Aquest hivern i principi de primavera s’està portant a terme el buidatge, la neteja i el reompliment de les grans làmines d’aigua dels parcs metropolitans, que ara ja es troben en la fase final. Un cop el Pla de sequera ha retornat a la fase inicial d’alerta i la pluviometria ha millorat, l’equip de parcs de l’AMB ha revisat i valorat l’estat de les làmines d’aigua (aspecte, qualitat de l’aigua i condicions de vida de la fauna existent).
Es considera necessari dur a terme aquestes tasques per tal de garantir-ne la qualitat durant l’època estival —els mesos més delicats a causa de l’augment de temperatures—, i afavorir l’estat òptim de la vida aquàtica.
Aquestes tasques de buidatge es fan durant els mesos d’hivern per evitar intervenir en època de nidificació d’ocells aquàtics i en època de reproducció d’espècies protegides, com alguns amfibis, de manera que es minimitza l’impacte en la fauna salvatge.
L’AMB ha dut a terme el buidatge i la renovació dels llacs dels parcs següents:
Aquest pla de buidatge i renovació, que va començar el passat mes d’octubre i acabarà aquesta primavera, recull les tasques següents:
Tots els treballs de gestió de fauna es fan amb la supervisió i l’assessorament d’un tècnic especialista en gestió de làmines naturalitzades i fauna urbana.
La xarxa de parcs metropolitans de Barcelona (XPM), formada per 52 parcs distribuïts en 34 municipis, disposa d’un gran nombre d’elements d’aigua com llacs de grans dimensions, canals, basses o estanys. Aquests punts d’aigua tenen funcions vitals per al medi ambient com la termoregulació dels espais, el suport a la millora de la biodiversitat i la presència de fauna (avifauna, amfibis, insectes, etc.) i la millora de la qualitat paisatgística.
Aquestes estructures han patit restriccions amb l’activació del Pla de sequera (activat el mes d’octubre del 2021).
L’entrada en fase d’alerta del Pla de sequera —el 22 de novembre del 2022— va implicar la prohibició de l’emplenament total o parcial dels llacs, excepte els que eren elements de suport vital per a la vida aquàtica. Sobre la base d’aquests requeriments, l’AMB va aturar l’emplenament de basses i canals d’aigua on no hi havia presència de fauna aquàtica i va mantenir al nivell imprescindible de les basses amb fauna aquàtica associada, mantenint aquest criteri al llarg de la fase d’excepcionalitat.
Amb l’entrada en fase d’emergència del decret de sequera (2 de febrer del 2024), només es podien omplir làmines d’aigua que acollissin fauna en perill d’extinció o fauna destinada a la recuperació d’espècies autòctones. El criteri de l’AMB va ser mantenir el nivell d’aigua de petites basses alimentades amb aigua no potable i llacs de grans dimensions que acullen fauna diversa.
Durant el llarg episodi de sequera, amb l’objectiu d’assegurar la qualitat de l’aigua, l’AMB ha estat recollint regularment dades de paràmetres clau per a la supervivència de la fauna aquàtica (oxigen dissolt o nitrats, entre d’altres) i ha mantingut els llacs del parc amb el consum d’aigua mínim i imprescindible. En paral·lel, s’han intensificat les tasques de neteja de la superfície i els perímetres de les làmines per evitar que s’hi acumuli matèria orgànica (fulles, terra, menjar facilitat pels usuaris, etc.), ja que són elements que poden empitjorar la qualitat de l’aigua i la subsistència de la fauna aquàtica.
Ahir al migdia, va sortir a la llum que els jugadors del Barça visitarien PortAventura World per gaudir d'una nit…
Els pròxims dies 27, 28 i 29 de maig, tindrà lloc a l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa de Vilafranca, la 34a…
Govern de la Generalitat i Esquerra Republicana de Catalunya han tancat un acord per al tercer suplement de crèdit, que…
Un home va morir ofegat ahir dimecres al vespre a la platja de Fuengirola (Màlaga), segons ha informat el 112,…
Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació contra un home acusat presumptament d’haver llançat amb una xeringa un líquid corrosiu…
L'Ajuntament de Tortosa impulsa el Pla Lector Municipal, un document que determinarà les polítiques públiques que fomenten la lectura entre…
Esta web utiliza cookies.