Absolt el mosso jutjat per treure un ull a un jove amb una pilota de goma el 2009 a Barcelona

L’Audiència de Barcelona ha absolt el mosso acusat de treure l’ull d’un jove amb una bola de goma durant la celebració del títol de la Lliga de Campions del Barça del 2009 en no considerar provat que fos la pilota que va llençar l’acusat la que va mutilar un ull a Oscar Alpuente, ja que se’n van disparar més, tot i que no ho descarta del tot.
L’acusació particular demanava per a l’escopeter tres anys de presó i una indemnització de 180.000 euros per un delicte de lesions per imprudència. En canvi, la fiscalia conclou que va ser una bola de goma el que va impactar amb l’ull del jove, però que no es pot identificar quin agent dels Mossos va ser l’autor del tret i, per això, demanava l’absolució, que finalment el tribunal ha dictaminat, segons ha avançat ‘El Periódico de Catalunya’.

En el seu escrit d’acusació, el fiscal recollia que els escopeters de les unitats Dragó 110 i Dragó 111, que van intervenir a la zona de Passeig de Gràcia amb Diputació, “van disparar pilotes de goma cap a les zones on tenien lloc els disturbis seguint les ordres del seu superior i complint les normes de seguretat corresponents (respecte a distància i direcció del tret)”. Una de les pilotes de goma, prosseguia el fiscal, “després de seguir una trajectòria que no consta, va acabar assolint Òscar”. “No s’ha pogut determinar de quin dels agents dels Mossos d’Esquadra procedia el projectil”, concloia.

El ministeri públic emmarcava els fets jutjats en una nit en què es van produir “nombrosos i greus aldarulls d’ordre públic, que van determinar l’actuació” dels Mossos, que “van haver d’utilitzar els mitjans necessaris per restablir l’ordre a la zona, evitar les destrosses de mobiliari públic i privat i repel·lir, en alguns casos, les violentes agressions de què eren objecte”.

Durant el judici, Alpuente va recordar que aquella nit havia sortit a celebrar la victòria del Barça i que estava pujant amb uns amics per Passeig de Gràcia per anar a buscar el cotxe, que tenien aparcat més amunt. A l’altura de l’edifici de la Borsa de Barcelona, van veure com un noi sense samarreta tirava una ampolla cap als Mossos i marxava corrent. Amb el grup amb què anaven, es van quedar uns segons a l’expectativa de què passaria i van voler indicar que havia estat aquell noi qui havia llançat l’ampolla. Va ser aleshores quan, de forma inesperada, va rebre l’impacte a la cara i es va començar a dessagnar. Com a conseqüència d’aquell impacte, va perdre l’ull esquerre. El jove va explicar que en el punt on es trobaven no hi havia barricades.

Els amics tampoc van veure barricades
Dos dels amics que l’acompanyaven aquella nit van recordar també que estaven marxant cap a casa i allunyant-se dels aldarulls que hi havia a la Plaça de Catalunya. Quan es trobaven a aquella altura del Passeig de Gràcia, i entre “un grup heterogeni de gent”, van veure un “brètol” que havia llançat una ampolla i, just després, com almenys una furgoneta antidisturbis s’aturava, va explicar un d’ells. Entre les persones que hi havia, va escoltar l’avís que els Mossos dispararien i per això es va posar a cobert en un quiosc. “El temps de reacció va ser zero”, va assenyalar. Després d’escoltar diversos trets, van veure que l’Òscar havia estat ferit.

Els dos testimonis van recordar que la furgoneta dels Mossos va marxar “immediatament després” de disparar. “Sense conèixer els protocols, em va sobtar molt que, després de l’actuació, tanquessin portes i marxessin”, va explicar aquest testimoni, que va raonar que si ells podien veure els mossos, els policies els podien veure a ells. A part del jove que va llançar l’ampolla, els dos joves també van destacar que en aquella zona no van veure ni barricades ni aldarulls.

L’acusat, una bola de goma disparada de forma reglamentària
El mosso acusat va reconèixer que va disparar una pilota de goma, així com diverses salves, quan la furgoneta de la unitat Dragó 110 va desencotxar al Passeig de Gràcia a la confluència amb Diputació per les barricades que s’hi estaven formant amb “motocicletes, contenidors, torretes; tot el que anaven trobant” i pels objectes que s’estaven llançant. L’escopeter va afirmar que va disparar en direcció muntanya i cap a la banda del Llobregat, que va buscar el rebot i que ho va fer a una distància d’uns 50 metres “aproximadament”.

El protocol d’ús d’aquesta munició, que des de fa tres anys està prohibida com a material antidisturbis dels Mossos, establia que la distància mínima de seguretat per disparar en situacions d’ordre públic era de 50 metres i que l’escopeter havia de buscar sempre el rebot de la pilota de cautxú al terra. L’acusat va puntualitzar que l’acompanyava l’escudera i el caporal, com establia el procediment. Al contrari que la víctima i els seus amics, les persones que hi havia al carrer estaven muntant aquestes barricades i no hi havia vianants.

El caporal va explicar que veia “possible” que els dos escopeters disparessin pilotes de goma. Aquest policia va assenyalar que van “seguir el procediment, que estableix disparar cap a qui produeixen avalots” i que s’estaven formant barricades amb contenidors en una “situació de caos”. El cap de l’operatiu d’una de les furgonetes va afirmar que es van disparar diverses pilotes de goma de forma reglamentària.

Aquest va ser el segon judici que se celebra a l’Audiència de Barcelona per les mutilacions causades per les pilotes de goma, després del d’Ester Quintana, que va acabar amb l’absolució dels dos mossos antiavalots que van ser jutjats l’abril passat. Les boles de goma no formen part del material d’antidisturbis des del 30 d’abril del 2014, quan va entrar en vigor la prohibició d’aquesta munició acordada pel Parlament. El rebuig social a aquests projectils per la seva alta capacitat de lesionar greument i l’aleatorietat en els seus impactes en va acabar precipitant la retirada.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Sant Jordi 2025 a Sant Boi: Tota la programació d’actes

Sant Boi prepara la seva diada de Sant Jordi. Serà com sempre una celebració molt especial, amb els llibres i…

4 minuts fa

Lleida enceta la Diada de Sant Jordi amb l’acte institucional de la Generalitat a la Biblioteca Pública

La Biblioteca Pública de Lleida ha acollit aquesta tarda l'acte institucional de la Generalitat de Catalunya de celebració de la…

14 minuts fa

El metro de Barcelona tindrà aquest Sant Jordi rècord de trens en funcionament

Aquesta diada de Sant Jordi, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) posarà en circulació al metro fins a 137 trens en les línies…

15 minuts fa

La UdL inaugura Sant Jordi 2025 amb una lectura multilingüe de textos literaris

La Universitat de Lleida (UdL) ha encetat avui els actes per commemorar Sant Jordi. Ho ha fet amb una lectura…

29 minuts fa

Sant Jordi 2025 a Esplugues: Tota una setmana d’actes

Esplugues es prepara per a la diada de Sant Jordi 2025, amb diferents propostes lúdiques i culturals organitzades per l’Ajuntament…

41 minuts fa

Una gran empresa farmacèutica contractarà 300 treballadors per a un nou hub a Barcelona

La biofarmacèutica Sanofi crearà un nou hub d'intel·ligència artificial a Barcelona que donarà feina a 300 treballadors, segons ha informat…

51 minuts fa

Esta web utiliza cookies.