Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Andorra surt de la llista de països “no cumplidors” de l’informe Greco sobre corrupció

El país compleix, totalment o parcialment, 12 de les 13 recomanacions de l'últim informe

El Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa ha fet públic aquest dijous un informe sobre Andorra, en el qual retira el Principat de la llista de països “no cumplidors”.

Es tracta d’un informe intermedi corresponent al quart cicle d’avaluació, que se centra en la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, els batlles –jutges– i els fiscals, segons ha explicat el Govern andorrà en un comunicat de premsa.

El document conclou que el país “ha aplicat o tractat de manera satisfactòria cinc de les 13 recomanacions” que es feien en l’informe del quart cicle d’avaluació, mentre que set més s’han aplicat parcialment i una no s’ha aplicat.

El Greco ha tingut en compte la nova llei de transparència i accés a la informació pública, aprovada dijous passat pel Consell General –Parlament–, que estableix un sistema de declaració privada de patrimoni obligatòria per als parlamentaris i altres autoritats.

No obstant això, demana que aquesta declaració sigui de caràcter públic, i més tenint en compte que molts dels polítics andorrans mantenen activitats professionals i negocis en paral·lel a la seva activitat pública.

El Govern recorda que aquest és un pas important cap a la transparència i reitera que “Andorra vol lluitar innegablement contra la corrupció, alhora que vol evitar l’exposició directa i incontrolada de la propietat privada, que, atesa la mesura del país, es traduiria a dissuadir els andorrans de participar en l’exercici de la vida pública”.

CODI DE CONDUCTA PER ALS PARLAMENTARIS

L’executiu entén que el Greco aplica per a tots els països les mateixes normes i que s’hauria de “tenir en compte la idiosincràsia del país”, ha argumentat el ministre portaveu, Eric Jover, en roda de premsa aquest dijous.

Així, vist que la publicació de la declaració de patrimoni podria tenir un efecte dissuasori per participar activament en política, ja es treballa en un codi de conducta per als parlamentaris, que preveu l’obligació de declarar els conflictes d’interessos, l’establiment d’un sistema d’assessorament confidencial en qüestions d’ètica i deontologia i un sistema de control i sanció.

LLEI QUALIFICADA DE JUSTÍCIA

El Greco també recull la modificació de la llei qualificada de Justícia, que estableix la renovació automàtica dels mandats de jutges i magistrats, excepte en casos de responsabilitat disciplinària.

I “també valora satisfactòriament que estigui en marxa l’establiment d’un sistema persistent d’assessorament confidencial sobre qüestions ètiques”, segons el comunicat del Govern.

Quant a la composició del Consell Superior de Justícia, que el Greco demana que es garanteixi una representació adequada dels membres del poder judicial triats pels seus companys, no s’ha modificat.

Segons ha explicat Jover, s’hauria de modificar la Constitució per respondre a aquesta recomanació, i s’ha optat per donar resposta a les peticions que depenen del mateix Govern i del Consell General.

Així, el Greco conclou que el nivell de conformitat actual amb les recomanacions “ja no es considera insuficient” i retira el Principat de la llista de països no cumplidors.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Concentració contra les mesures sanitàries dissabte a Tarragona

Notícia següent

Convoquen una nova manifestació contra el passaport covid a Barcelona

Notícies relacionades