa

El poble català amb controls ‘antituristes’ i només deixa passar els veïns: “No té cap sentit”

L'arribada massiva de turistes en temporada alta pot arribar a col·lapsar alguns municipis que no tenen les infraestructures necessàries per…

7 hores fa

Esta web utiliza cookies.