El nou parc solar a Vallnord produirà 2.400.000 kWh a l’any

La instal·lació cobrirà el 35% del consum elèctric de l'estació d'esquí

El Comú de la Massana, Vallnord i Nord Andorrà construiran aquest estiu un parc solar amb una producció anual de 2.400.000 kWh.

Amb 21.000 metres quadrats, serà el parc solar més gran del país i se situarà al Panell de la Tosa, al costat del Pic del Cubil, a l’estació d’esquí de Vallnord-Pal Arinsal, segons han explicat els responsables en un comunicat de premsa aquest dimarts.

La inversió serà de 2,2 milions d’euros i s’instal·laran 5.320 unitats de plaques solars, que permetran “generar el 35% del consum elèctric que requereix en un any normal l’estació de Vallnord”, ha dit el director general de Nord Andorrà, David Forné.

La instal·lació “no afectarà l’impacte visual, perquè és un terreny ras i no requereix cap modificació de l’espai”, defensen els responsables del futur parc solar, que es vol tenir acabat al començament de la temporada d’hivern.

La ubicació també s’ha triat perquè es considera “òptima”, pel fet que li toca el sol una gran part del dia i rep la màxima radiació possible a causa de la seva orientació.

Les estructures de suport del mòdul seguiran el relleu natural i les plaques podran suportar una càrrega de neu de 800 quilos per metre quadrat, segons ha detallat el director general de Nord Andorrà, David Forné.

El projecte s’emmarca en el pla d’accions ‘La Massana Sostenible’, ha explicat la cònsol major de la Massana i presidenta d’EMAP, Olga Molné, que el consistori va aprovar a l’octubre.

L’objectiu del pla és potenciar l’energia verda i aconseguir que el 2022 un terç del consum d’electricitat de l’estació provingui d’energies renovables.

Sostenibilitat, pilar de la gestió de Vallnord

La sostenibilitat “és un dels pilars” de la gestió de Vallnord-Pal Arinsal, i, en aquest sentit, el director general de l’estació, Josep Marticella, ha destacat la importància del projecte.

Així, en el comunicat de premsa s’exposa que Vallnord “destina molts esforços durant l’any per convertir-se en una estació sostenible”, i destaca les accions basades en la política de reciclatge, estudis de petjada de carboni o la gestió de l’aigua, a les quals ara se suma l’ús d’energia de fonts renovables.

En la presentació del projecte també hi ha assistit el president de Nord Andorrà, Josep Montané, que ha agraït al Comú i a l’estació el fet de poder col·laborar i fer possible projectes sostenibles com aquest parc solar.