Barcelona finança 576 projectes econòmics i innovadors en els darrers 5 anys

Avatar photo

La modalitat de projectes per instal·lar activitats a baixos o promoure l’ocupació són les que compten amb una major partida pressupostària en aquesta nova convocatòria

Entre els projectes de la darrera edició s’hi troben diferents negocis que han obert en 2021 o 2022 o ho faran en els propers mesos com ara locals de restauració, de serveis, mèdics i de distribució, entre d’altres

L’Ajuntament de Barcelona ha finançat en els darrers cinc anys 576 projectes innovadors i arrelats als barris de la ciutat a través de les convocatòries de subvencions de Barcelona Activa Impulsem el que fas. El programa, que ha comptat amb una dotació pressupostària total de 13 milions d’euros, fa brotar propostes sorgides del propi teixit socioeconòmic del territori amb idees de negoci provinents dels veïns i veïnes.

Amb aquest programa, l’Ajuntament aporta fins al 80% del pressupost dels projectes finançats, un import que es percep en el mateix moment de la resolució i esdevé peça clau per engegar la nova activitat econòmica. Fins ara, s’han fet 5 convocatòries anuals, organitzades per concurrència competitiva, on s’han valorat factors com ara la viabilitat i la sostenibilitat, l’experiència en l’àmbit del projecte i l’impacte i sinèrgies amb la comunitat.

 

Nova convocatòria per al 2022

Precisament avui s’obre la sisena convocatòria, que compta amb una de les dotacions més elevades del programa, 2.930.000 euros, amb la qual es preveu aprovar entre 180 i 200 nous projectes, El període per presentar les sol·licituds va des d’avui fins al 22 d’abril de 2022, i es poden formalitzar a través del web barcelonactiva.cat/impulsemelquefas.

En aquesta nova edició hi ha 6 modalitats diferents per presentar candidatures amb objectius com ara  la instal·lació d’activitats econòmiques a locals tancats; la millora de negocis en planta baixa en el marc del Pla de Barris; el foment de l’ocupació de qualitat al territori, incloent aquells projectes adreçats a col·lectius amb vulnerabilitats. També es contempla la promoció d’activitats de turisme responsable i sostenible al turisme a la ciutat de Barcelona; l’alimentació sostenible i el consum responsable; la innovació des de la perspectiva de l’Economia Social i Solidària; o la ubicació de centres de distribució urbana de mercaderies d’última milla, que ajudin a reduir els problemes de mobilitat a la ciutat, així com les emissions contaminants a l’atmosfera.

Import màxim de 40.000 euros

En la convocatòria Impulsem el que fas 2022 es poden subvencionar projectes per un import màxim de 40.000 euros, a excepció dels projectes associats a l’obertura d’un negoci en planta baixa, que podran rebre ajuts de fins a 20.000 euros, i de projectes relatius a la millora de negocis ja existents i ubicats als barris de Pla de Barris, amb un import de fins a 6.000 euros.

En aquesta sisena edició, la modalitat més destacada és la d’Amunt Persianes –que es troba dins de l’estratègia homònima -, que té com a objectiu lluitar contra la desertització comercial i que concentra més d’un 40% del total de la partida pressupostària de la convocatòria, arribant a 1.180.000 euros per a projectes destinats a l’obertura o millora de negocis en planta. En el marc d’aquesta modalitat es poden subvencionar també parcialment despeses de projectes per a la realització d’obres al local, compra de maquinària o estocs o despeses de lloguer, entre d’altres.

Pel que fa al calendari d’execució, la publicació de la resolució dels projectes aprovats de manera provisional es farà al BOPB el mes de juliol de 2022, i la definitiva es donarà a conèixer al mes de setembre.

S’afavoreix l’obertura de negocis, projectes i contractacions

En les diferents convocatòries obertes des de la posada en marxa del programa, s’han subvencionat projectes que en la majoria dels casos no havien rebut cap suport econòmic de l’Ajuntament. La mitjana destinada per projecte, fins ara, ha estat de 22.257 euros. Les modalitats que més ajuts han rebut han estat les de dinamització de locals de planta baixa, foment de l’ocupació, innovació socioeconòmica, models agroalimentaris o turisme sostenible, que, en tots els casos, coincideixen amb els àmbits estratègics de ciutat per crear una nova economia fins a 2030.

A les convocatòries participen un gran ventall d’agents socioeconòmics, tant persones físiques com jurídiques, teixit empresarial i comercial, entitats socials i iniciatives comunitàries, projectes d’emprenedoria, així com UTE que cooperen en un mateix projecte. Sense comptar amb les dues darreres edicions de 2020 i 2021, que encara s’han de comptabilitzar, els projectes van afavorir la contractació de 849 persones. D’una altra banda, més de la meitat dels projectes finançats han estat destinats a persones en risc o situació d’exclusió social, principalment dones, joves, persones migrants i persones amb diversitat funcional.

Entitats i empreses de l’Economia Social i Solidària lideren més del 60% del total de les subvencions. Ciutat Vella és el districte que encapçala la quantitat de projectes finançats, seguit de Sants-Montjuïc, Sant Martí, Sant Andreu i l’Eixample. Tots els districtes sense excepció han dinamitzat els seus barris a través d’aquestes subvencions, i el gruix de projectes són transversals i tenen impacte a tota la ciutat.

Entre les participants de la darrera edició, en són exemples:

    • Bar Soma: bar i restaurant ubicat al Districte de l’Eixample que va tancar arran de la pandèmia. Al maig 2021 tres joves emprenedors entre 29 i 33 anys el van comprar, van fer la cuina i van habilitar l’espai d’acord amb l’estètica dels bars i restaurants de barri típics de l’Eixample. El finançament rebut per Barcelona Activa amb l’Impulsem el que Fas (20.000 euros) els ha servit per fer obres al local i poder mantenir el personal en època de restriccions en el sector de l’hostaleria durant la pandèmia. Col·laboren amb una entitat social, Casa Solidaria, amb l’organització de sopars i cessió de cuina. A més, realitzen exposicions d’artistes emergents de la ciutat.

 

    • VetSalut, Veterinària del Clínic: clínica veterinària al Districte de l’Eixample, a prop del Clínic. Han obert al febrer de 2022. Són dues joves que tenen experiència treballant juntes a d’altres centres veterinaris i ara enceten la seva primera experiència emprenedora. Està adreçada a gats i gossos fonamentalment i es diferencia d’altres centres veterinaris de barri en què és una clínica on practiquen operacions i ingressos i tenen servei d’urgències 24 hores. Han rebut 20.000 euros de l’Impulsem el que Fas per a l’obertura (adequacions, maquinària, etc) i també estan rebent assessorament per a màrqueting i comunicació.

Supermercat Cooperatiu FoodCoop: és el primer supermercat cooperatiu de Barcelona i el segon de Catalunya, veu d’experiències internacionals com el supermercat cooperatiu de Brooklyn i altres. Ha obert al febrer de 2022 a l’Eixample. Ofereix productes de consum responsable amb criteris socials, ambientals i deproximitat. Han rebut 20.000 euros.

    • Llibreria La Insòlita: dues emprenedores van obrir al setembre de 2021 aquesta llibreria feminista especialitzada en literatura fantàstica especialment d’autores dones al Poblenou (Sant Martí). Han rebut 20.000 euros. En els mesos que porten obertes han realitzats ja nombroses presentacions, debats i cinefòrums com a activitat complementària a l’ordinària de la llibreria.

 

  • Bugaderia Social ConviureNet: bugaderia al districte de Ciutat Vella, al costat del mercat de Santa Caterina. Una dona impulsa aquest projecte i ha creat una associació amb dues persones més. És a punt d’obrir, a l’abril, i prestarà els serveis de bugaderia convencional juntament amb serveis de dutxa i bugaderia per a dones sense llar. Està coordinant-se amb entitats de referència en treball amb persones sense llar, amb l’associació del mercat de Santa Caterina i amb el teixit de l’economia social i solidària del barri. Ha rebut 25.000 euros per al projecte, que li han servit per a finançar part de les obres i de la maquinària, així com altres despeses.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Terrassa, present al Saló de l’Ensenyament de Barcelona

Notícia següent

Mataró acull el Congrés de la Joventut de Catalunya

Notícies relacionades