Roda de premsa per demanar la retirada de l'amiant al Vallès Occidental. Font: ACN.
Des de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès (CONFAV) ho tenen clar, i malgrat que l’amiant es continua cobrant milers de vides arreu de Catalunya i l’Estat Espanyol, denuncien que “no s’està fent res per a evitar-ho”.
Per aquest motiu, federacions veïnals de Badia del Vallès, Cerdanyola, Sabadell, Terrassa, Sant Quirze, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat remetran una carta oberta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i al conseller de Salut, Manel Balcells, instant-los a recollir informació fidedigna de la situació actual de l’amiant en cada municipi i que els expliquin el full de ruta que seguiran per a complir amb els terminis legals establerts. Així mateix, aquesta carta oberta també es traslladarà a tots els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental.
En aquest sentit, tal com ha expressat en roda de premsa el president de la federació de veïns de Sabadell i membre de la coordinadora del Vallès, Manuel Navas, “les institucions tenen la responsabilitat de vetllar per a la nostra salut i avui, denuncien l’incompliment legal segons el qual en el 2023 ja hagués hagut d’estar organitzat el cens de l’amiant en tots els municipis de Catalunya”.
Cal recordar que segons dades de l’OMS hi ha 125 milions de persones exposades a l’amiant, un producte prohibit a Espanya des del 2002 i, s’estima que més de 100.000 morts per càncer de pulmó estan relacionades amb aquest tòxic. En aquesta direcció, des de CONFAV han volgut recalcar que “la seva vida útil està al voltant de 25-30 anys i és quan comença la seva degradació i descomposició que es torna perillós, en desprendre’s per l’aire fibres que s’incrusten en els nostres teixits pulmonars“.
Per aquest motiu, tal com manifesta la membre de la CONFAV Encarnació Sauces, “cal superar el formalisme i constituir en cada municipi la comissió de l’amiant integrada per la classe política i la societat civil”. Així doncs, des de CONFAV plantegen quatre línies estratègiques a abordar en cada municipi, les quals impliquen crear la comissió entre l’ajuntament i societat civil per a establir un full de ruta, elaborar el calendari del procés fins al desamiantat, fer-ne el cens complet i preveure els recursos necessaris.
Finalment, cal mencionar el cas paradigmàtic que suposa el municipi de Badia del Vallès, ja que és l’únic de Catalunya en el qual s’ha realitzat un mapatge mediambiental de l’amiant assumit per l’ajuntament i l’associació veïnal. Aquest mapatge va permetre elaborar un full de ruta per la retirada de l’amiant en el qual la Generalitat va destinar 4,5 milions d’euros. No obstant això, tal com manifesta Manuel Navas “després de tres anys d’espera es troba paralitzat a causa de la burocràcia i de la negligència de les institucions“.
Així doncs, denuncien que “la situació és urgent” i que “és la salut de la ciutadania qui en paga les conseqüències”. Aquesta mateixa setmana, la CONFAV traslladarà la carta a la Generalitat i als ajuntaments dels municipis per tal de fer efectiva d’una vegada per totes la posada en marxa d’una comissió de l’amiant des de la qual es pugui marcar un full de ruta que garanteixi una gestió eficaç de l’amiant.
L'apagada generalitzada continua afectant milers de persones, però a partir de les 17 hores part del territori català ha recuperat…
Les classes a les universitats suspeses, els semàfors sense funcionar, els trens parats i molts més problemes derivats de la…
La companyia elèctrica Endesa ha informat que punts de les comarques d'Osona, el Vallès Oriental, Ripollès, Garrotxa, Selva i Gironès…
Espanya pateix un col·lapse energètic que interromp completament el subministrament elèctric a tot el territori peninsular. A hores d'ara, és…
Les universitats catalanes han suspès les seves classes arran de l'apagada elèctrica general. Les principals universitats públiques del país han…
Red Eléctrica ha informat que s'ha començat a recuperar tensió pel nord i sud de la península Ibèrica. La companyia…
Esta web utiliza cookies.