Andorra estudia el seu potencial per conrear cànnabis terapèutic

Investigació i extracció de compostos per a ús medicinal, principals oportunitats

Andorra està estudiant el seu potencial per conrear cànnabis d’ús terapèutic, tant en finalitats medicinals com a cosmètiques, com una manera de diversificar el sector agrari i la seva economia.

Les conclusions de l’estudi realitzat per l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, de la Generalitat de Catalunya), per encàrrec del Govern d’Andorra, apunten al fet que hi hauria oportunitats per al Principat en l’àmbit de la investigació agrogenòmica i en el conreu i extracció de compostos per a la indústria farmacèutica.

Així ho ha presentat el director de Desenvolupament de la Investigació i de la Innovació de l’IRTA, Simó Alegre, acompanyat de la ministra andorrana de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, davant la comissió legislativa d’Economia.

Tots dos han deixat clar que l’estudi no ha tingut en compte el conreu per a ús recreatiu, i també han insistit que el possible conreu de cànnabis no seria extensiu: “No substituirà els camps de tabac”, ha remarcat Calvó.

CONREU AMB FUTUR

“El desitjable”, segons Alegre, seria el conreu per a la producció de cannabidiol –sense propietats psicotròpiques– i de compostos d’interès medicinal –amb propietats psicotròpiques–.

Aquest és un sector que ofereix oportunitats i al que es presumeix recorregut ja que cada vegada es descobreixen més propietats del cànnabis que generen una major demanda per a usos medicinals, ha explicat el responsable de l’IRTA.

Entre els avantatges de desenvolupar el conreu del cànnabis i la indústria associada, Alegre ha assenyalat la diversificació de la producció agrícola i l’economia que es pot generar al seu voltant, podent iniciar-se una indústria cosmètica al país.

Així mateix, també destaca els avantatges associats a la creació d’un “pol de coneixement”, amb centres d’investigació i l’atracció de talent, a més de ser una indústria que no ocupa grans superfícies ni és contaminant.

“No tenim pressa” per desenvolupar aquest conreu, ha assegurat Calvó, i l’objectiu és buscar l’encaix amb el sector agrícola i ramader actual, a més d’aprofundir en altres elements com el potencial i el del control al que s’hauria de sotmetre la nova activitat.