Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

Municipalitzar l’aigua a Sant Cugat permetria reduir les tarifes i mantenir-les congelades

L'estudi encarregat per l'Ajuntament conclou que gestionar el servei amb una empresa pública és l'opció més eficient

L’estudi encarregat per l’Ajuntament de Sant Cugat per analitzar nous models de gestió de l’aigua ha conclòs que la creació d’una empresa pública és l’opció més eficient. Segons l’informe publicat aquest divendres pel consistori, municipalitzar el servei permetria reduir les tarifes un 15% i mantenir-les congelades durant 10 anys. És l’escenari que dibuixa en el cas que l’increment de costos anual fos en base a un IPC de l’1,5%, l’increment del preu de les empreses subministradores fos de l’1% i el nivell d’inversió anual se situés en l’1,5 MEUR en comptes dels 0,3 milions actuals. El govern negocia ara amb l’AMB per implantar una empresa pública a Sant Cugat per gestionar l’aigua, en la qual el consistori mantingui capacitat de decisió.

L’informe el va encarregar la Comissió per a l’anàlisi i estudi tècnic i econòmic del servei de subministrament d’aigua potable a Sant Cugat, creada el 2017 per liquidar la concessió actual i estudiar la viabilitat d’un nou model. En concret, s’han estudiat els pros i contres de fer una gestió directa amb personal municipal, amb un organisme autònom, a través d’una Entitat Publica Empresarial Local (EPEL), o d’una societat mercantil 100% pública. També s’ha valorat la gestió indirecta a través d’una concessió o d’una empresa mixta.

Les conclusions assenyalen que gestionar l’aigua directament amb una EPEL o una societat mercantil totalment pública és l’opció més beneficiosa, seguida per la creació d’un ens local sense personificació o amb un organisme autònom. Amb la creació d’una empresa pública –a falta de definir el format- es garanteix que hi ha marge per abaixar els preus i apujar les inversions.

Segons l’estudi, això seria factible perquè al sector públic li costa menys accedir a un crèdit per a inversions que no pas remunerar les empreses privades. També desapareixeria el benefici industrial, que en l’actual concessió és d’un 16% en despeses d’explotació i un 10% en la compra de l’aigua. Finalment, l’Ajuntament destaca que s’evitaria l’actual sobredimensionament de la taxa, que es va definir el 2014 per amortitzar més de 2 MEUR d’inversions quan, en realitat, s’executen uns 300.000 euros cada any.

L’Ajuntament celebra que l’estudi -necessari per tirar endavant la municipalització de l’aigua-, ha arribat just quan el TSJC ha anul·lat l’article 3 del reglament del cicle integral de l’aigua de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que atorga a aquest ens supramunicipal la competència en la gestió. Actualment el consistori està pendent de reunir-se amb l’AMB per a què no es demori la municipalització del servei.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els sindicats demanen a Figueres que no porti al ple la municipalització de enllumenat

Notícia següent

Talarn sobre la gestió de la pandèmia a Lleida: “hauríem preferit no tant tancament”

Notícies relacionades