La Diputació de Barcelona ha constatat 722 casos de maltractaments a persones grans el 2024 a la demarcació. El grup de treball de l'ens que aborda els abusos als ancians ha detectat episodis que afecten, sobretot, a la franja de 80 a 84 anys (22,4% del total) i que sobretot són de caràcter psicològic (70,4%) i econòmic (50,1%). En quatre de cada deu casos, van ser els serveis socials municipals els qui van detectar els maltractaments. En un de cada tres casos, les persones grans víctimes d'un atac pateixen deteriorament cognitiu, i els maltractadors més habituals formen part del nucli familiar proper. D'altra banda, el Servei Local de Teleassistència (SLT) va detectar 290 possibles casos de risc l'any passat.
Els principals detectors dels casos de maltractaments van ser els serveis socials municipals, que representen un 39,9%; seguit pels serveis de salut (15,2%), per la mateixa persona afectada i pel servei de teleassistència (12,5% en cada cas) i, per últim, a través de les famílies (7,6%).
Segons els indicadors del grup de treball –impulsat el 2011 per la Diputació–, un 94% de les persones grans que han patit maltractament tenen ingressos; un 89,6% viuen acompanyades i un 49,4% viuen amb els fills.
D'altra banda, els protocols d'actuació davant el risc de maltractament dels serveis de teleassistència han detectat indicadors suficients o elevats de risc de maltractaments en 290 casos. Indicadors suficients o elevats de risc de maltractaments en 290 casos. El 2024 es van atendre 480 trucades d’emergència per violència i/o conflicte i el 89,5% de les persones amb risc de maltractaments accepten l’ajuda que ofereix el SLT.