El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dimarts una suspensió de la construcció mentre es duu a terme la revisió del pla d’urbanisme. Així s’ha aprovat en sessió de consell de comú, un punt que ha comptat amb el suport de l’oposició. Tal com ha explicat el cònsol major, Sergi González, aquesta decisió s’ha pres davant “la crisi profunda de l’habitatge” que viu el país i respon a “un objectiu ben clar: Volem que els ciutadans puguin viure a la nostra parròquia”. En roda de premsa posterior a la sessió de consell de comú, des de la majoria s’ha detallat més aquesta aturada de llicències, que afectaran la parcel·lació de terrenys i noves urbanitzacions, segons l’article 90 de la llei d’ordenació del territori. Així, s’atura el desenvolupament d’unitats d’actuació, de plans parcials i noves urbanitzacions i es podrà continuar fent construccions en sòl urbà consolidat que ja estaven entrades i obres majors i menors en edificis ja existents. Aquesta moratòria s’allargarà un any, el temps que el comú es marca per fer “una reflexió de futur”, segons ha posat en relleu González, que ha manifestat que aquesta anàlisi es durà a terme amb tothom i ja ha anunciat que s’escoltaran experts i la ciutadania, entre altres.
González ha posat en relleu que amb els resultats de l’estudi de càrrega a la mà i altres reflexions que s’han dut a terme aquests sis mesos s’ha vist que és “el moment de veure quina parròquia volem” i ha conclòs que el que cal és una “parròquia desestressada” motiu pel qual s’ha pres la decisió de suspendre temporalment les llicències, mentre es duu a terme una anàlisi més aprofundida per “avaluar detingudament” tot un seguir “d’accions de present pensant en el futur”. D’aquesta manera, és previst que aquesta moratòria s’allargui durant un termini d’un any, que seria quan el comú preveu que es pugui culminar la feina de revisió del pla d’urbanisme.
Quina és la situació actual? González, acompanyat del conseller de Transformació Digital, Sostenibilitat i Habitatge, Marc Torrent, han explicat que l’actual pla d’urbanisme, si s’acabés executant al 100% podria arribar a un total de 50.000 habitants i han concretat que hi ha disponibles quatre milions de metres quadrats edificables. La intenció és, per tant, frenar d’alguna manera aquesta edificabilitat.
El mandatari comunal ha agraït a la resta de consellers comunals que no hagi transcendit aquesta voluntat de moratòria, per evitar l’efecte crida. De fet, González també ha manifestat que l’anunci a altres parròquies havia provocat que promotors d’edificis d’alt ‘standing’ haguessin acudit a Andorra la Vella a interessar-se per entrar projectes. Qüestionat sobre quants d’aquests podrien quedar ara, de moment, al calaix, el cònsol major ha detallat que uns 10-15 en total podrien quedar aturats, el “60% dels quals” podrien venir d’aquest efecte crida d’altres parròquies i un 50% dels quals serien d’alt ‘standing’. I també preguntat sobre la possibilitat que es pugui seguir l’exemple de la Massana que inicialment va aprovar una moratòria que no afectava el sòl urbà consolidat i finalment hi ha inclòs aquesta modalitat en la suspensió, Torrent ha respost que Andorra la Vella opta per aplicar l’article 90 de la llei, a la qual cosa, el cònsol major ha afegit que “ara” és el moment de “reflexió de quin model de parròquia volem, de cap a on volem anar”. I sobre la reacció dels propietaris, ha manifestat que fins i tot alguns tenen “enyorança” de la parròquia del passat.
Des de la majoria s’ha volgut incidir en el fet que si la parròquia arribés als 50.000 habitants (actualment són la meitat) es podria arribar a “un punt molt crític” en la depuració d’aigües o a un de crític en l’abastament d’aigua potable i la xarxa viària. De fet, Torrent ha manifestat que el que veuen els ciutadans ara és “incertesa, manca de planificació, improvisació, un model pensat en el turisme” i una “manca de model de país”. I el cònsol major ha apel·lat a un treball també conjunt amb la resta de parròquies de la vall central i també amb el Govern.
Des de l’oposició, que han estat a favor de la moratòria, s’ha volgut puntualitzar que en els darrers anys hi hagi hagut “manca de planificació”. Així, David Astrié, ha destacat que s’han fet accions com la separativa o grans inversions en la xarxa d’aigua potable i que ara el que tocava era “posar l’accent en la construcció”. D’aquesta manera, ha defensat que ara hi ha “tots els ingredients a favor per poder revisar el POUP com cal” i fer-ho sobre “criteris de sostenibilitat, creixement controlat, recursos hídrics i els impactes sobre els serveis públics”, i també sobre “el medi ambient, l’entorn i la biodiversitat”. “És veritat que ara toca una reflexió profunda”, ha remarcat, tot defensant el vot favorable, ja que aquest any tocava la revisió del pla d’urbanisme i és evident que calia aturar la construcció mentre es duu a terme, segons ha defensat el conseller de Demòcrates, + SDP + Indepedents.
Els Bombers de la Generalitat han desplegat avui 19 dotacions en la recerca d'un home desaparegut a Cubelles, una operació…
El nou bar de la casa del poble, és a dir, el bar situat al centre de la plaça del…
Barcelona ha inaugurat aquest dijous un nou pol d'activitat i experimentació per a empreses tecnològiques que treballen en el sector…
La vuitena edició de la Jornada de governança del litoral celebrada a Vilanova s'ha basat en l'adaptació al canvi climàtic…
El departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica incorporarà a partir d'aquest dilluns 26 de maig una nova expedició per…
Torna la tercera edició del projecte esportiu “Fent Via” que se celebrarà el pròxim 7 de juny de 2025, i que cada…
Esta web utiliza cookies.