La Ciutat de Barcelona

Barcelona comprarà 600 robots socials ARI per ajudar les persones grans i vulnerables

El pressupost base de licitació és de 3.799.023 euros que es finançaran amb Fons Next Generation EU

Ajuntament de Barcelona ha aprovat la licitació del contracte de subministrament i desplegament de 600 assistents robòtics intel·ligents (ARI) dintre del projecte pilot de teleassistència avançada a domicili amb finançament NG. El potencial de l’ARI passa perquè, lluny de substituir cap dels serveis personals actuals que cada persona pugui rebre, el robot pot ajudar a detectar amb rapidesa situacions d’urgència sobrevinguda a dins de l’habitatge, com poden ser caigudes o accidents domèstics, fer recordatoris per ajudar en la seva activitat diària (com pot ser una visita mèdica) o resoldre dubtes puntuals.

El pressupost base de licitació és de 3.799.023 euros que es finançaran amb Fons Next Generation EU. Dels 600 robots socials, 400 es desplegaran en domicilis i 200, gestionats pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, que s’instal·laran a centres residencials de la ciutat com a element complementari en l’atenció a persones grans i vulnerables. L’objectiu del robot social és millorar la vida i autonomia de les persones grans en primera fase de deteriorament cognitiu o dependència. El contracte és ampliable fins a arribar a les 1.000 unitats.

La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, ha explicat que l’adquisició de robots socials ARI “ens permet incorporar innovació tecnològica en l’àmbit social en una tasca que ha de ser complementària a la que fan els treballadors i les treballadores en els domicilis”. Marta Villanueva també ha destacat “el paper d’acompanyament que pot fer l’assistent robòtic intel·ligent en la lluita contra la soledat no desitjada”.

Dintre dels objectius del projecte ARI hi ha:

  • Provar l’eficàcia de la teleassistència avançada mitjançant la implementació d’un robot social.
  • Identificar els punts de millora en la prestació del servei a través d’una mostra representativa de domicilis de persones grans.
  • Avaluar la utilitat de la tecnologia per afavorir el dia a dia de persones en estat inicial de deteriorament cognitiu.
  • Recollir aprenentatges que permetin optimitzar el servei de teleassistència de l’Ajuntament.

Aquesta iniciativa vol aprofitar l’estat actual de la tecnologia per millorar la qualitat de vida emocional dels usuaris i enfortir la xarxa de suport social. Els robots socials es defineixen com a instruments complementaris a l’atenció directa, que no substitueixen la tasca dels treballadors socials, sinó que l’enriqueixen amb una perspectiva innovadora.

D’aquesta manera, aquests 600 robots socials permetran obtenir dades rellevants sobre la viabilitat de la iniciativa i establir un model que, en cas d’èxit, pugui ser replicat i ampliat a altres àmbits d’actuació. La recollida d’informació es durà a terme de manera sistemàtica per identificar les àrees de millora i ajustar el servei a les necessitats reals de la població.

Amb aquest projecte pilot, l’Ajuntament segueix apostant per la incorporació d’eines tecnològiques que complementin el treball de les professionals en el camp de la teleassistència. La iniciativa pretén provar l’impacte d’un robot social en el model tradicional d’interacció, en un context en què la transformació digital i la necessitat d’atenció personalitzada esdevenen imprescindibles.

El projecte també s’emmarca en la voluntat de reforçar les polítiques d’atenció a la dependència impulsant el canvi en el model de cures de llarga durada cap a una atenció més centrada en la persona.

Compromís amb la millora del servei social

La Gerència de Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat de l’Ajuntament reafirma el seu compromís amb la innovació i la millora contínua dels serveis d’atenció. El projecte ARI representa una prova real del potencial de la tecnologia per aportar solucions innovadores en el camp de la teleassistència. L’experiència obtinguda en aquest pilot servirà de base per a futures iniciatives que integrin la tecnologia amb l’atenció social, amb la finalitat de potenciar l’autonomia i el benestar de les persones grans.

Mendo

Missatges recents

L’acte “Petjades de canvi per un món sostenible” aplega més de 600 infants de Granollers

Més de 600 infants de 4t i 5è de Primària de quinze centres educatius i del Centre d’Educació Especial Montserrat…

3 hores fa

Plantació comunitària a la nova illa verda de Pubilla Cases

Aquest dissabte, 31 de maig, la ciutadania podrà participar en la plantació comunitària a la nova illa verda de Pubilla…

3 hores fa

L’acord amb la Policia Local i la nova ordenança de convivència es converteixen en les prioritats de Solsona

La modificació de les condicions laborals de la Policia Local i l’aprovació d’una nova ordenança municipal de convivència ciutadana són…

3 hores fa

La reunió preparatòria de la Conferència de Presidents acaba sense acord

La reunió preparatòria de la Conferència de Presidents de Barcelona del 6 de juny ha acabat sense acord en l'ordre…

4 hores fa

VÍDEO | Hospitalitzada amb pronòstic reservat una dona després de caure d’un cinquè pis a Reus

Una dona ha caigut d'un cinquè pis aquest migdia a Reus, provocant una gran consternació entre els veïns. La víctima…

4 hores fa

L’Arrel-Fòrum de les Adolescències proposa accions per millorar Granollers

Els joves de l’Arrel-Fòrum de les Adolescències han fet balanç de la feina feta aquest curs en l’audiència pública celebrada…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.