Barcelona acull la fira líder del sector audiovisual amb novetats

Tindrà lloc del 10 al 13 de maig al recinte Gran Via de Fira de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona impulsa l’ecosistema empresarial i educatiu de l’audiovisual de la ciutat a la fira ISE que tindrà lloc del 10 al 13 de maig al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. L’Integrated Systems Europe és la fira líder mundial del sector audiovisual que s’instal·la a Barcelona després de celebrar-se els darrers setze anys a Amsterdam. En aquesta edició a la ciutat, recupera plenament la presencialitat de l’esdeveniment i presenta el futur de l’audiovisual amb 800 empreses expositores.

L’Ajuntament de Barcelona a través de la seva Regidoria d’Indústries Creatives i de Barcelona Activa, juntament amb el Clúster Audiovisual de Catalunya són presents a aquesta fira de referència pel sector donant a conèixer, des de l’estand de la ciutat, projectes estratègics municipals i recolzant el teixit empresarial i acadèmic local en la seva projecció internacional.

Barcelona pol central del sector audiovisual català

A Catalunya el sector de l’audiovisual el formen més de 1.100 empreses que sumen una facturació total de 6.700 milions d’euros i ocupen a unes 26.000 persones, segons l’estudi “El sector audiovisual a Catalunya. Actualització Estratègica” del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat.

Segons dades més recents del 2021, Barcelona és el pol central del sector audiovisual de Catalunya i concentra el 56,7% dels llocs de treball i el 62,0% de les empreses del sector a l’àmbit català l’any 2021.

El sector audiovisual a Barcelona que agrupa empreses dedicades a l’edició, el cinema, vídeo i música, i la ràdio i la televisió, assoleix, el 4t trimestre de 2021, 14.503 llocs de treball, xifra que suposa un 56,7% de l’ocupació total del sector a Catalunya.
Per subsectors, destaca l’Edició, que suposa el 68,7% dels llocs de treball del total de Catalunya, seguida pel Cinema, vídeo i música (59,8%) i la ràdio i televisió (21,6%).
Pel que fa al nombre d’empreses, Barcelona registra el 62,0% de les de Catalunya, i en aquest cas, per subsectors, destaquen el Cinema, vídeo i música (68,6%), l’Edició (60,6%) i la ràdio i televisió (30,6%).

A Barcelona el sector audiovisual empresarial és molt dinàmic, el 57,2% del teixit productiu local es va constituir després de l’any 2011, xifra que supera en 10 punts el referent del conjunt dels agents de la ciutat.

Per districtes, els que registren més activitat econòmica de l’audiovisual són l’Eixample, Sant Martí, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, que representen prop de tres quartes parts (73,3%) del conjunt del sector a la ciutat.

El futur de l’ecosistema de l’audiovisual de Barcelona es projecta a l’ISE

Diferents agents de la ciutat són presents a l’estand de la ciutat a l’ Integrated Systems Europe (ISE) per a donar suport a l’ecosistema audiovisual de Barcelona i Catalunya.

A l’estand de Barcelona de 256 m2, situat entre els pavellons 4, 5, 6 i 7 de la fira, es donaran a conèixer els serveis, recursos i programes que des de l’Ajuntament de Barcelona i a través de Barcelona Activa s’ofereixen a les empreses i professionals locals i internacionals del sector audiovisual. L’estand Barcelona és compartit amb el Clúster Audiovisual de Catalunya que integra fins a 150 de les principals empreses i institucions que abasten tota la cadena de valor del sector audiovisual.

L’espai comptarà amb l’Àgora, un espai amb una programació de diferents activitats organitzades per a presentar les últimes novetats o debatre sobre diversos temes d’interès que es detallen al web www.barcelonactiva.cat/ise2022

L’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Clúster Audiovisual de Catalunya i Barcelona Activa treballen perquè Barcelona i Catalunya es converteixin en el hub audiovisual del sud d’Europa a través d’iniciatives com la Taula Barcelona Creativa, el Barcelona React, la Setmana del Talent Audiovisual o el projecte de Palo Alto. La fira serà precisament un espai de difusió del nou laboratori de les indústries creatives a Palo Alto, un dels projectes estratègics centrals de l’Ajuntament de Barcelona per donar suport a l’audiovisual de la ciutat que es preveu que comenci a funcionar a finals de l’any 2023. Les noves instal·lacions de 2000 m2 posaran a l’abast d’empreses i projectes, especialment centrats en la llum i el so, l’espai i la tecnologia necessàries per facilitar el seu desenvolupament i consolidació.

A més, l‘estand comptarà amb 10 empreses del sector que presentaran les seves solucions relacionades amb la tecnologia musical, la visualització 3D, la innovació tecnològica, els sistemes integrats, l’streaming, la tecnologia digital i l’I+D, entre altres propostes. Les empreses són: Framemov, Vottun, AVisual, Microfusa Escola de Tecnologia Musical i So, StreamingBarcelona, Produktia, Blackfish, ALLRightsMEDIA, Integració Audio-Visual i Forma. Es tracta d’empreses locals capdavanteres en les seves àrees que desenvolupen projectes de ciutat i que, en alguns casos, han estat assessorades o han participat en programes de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament de Barcelona. Algunes d’aquestes empreses presenten a la fira formes d’apropar la tecnologia blockchain i el món de les NFT al sector audiovisual, a més de novetats en plataformes d’streaming o l’ús de la realitat augmentada.

El Clúster Audiovisual de Catalunya, entitat que té com a objectiu convertir l’audiovisual de Catalunya en referència internacional i crear una nova capitalitat industrial i cultural al sud d’Europa, oferirà a l’ISE iniciatives de foment de la innovació, exploració de noves vies de negoci i la internacionalització de les empreses. Conferències com “Metavers: la nova economia virtual”’ on s’analitzarà l’actual estat de desenvolupament del Metavers, tant a nivell tecnològic com en la creació de continguts o “Immersive Shows” on es mostraran espectacles i esdeveniments immersius d’arreu del món i les tecnologies que els fan possibles. A l’Àgora de l’estand tindran lloc taules rodones, xerrades sobre arts escèniques i tecnologia, el sector MICE, les aplicacions innovadores de les pantalles led amb casos d’èxit d’empreses tecnològiques, i trobades de representants de diversos clusters europeus, entre altres activitats.

Túnel immersiu que recrea localitzacions emblemàtiques de Barcelona

L’estand de Barcelona a l’ISE comptarà també amb una instal·lació audiovisual immersiva de 50m2 amb projecció 180º que recull les aportacions de prop d’una quarantena dels i les professionals més rellevants de l’ecosistema audiovisual local, com ara Gestmusic, Filmax, Mediapro, Yelcom Comedia, Grup Focus, Eurecat, Revista 5W, Futura Space i DEAplaneta, entre altres.

En el recorregut del túnel es presenta el teixit empresarial i les novetats del sector i es mostren, com a gran actiu, algunes de les millors localitzacions cinematogràfiques de la ciutat.

Esdeveniments de l’ISE a la ciutat

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’ISE presenta a Barcelona dos espectacles de projeccions audiovisuals a gran escala a espais exteriors de la ciutat.

Refik Anadol és un destacat artista visual pioner en l’estètica i representació de dades i la intel·ligència de les màquines. Ell és l’autor del mapping Living Architecture que es podrà veure a la façana de la Casa Batlló la nit del dissabte 7 de maig fruit de la col·laboració entre Anadol, l’ISE i l’OFFF Barcelona, el festival de creativitat, art i disseny digital que se celebra al Disseny Hub Barcelona del 5 al 7 de maig. Anadol pronunciarà també el discurs d’obertura de l’ISE Exploring the Heritage of Tomorrow.

A la Plaça Espanya, projectat a la façana de Fira de Barcelona, es podrà veure I RISE, una instal·lació immersiva que explora temes com l’esperança, la regeneració i la renovació. L’espectacle, creat i produït per Flaix Studio, amb seu a Barcelona, tindrà lloc des del dilluns 9 de maig fins al dijous 12 de maig entre les 21.00 i les 23.00 hores.

Sobre l’ISE

La fira ISE és un gran aparador de productes i solucions visuals i auditives d’avantguarda on els fabricants i proveïdors de serveis audiovisuals presenten les últimes innovacions desenvolupades per als sectors del mercat comercial i residencial.

L’ISE reunirà a Barcelona la comunitat audiovisual global i comptarà amb un programa de conferències impartides per més de 150 líders d’opinió i experts en temàtiques que abasten des de les tecnologies per al comerç minorista fins a les sales de control, els esdeveniments en directe o l’educació.

Els assistents hi trobaran 800 expositors i podran explorar les últimes tecnologies d’ àrees com Learning (aprenentatge en línia), Live Events (esdeveniments en viu), Performance, Retail (plataformes de venda al detall), conferències i col·laboració, la seguretat i la salut, entre altres.

Algunes de les empreses que exposaran a l’ISE 2022 són Alfalite, Barco, Christie, Google, KNX, LANG, Microsoft, Panasonic, Samsung, Shure, Sony o Zoom.

En l’àmbit residencial, els visitants podran veure els últims televisors de pantalla plana, altaveus encastats, projectors, pantalles de projecció, sales de cinema, il·luminació i sistemes de seguretat. Algunes de les principals marques d’aquest àmbit que es trobaran a la fira són Artcoustic, Crestron, L-Acoustics, KNX, Rako Controls, Sony i Storm Àudio.

Simultàniament a l’ISE, entre el 10 al 12 de maig, al pavelló 4 de la Gran Via, tindrà lloc també la fira IOT Solutions World Congress (IOTSWC), congrés internacional líder dedicat a la transformació de la indústria a través de les tecnologies disruptives. L’IOTSWC aplegarà els principals experts i empreses que treballen en Intel·ligència Artificial, Digital twins, Internet de les Coses o Computació Quàntica.