El 52% de les empreses andorranes continuen afectades per l’impacte de la covid-19

Un 2,8% dels negocis del Principat es veuran obligats a tancar

El 52% de les empreses andorranes manifesten que continuen afectades per les conseqüències econòmiques derivades de la crisi sanitària causada per la covid-19.

Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta a 400 empreses de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis andorrana en col·laboració amb Andorra Recerca + Innovació –organisme que inclou l’antic Institut d’Estudis Andorrans– i que es resumeix en un comunicat aquest dimarts.

D’aquest 52%, el 28% preveu que l’impacte negatiu afectarà l’empresa a curt termini: un 5% considera que l’impacte de la covid-19 continuarà afectant la seva activitat menys de sis mesos i un 23% preveu que s’allargarà entre mig any i un any.

Un 23,5% de les empreses “mostren un to més pessimista i no confien en un escenari de recuperació ràpida”, i calculen que l’impacte els afectarà durant més d’un any.

Així mateix, el 37,5% ha indicat una disminució de la facturació el primer semestre del 2021 en comparació amb el mateix període del 2020, mentre que un 28% assenyala una evolució a l’alça de les vendes i un 22% diu que els nivells d’activitat es mantenen estables.

En conjunt, les empreses participants en l’enquesta han indicat una disminució mitjana de la xifra de vendes global del 16% durant el primer semestre de l’exercici actual; la disminució de la facturació el semestre anterior va ser del 28%.

D’altra banda, el 33% de les empreses preveu un augment de la xifra de vendes per a aquest segon semestre del 2021 en comparació amb el mateix període de l’exercici 2020, el 31% calcula que es mantindrà en els nivells actuals i el 13% pensa que disminuirà.

EL 2,8% ES VEURAN OBLIGADES A TANCAR

L’enquesta també conclou que el 2,8% de les empreses es veuran obligades a tancar, mentre que un 12% s’ho planteja –un percentatge que arribava al 19% el passat mes de semestre–.

Aquests percentatges varien en funció del sector d’activitat, i és un 29% de les empreses de restauració el que es planteja tancar, un 18% en el cas del transport i la logística, i del 17% entre les agències de viatge.

VACUNES PER SORTIR DE LA CRISI

Dos terços de les empreses enquestades consideren que la vacuna contra la covid-19 “és un dels factors més determinants per a la sortida de la crisi”, seguit de la reactivació de l’economia tant en l’àmbit nacional com europeu, factor esmentat pel 56% de les empreses.

Els ajuts públics (21%) i facilitar l’accés al finançament per part de les entitats bancàries (17%) són altres dels factors de recuperació més anomenats.

Quant als reptes de futur després de la crisi sanitària, el 66% apunta a l’impuls de la diversificació sectorial de l’economia i atreure inversió estrangera d’alt valor afegit, el 60% planteja la millora de l’oferta turística i comercial, i el 48,5% diu que l’impuls de polítiques de sostenibilitat i d’economia circular.

Així mateix, el 47% de les empreses assenyala la necessitat de desenvolupar infraestructures de comunicació alternatives a les actuals i el 35% comenta la importància de promoure activament la transformació digital en les empreses.