fbpx

Els 43 aparcaments de BSM habilitaran zones de recollida de paqueteria

Avatar photo

Barcelona de Serveis Municipals (BSM) ha iniciat els tràmits per dotar els 43 aparcaments de la seva xarxa d’espais de recollida de paqueteria, els anomenats ‘Click & Collect’, on es podran recollir i retornar mercaderies les 24 hores del dia.

El projecte permetrà consolidar i ampliar les proves pilot que s’han fet amb diferents operadors logístics a 33 d’aquests aparcaments. L’Ajuntament de la capital catalana subratlla que, fins ara, aquestes proves s’han dut a terme en espais reduïts, però que el nou projecte d’adequació permetrà consolidar l’activitat i ampliar-la, tot habilitant més espai per a la recollida i retorn de paqueteria.

La iniciativa forma part del ‘Pla especial urbanístic de noves activitats als aparcaments de la ciutat de Barcelona’, que permet incorporar serveis de logística en aquests equipaments per millorar i optimitzar la gestió de la distribució urbana de mercaderies a la capital catalana.

A banda, al llarg del 2024 s’iniciaran els tràmits per doblar l’oferta actual d’estacions de repartiment (o unitats CDUM) a la xarxa d’aparcaments. La previsió és comptar amb una vintena d’aquests centres de micro-distribució des d’on els operadors de distribució podran repartir mercaderies als barris de l’entorn fent ús de vehicles sostenibles o a peu.

La primera tinenta d’Alcaldia i presidenta de BSM, Laia Bonet, ha confiat que la iniciativa contribueixi a disminuir l’ocupació de la via pública i a aconseguir “una major eficiència i sostenibilitat” en el repartiment de paqueteria.

Bonet ha subratllat que l’estratègia permet lliurar diferents paquets en una sola aturada, de tal manera que les furgonetes “recorren menys quilòmetres” i s’eviten “desplaçaments, emissions contaminants i soroll a la via pública”.

La incorporació d’aquests espais es farà per fases i en tots els casos s’habilitarà una zona senyalitzada on s’ubicaran les consignes dels diferents operadors. Pel que fa a les unitats CDUM, també s’adequarà i senyalitzarà un espai als aparcaments on s’ubiquin.

Aquests elements funcionen com a micro-plataformes de distribució on les furgonetes dels operadors logístics descarreguen els paquets, normalment durant la nit, i des d’allà els reparteixen fins al consumidor final mitjançant vehicles més petits i sostenibles o a peu.

L’expansió d’espais ‘Click & Collect’ i punts de micro-distribució suposa, subratlla l’Ajuntament, “un pas més” en el procés de transformació en el que està immersa la xarxa d’aparcaments BSM per esdevenir centres de serveis a la mobilitat. Es tracta d’un concepte que va “més enllà” de l’estacionament de vehicles, atès que integrant serveis de valor afegit que donen resposta a nous hàbits i necessitats socials com són les compres en línia, la mobilitat elèctrica i la compartida.

El consistori explica que actualment s’està construint el nou aparcament BSM Ciutadella del Coneixement, ubicat al solar delimitat pels carrers de Wellington, Villena, Ramon Trias Fargas i l’avinguda Icària. Estarà operatiu a partir del segon trimestre del 2025.

Amb 7.000 metres quadrats de superfície i un pressupost de 10,7 milions d’euros, serà el primer concebut en origen com un autèntic ‘hub’ de mobilitat, tant per l’oferta de serveis que inclourà com per l’arquitectura i imatge.

Des del punt de vista constructiu, la nova conceptualització implica una definició de l’espai molt més diàfana, amb àrees d’ús flexible i sostres més alts que permeten l’entrada de tot tipus de vehicles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Palafrugell lamenta la mort del mestre Josep Bastons

Notícia següent

Investigat un entrenador de futbol per haver abusat de menors a Barcelona

Notícies relacionades