Àrea metropolitana

Rècord de denúncies per violència masclista al Vallès Occidental

L’Observatori del Vallès Occidental ha fet públiques les dades anuals de violència contra les dones, que mostren un augment de denúncies per violència masclista

Recentment, el consell comarcal del Vallès Occidental ha posat a disposició del conjunt de la ciutadania l’informe anual de violència contra les dones de 2023. Un informe que té una clara raó de ser: D’una banda, facilitar l’accés a les dades de l’activitat judicial de violència contra les dones a tots els agents del territori implicats en la visibilització i sensibilització d’aquesta xacra. De l’altra, contribuir a l’anàlisi de la informació que se’n desprèn per tal d’orientar les polítiques públiques per a l’erradicació de totes les formes de violències masclistes.

D’aquest darrer informe, cal destacar, en primer lloc, el notable augment de denúncies per violència masclista, sent així l’any amb un nombre més elevat de denúncies des de 2007. Concretament, durant el 2023 es van registrar 2.550 denúncies, 172 més que l’any anterior, cosa que suposa un increment relatiu del 7,2%.

Cap feminicidi a la comarca però més denúncies

La violència masclista és una greu xacra social que deixa seqüeles psicològiques o físiques a les dones i, que molts cops, són irreparables. Així mateix, aquest tipus de violència afecta l’entorn proper de la víctima, sent els fills els principals afectats, el que es coneix com a violència vicària. Un tipus de violència en la qual els fills o filles de les dones són instrumentalitzats per maltractar i causar el màxim dolor possible a les seves mares i de la que desgraciadament n’hem tingut casos recents a casa nostra.

Dades anuals de Violència contra les dones | 2023 | Observatori del Vallès Occidental

L’any 2007 va ser quan es va començar a comptabilitzar a les dones assassinades per motius de violència de gènere en l’àmbit dels partits judicials; un nombre que ascendeix a 33 en l’actualitat.

Si bé la xifra més esperançadora del darrer informe és que durant el 2023 no s’ha registrat cap víctima mortal a la comarca, cal mencionar que al conjunt de Catalunya i, especialment, al d’Espanya els assassinats han augmentat en ambdós territoris, amb 22 i 88 feminicidis respectivament. Per tant, la violència continua matant i és present cada dia i en tots els àmbits de la nostra societat.

Tipologia de delictes

Pel que fa als delictes registrats, l’informe conclou que al llarg de 2023 es van registrar un total de 2.921 delictes. D’aquests, la gran majoria, concretament el 56,9% van ser per lesions lleus. Un 15,3% van ser delictes per trencament de penes i mesures, els delictes contra la llibertat, la integritat moral i l’honor van suposar un 12,5% i els de maltractament habitual un 12,2%.

Després de la denúncia

Ara bé, un cop la dona ha denunciat, quin és el seguiment i resolució del procediment judicial?

Abans de res, cal matisar que en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’hi contemplen tres principals formes de resolució: elevació a l’òrgan competent, la sentència i el sobreseïment. L’elevació a l’òrgan competent és un procediment pel qual es traspassa la resolució dels delictes més greus al Jutjat Penal o a l’Audiència Provincial. La sentència, la qual pot ser absolutòria o condemnatòria, és la resolució judicial que decideix definitivament sobre un procés (penal o civil) i posa fi al procediment judicial.

I, finalment, pel que fa al sobreseïment es produeix en els casos en que acaba anticipadament el procés sense analitzar-se les qüestions de fons d’aquest, sent el més freqüent el sobreseïment provisional, majoritàriament perquè els indicis no són suficients per continuar amb el procés i responsabilitzar a una persona del delicte, tot i que no es descarta que l’hagi comès i el cas es pot reobrir si apareixen noves proves.

De fet, el sobreseïment provisional va ser la forma més adoptada durant el 2023, suposant el 45,2% de terminació dels processos judicials. Amb un 23,5% la segueixen l’elevació a l’òrgan competent, i les sentències condemnatòries han representat el 15,1% del total, que mostren una tendència creixent.

Si tu o algú del teu entorn pateix qualsevol forma de violència contra la dona recorda que el número d’atenció telefònica  900900120 i el correu electrònic 900900120@gencat.cat és un servei gratuït i confidencial, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Aquest servei atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones.

Júlia Ponsa

Graduada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialitzada en periodisme cultural i de societat. Encarregada de la cobertura de l’actualitat del Vallès Occidental.

Missatges recents

Detenen 3 lladres per robar a l’interior d’un cotxe a Torredembarra

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat de Seguretat…

6 minuts fa

Operació contra el top manta a Roses: requisats 1.000 articles valorats en 100.000€

La Guàrdia Civil i la Policia Local de Roses (Alt Empordà) han desplegat més de…

15 minuts fa

Denuncien l’abandó d’una colònia felina en un edifici de la Seu d’Urgell

FAADA, la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, ha presentat una…

32 minuts fa

Indemnitzen amb 240.000€ la família de la víctima per la caiguda d’una palmera el 2023

L'Ajuntament de Barcelona indemnitzarà amb més de 240.000 euros la família de la jove morta…

45 minuts fa

Un nen de 3 anys mor ofegat en una piscina privada

Un menor de tres anys ha mort en una piscina d'un domicili particular de Sanlúcar…

54 minuts fa

L’atur baixa en 5.816 persones el juny a Catalunya i se situa en 324.966 aturats

El mercat laboral enceta la temporada d'estiu amb un nou rècord d'ocupació al juny amb…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.