Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Sant Julià de Lòria inaugura els murals del projecte, “Murs que parlen”

Avatar photo

El Comú ha donat, avui, amb la inauguració de les tres propostes artístiques el tret de sortida a la primera fase del projecte d’art urbà, Murs que parlen. Tal com ha assenyalat el cònsol major, la intenció és que perduri en el temps, que cada any puguem fer un o dos murs més.

La inauguració ha comptat amb la presència de de la Colla Gegantera que ha ofert el seu Ball de gegants amb la Dama Blanca i el Rei Moro en la seva primera actuació des que va esclatar la pandèmia. I és que el punt comú entre els murals de Samantha Bosque, Naiara Galdós i dels alumnes de l’Escola d’Art és la llegenda de la Dama Blanca. En aquest sentit, Josep Majoral ha volgut recordar-ne un fragment: La Dama Blanca és símbol de la independència i les llibertats andorranes.

La temàtica de tots tres és comuna: l’artesania, les tradicions i la cultura popular.
El mural Espai Jove ha anat càrrec dels mateixos usuaris i d’alumnes de l’Escola d’Art dirigits pel professor, Martin Blanco. Són dibuixos simples “doodles” dels centres d’interès del jovent com ara la música, la informàtica o l’esport barrejats amb les entitats culturals que també apleguen molt jovent com l’Esbart Laurèdia, els Geganters, o la batucada… Hi són representades totes les entitats culturals lauredianes.

El mural situat al vial de desviació de la carretera de Nagol obra de l’artista Samantha Bosque, és una interpretació artística de la Dama Blanca, una al·legoria de la Dama Blanca vetlladora de la seguretat dels habitants de les valls tal com ens narra la llegenda. Té dues part, una on es pot veure el poble dels anys 1911-1913 i una altra que ret homenatge al Ball de la Marratxa basat en una fotografia de principi dels anys 70. Justament alguns dels dansaires presents han assistit a la inauguració.

En el mural de l’avinguda Verge de Canòlich número 57, titulat Pentinant Sant Julià, Naiara Galdós ha fet una representació de la Dama Blanca. A través de la seva cabellera exalça i protegeix el patrimoni cultural de Sant Julià de Lòria i d’Andorra.

Amb el projecte Murs que parlen, el Comú reafirma la seva aposta per la cultura posant l’art a l’abast de la ciutadania, donant visibilitat als artistes del país, facilitant el procés creatiu dels joves i alhora revitalitzant artísticament la via pública amb una proposta que doni valor afegit diferencial al poble.

Un altre dels objectius d’aquest nou projecte és reforçar la candidatura de Sant Julià de Lòria a Ciutat Creativa de la UNESCO en la categoria d’artesania i cultura popular.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els pagesos de la Ribera d’Ebre reben les oliveres solidàries d’una campanya de suport per l’incendi del 2019

Notícia següent

L’Ajuntament de Girona retira les barbacoes de la Font del Ferro per motius de seguretat

Notícies relacionades