Les activitats de les ‘Nits d’estiu als museus’ registren un increment del 19% de visitants

La nova edició de les Nits d’estiu als museus, que enguany ha organitzat 45 activitats distribuïdes entre el 2 de juliol i el 18 de setembre, ha clos amb gairebé el ple absolut a totes les propostes programades. Malgrat les restriccions, els organitzadors es mostren satisfets amb les dades d’assistència aconseguides.

El públic s’ha bolcat en el cicle i la participació total ha estat de 1.291 persones. Les xifres registrades representen una consolidació de la proposta que permet redescobrir els museus del país per al públic local i dinamitzar-ne l’assistència durant l’estiu.

El programa, coordinat a través de la Taula de Museus, ha comptat amb la implicació de tots els museus gestionats pel Govern, el Museu Carmen Thyssen Andorra, l’MW Museu de l’Electricitat, els comuns de Canillo, Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i el Govern d’Andorra.

L’edició d’enguany ha estat marcada per les restriccions de capacitat, que han obligat els programadors a dissenyar actes que fossin compatibles amb les mesures de prevenció per evitar la propagació del SARS-CoV-2 i treballar amb unes capacitats màximes limitades.

Prop de 38.000 visitants, un 19% més que el 2020

De manera paral·lela a la celebració de les Nits d’estiu als museus, el període estival (1 de juliol – 31 d’agost) és el temps d’obertura i reforç dels centres museístics dependents del Govern, coincidint amb l’afluència de visitants. Durant aquest període es reobren al públic alguns dels monuments més singulars, com ara les set esglésies romàniques que es mostren amb servei de visites culturals gratuïtes (sis d’obertes gràcies al Govern i una gràcies a la casa consistorial de Canillo), i també està disponible el servei de visites al Santuari de Meritxell.

Així, durant aquest període, un total de 37.838 persones han fet visites guiades als museus i monuments que estan sota la gestió del Ministeri de Cultura, cosa que representa un augment del 19% respecte el mateix període de l’estiu passat.

Malgrat que les xifres registrades encara estan per sota de les dades habituals per aquesta temporada de l’any, s’aprecia una recuperació significativa respecte al 2020, i en destaquem sobretot l’augment dels visitants individuals –els que venen sense formar part d’un grup organitzat–, que han augmentat en gairebé tots els casos respecte a les dades d’abans de la pandèmia.