Categories: Badalona

Les platges de Badalona perden entre sis i deu metres d’amplada cada any

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha fet un estudi de la dinàmica del litoral per buscar solucions que frenin la regressió de les platges al nord de Barcelona. I és que segons aquests treballs, les platges de Montgat i Badalona perden cada any, i des del 2017, entre sis i deu metres d’amplada.

Un dels factors que explica aquest comportament és l’acumulació de temporals en els darrers quatre anys, que ha impedit la recuperació natural de les platges. L’excepció és Sant Adrià de Besòs, que en aquest mateix període ha guanyat metres de platja gràcies a la retenció que provoca el Port del Fòrum. L’estudi proposa també revertir la situació amb l’aportació de sorra, la construcció d’espigons o la instal·lació de tubs geotèxtils submergits.

El treball sobre les platges detalla també l’aplicació d’aquestes propostes de caràcter genèric a cada cas. La major actuació es planteja a Montgat, on es proposa la construcció de cinc espigons submergits de 250 metres, una aportació inicial de sorra de 600.000 metres cúbics i una aportació anual de 80.000 metres cúbics més.

En el cas de Badalona, l’estudi planteja aportacions anuals de sorra d’uns 13.200 metres cúbics, el replantejament en la disposició dels equipaments situats a primera línia de mar i la construcció d’un espigó de suport a la platja de la Mora i l’aportació puntual de de 102.000 metres cúbics de sorra en aquest mateix punt.

Pel que fa a Sant Adrià de Besòs, la proposta passa per la construcció d’un nou espigo, la retirada de l’escullera de davant de les antigues parcel·les industrials i l’aportació de 95.000 metres cúbics de sorra. L’estudi també planteja un “replantejament” dels transvasaments de sorra al port del Masnou, perquè “les aportacions de sorra no compensen l’erosió”.

Similituds amb l’extrem sud de Barcelona

L’acceleració de la regressió per la manca d’una “tranquil·litat meteorològica” en els darrers anys, s’hi afegeix també un element que fa anys que existeix, com és la barrera que suposen els ports de Masnou i Barcelona per al transport natural de sediments de nord a sud. En aquest sentit, l’AMB ja va fer un estudi similar l’any 2019 a l’extrem sud de Barcelona on també s’evidenciava que el “denominador comú” de les platges metropolitanes és la regressió.

ACN

Missatges recents

El CV Sant Pere i Sant Pau torna a ser de primera divisió

El Club Voleibol Sant Pere i Sant Pau ha aconseguit el seu objectiu més esperat:…

10 hores fa

Vilalta: “ERC és la garantia de la defensa dels nostres municipis, de que tinguin oportunitats per a tothom”

Esquerra Republicana de Catalunya ha celebrat aquest matí, a la sala del Teatre d’Artesa de…

11 hores fa

Illa: “Catalunya està millor que fa uns anys en matèria de convivència”

El candidat del PSC a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, s'ha mostrat favorable a…

11 hores fa

Mor una persona atropellada per un tren ple de passatgers

Una persona ha perdut la vida aquest dissabte després de ser atropellada per un tren…

11 hores fa

Fitch Ratings confirma la nota d’Andorra en A- amb perspectiva estable

L’agència d’avaluació Fitch Ratings ha publicat aquest divendres a la nit el ràting d’Andorra i…

12 hores fa

Jeannine Abella (Junts): “liderarem un pacte nacional per l’agricultura”

La cap de llista de Junts + Puigdemont per Catalunya a Lleida, Pirineu i l'Aran,…

12 hores fa

Esta web utiliza cookies.