L’Associació de Dones d’Andorra demana la despenalització de l’avortament

Durant l'acte que s'ha fet per commemorar el Dia Internacional de la Dona aquest dimarts a la plaça Lídia Armengol d'Andorra la Vella

L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) ha demanat unitat aquest dimarts, Dia Internacional de la Dona, als diferents grups parlamentaris del país per tractar la despenalització de l’avortament.

Ho ha fet en unes declaracions a la premsa la presidenta de l’entitat, Mònica Codina, durant l’acte que s’ha fet per commemorar el Dia Internacional de la Dona aquest dimarts a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella.

“És un tema d’estat i és important que vagin tots junts perquè si no anirà en detriment de totes les dones”, ha manifestat després d’explicar que van presentar els seus arguments al copríncep episcopal, Joan Enric Vives, en una reunió la setmana passada.

Codina ha assegurat que l’arquebisbe les va escoltar i ha afegit que vol “ser optimista que hi pugui haver un canvi en aquest sentit”, que permeti la despenalització en els supòsits bàsics de perill per a la vida de la dona o del fetus, de violació i de malformació greu del fetus.

A Andorra està penalitzat en tots els supòsits i el Vaticà va advertir que faria abdicar el copríncep episcopal, l’arquebisbe d’Urgell, si es permetia l’avortament al Principat, cosa que faria perillar el sistema institucional del país.

Tant ADA com Acció Feminista, l’altra associació convocant de la concentració per commemorar el 8 de març, han assenyalat en els seus respectius manifestos que el dret a avortar és necessari per garantir la llibertat de les dones.

En aquest punt, Acció Feminista considera la penalització de l’avortament com una forma de “violència” contra les dones, per la qual cosa, en el manifest, tal com ha llegit el seu portaveu, Maria José Espinosa, han demanat “fermament” la despenalització.

LLEI D’IGUALTAT

Un altre assumpte que ha centrat la mobilització ha estat el projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, que està en tràmit parlamentari.

Tant la presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, com Codina han recordat que el text presenta mancances i que no totes les seves reivindicacions s’han tingut en compte.

En aquest sentit, Escoda ha assenyalat que com a associació no pararan fins que les seves reivindicacions “estiguin integrades en una llei”, mentre que ADA demana que el desplegament de la llei sigui efectiu.

En aquest punt, Acció Feminista considera que establir l’obligació de disposar de plans d’igualtat en les empreses és una qüestió de “voluntat política”, i ha assenyalat que establint-la només a les de més de 50 treballadors es deixa prop d’un 75% del teixit empresarial fora d’aquesta obligació.

RECORD PER JOAQUIMA CALVÓ

El manifest d’ADA inclou paraules de record per Joaquima Calvó, una de les impulsores del sufragi femení al país, morta aquest cap de setmana passat, record que també ha subscrit Acció Feminista.

Els dos manifestos també han tingut un record per a les víctimes del conflicte que viu Ucraïna, especialment per a les dones i els nens.

A la concentració hi ha assistit prop d’un centenar de persones, entre les quals la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés; la síndica general –presidenta del parlament–, Roser Suñé; i representants de tots els grups parlamentaris.

També hi han assistit representants dels comuns –ajuntaments– i del sector empresarial, i institucions com el Raonador del Ciutadà –defensor del poble–, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben un cadàver dins d’una tenda de campanya al Baix Llobregat

Notícia següent

El govern de Salou aprova, inicialment, el projecte de l’Eix Cívic

Notícies relacionades