Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Santa Coloma de Gramenet alerta que la pandèmia ha fet créixer la violència masclista

Un informe constata que la covid-19 té més impacte al sexe femení que al masculí

La pandèmia ha provocat que les dones de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) pateixin més violència masclista, tinguin una situació laboral més precària i pitjors condicions de salut. Són les conclusions principals de l’informe que ha presentat l’Ajuntament aquest dimecres, en el marc del projecte ‘DadesXDonesXCovid’ de l’observatori La CIBA.

“Hi ha més violència, aquesta és més greu i hi ha menys possibilitat d’accedir als serveis essencials d’acompanyament. Una situació gravíssima”, ha resumit la directora de Polítiques d’Igualtat de Santa Coloma, Maribel Cárdenas, que també ha advertit que el percentatge de positius de covid-19 a la ciutat és més elevat en dones (131 casos per 10.000 habitants) que en homes (93 per cada 10.000).

Les dades recollides per l’observatori local per a dones, innovació i economia feminista constaten que la primera meitat d’aquest 2020 hi ha hagut menys denúncies per violència masclista -30 menys- en comparació al 2019. Una tendència, però, que l’Ajuntament assegura que desvirtua la realitat. “Les denúncies baixen quan les dones estan sota control absolut dels seus maltractadors”, ha apuntat l’alcaldessa Núria Parlon.

I és que el consistori destaca que el descens de denúncies contrasta amb l’augment de trucades a la línia d’atenció contra la violència masclista. Per exemple, a l’abril i al maig van créixer un 43 i 50%, respectivament, en relació al 2019. “La pandèmia incrementa la violència perquè el confinament porta les dones a viure 24 hores amb els seus agressors, en una situació on, a més, s’incrementa la virulència”, ha apuntat Maribel Cárdenas, que ha assegurat que les trucades han crescut davant la impossibilitat de sortir al carrer.

Al mateix temps, les dades recollides constaten un increment de veïnes ateses al Centre d’Informació i Recursos per a Dones, amb un pic de visites a l’estiu i un augment de visites per dona. Un fet que Cárdenas ha vinculat directament a una major gravetat dels casos que patien les afectades en comparació a un any enrere.

“La pandèmia ha intensificat una desigualtat estructural, i aquest increment en violència masclista posa en més risc la vida de les dones”, ha afegit, tot assegurant que és “imprescindible” una reacció per part de la societat i les polítiques públiques. “Cal trencar barreres, donar resposta a aquestes noves expressions de violència i arribar a totes les dones”, ha subratllat.

Més dones sense feina i més exposades a la covid-19

Pel que fa a l’impacte que la pandèmia ha tingut en el mercat laboral femení, l’informe de Santa Coloma assenyala que l’atur s’ha accentuat entre les veïnes de la ciutat, amb 5.290 desocupades el passat mes de juny, mentre que els homes sense feina eren 4.343. Al mateix temps, l’anàlisi constata que entre del maig al juny es va estabilitzar l’atur entre els homes, però van créixer les dones sense feina, amb més de 200 noves aturades.

Analitzant les dades de contractació, hi ha un elevat descens durant el segon trimestre si es comparen les dades de l’any anterior. El mes on més s’aguditza aquesta diferència és al maig: al 2019 va haver 627 contractes nous tant en homes com en dones, mentre que al mateix mes d’aquest 2020 els homes van signar 341 contractes i les dones, 240 (-61,4%).

El consistori atribueix aquestes dades al predomini de les dones en sectors històricament precaris en els quals la crisi ha impactat més durament, com la indústria manufacturera, el comerç minorista o el sector de l’alimentació.

Per últim, en relació a l’impacte que la covid-19 té en la salut de les dones de Santa Coloma, l’informe recull que la taxa al conjunt de la ciutat és de 112 casos per cada 10.000 habitants, mentre que s’eleva a 131 si es miren només els casos del sexe femení. La dada és 38 punts menor en el cas dels homes. En xifres absolutes, fins a l’1 de juliol, a la ciutat hi havia hagut 789 dones infectades de coronavirus, davant 545 positius homes.

Una diferència que els autors de l’anàlisi expliquen per l’exposició més elevada que tenen les dones al virus. En aquest sentit, remarquen que elles s’ocupen majoritàriament de les cures familiars i de professions sanitàries, fet que les situa a primera línia de la transmissió de la pandèmia.

Davant tot aquest recull d’informació, l’alcaldessa Núria Parlon ha assegurat que el govern municipal treballarà per minvar les actuals “desigualtats flagrants” que hi ha entre homes i dones amb l’impacte de la pandèmia. “Hem de reforçar els programes d’ajudes previstos al pacte local d’aquest 2020 i també tenir-ho en compte al pressupost del 2021”, s’ha proposat Parlon, que ha fet una crida a la resta d’administracions per “articular una estratègia de sororitat institucional”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La circulació ferroviària de la R3 entre Ribes de Freser i Puigcerdà no es restablirà fins al maig

Notícia següent

Palafrugell instal·la 24 caixes niu per a ocells i ratpenats

Notícies relacionades