Badalona inicia els passos per a la creació d’una nova comissaria al barri de Sant Roc

Albiol preveu inaugurar l'equipament a final de mandat i ofereix als Mossos d'Esquadra que també s'hi puguin instal·lar

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha anunciat a la Junta Local de Seguretat d’aquest dilluns que l’Ajuntament iniciarà en els pròxims dies els tràmits administratius per encarregar la redacció del projecte d’una nova comissaria de la Guàrdia Urbana al barri de Sant Roc. L’equipament s’ubicarà al solar de l’antiga caserna dels Bombers, a l’avinguda Marqués de Mont-Roig i la previsió del govern municipal és que entri en funcionament abans que acabi el mandat, l’any 2023. Aquesta comissaria donaria servei en exclusiva als barris “conflictius” de la zona sud i, segons Albiol, preveu també reservar un espai perquè hi puguin treballar altres cossos policials en especial els Mossos d’Esquadra, responsables de la seguretat ciutadana.

La comissaria de Sant Roc és una de les velles promeses d’Albiol a Badalona. El 2011 ja va voler augmentar la presència policial als barris del sud de Badalona, de la mà de la llavors polèmica campanya del ‘Netejant Badalona’ i hi va obrir un mòdul prefabricat de manera provisional. “Era un primer gest d’acord amb les possibilitats del moment”, ha recordat.

I en la campanya de les darreres municipals, el 2019, ja va prometre l’equipament que ara comença el seu camí administratiu per fer-lo realitat abans que acabi el seu mandat. Segons Albiol, la presència d’una comissaria al barri és una “necessitat” en una de les zones més “conflictives” de la ciutat.

Mentre no es posa en marxa –calcula que serà al 2023–, l’alcalde estudia també recuperar el vell mòdul de la plaça Camaron per tornar-lo a adequar com a punt de referència de la Guàrdia Urbana al barri. En aquest sentit, Albiol ha retret als governs de Dolors Sabater i Àlex Pastor que haguessin “abandonat” el barracó.

En el capítol de retrets, Albiol també ha lamentat que els alcaldes que l’han precedit haguessin desmuntat la unitat Omega de la Guàrdia Urbana, una unitat d’actuació ràpida que el propi Albiol assimila als antidisturbis. “Estem pendents que arribi el material per poder tonar a posar en servei aquesta unitat”, afirma.

Les previsions del govern municipal és que la nova Omega entri en funcionament aquesta tardor. “Espero que no sigui molt més enllà del mes de setembre”, augura l’alcalde. Els agents de la Omega treballaran en torn de tarda i nit i patrullaran a les zones més conflictives de la ciutat per evitar aldarulls i reforçar la seguretat.

Més Mossos a l’àrea metropolitana

Aquesta és una de les mesures que preveu el govern de Badalona per intensificar la tendència a la baixa dels fets delictius a Badalona. “Estem millor que la resta de Catalunya, però no estic satisfet i no en tinc suficient”, ha afirmat l’alcalde després d’una Junta Local de Seguretat en la que ha participat el conseller d’Interior, Miquel Buch.

En aquest sentit, i com ja és habitual en les darreres setmanes, les Juntes Locals de Seguretat que ve presidint el conseller d’Interior a diferents ciutats han anat acompanyades de la petició dels respectius alcaldes d’augmentar la presència d’agents dels Mossos d’Esquadra. En tots els casos, Buch ha promès més efectius, a les portes d’una nova graduació d’agents.

Després de vuit anys sense la graduació de nous mossos, a finals de juliol sortiran de l’acadèmia uns 750 nous policies que aniran, en bona part, a “reforçar” justament l’àrea metropolitana de Barcelona. Buch he evitat donar xifres de quina distribució es farà a l’espera dels resultats acadèmics dels futurs agents.

Pel que fa a Badalona, Buch ha explicat que els fets delictius han baixat un 4,4% respecte l’any anterior. Els delictes més comuns són els furts i les estafes, que sumats representen gairebé la meitat dels fets delictius que tenen lloc a Badalona. El conseller assegura que s’està fent una activitat policial molt intensa en aquest sentit.