El Consell de Seguretat Nuclear (CSN), institució que s’encarrega de vetllar per la seguretat nuclear i la protecció radiològica de les persones i el medi ambient a l’estat espanyol, manté sis zones del país identificades com a afectades per radioactivitat, una d’elles a la província de Tarragona.
Segons recull laSexta, el perill de mort per radioactivitat en aquestes zones és baix, però el CSN les manté vigilades perquè presenten índexs elevats. No suposen un perill per a la salut per si mateixos, però si es remou el sòl, es poden alliberar substàncies, tant a l’aire com en aigües subterrànies, que sí que podrien representar riscos.
A Espanya hi ha 6 zones identificades com a afectades per la radioactivitat. La més perillosa és la de Palomares, a Almeria, on l’any 1966 van xocar dos avions dels Estats Units que duien bombes. Els explosius no van arribar a explotar, però sí que van alliberar plutoni que va deixar una empremta radioactiva que encara perdura.
A més, a Toledo i Madrid hi ha dues zones afectades per un vessament del Centre Nacional d’Investigació Nuclear; a El Hondón, a Alacant, hi ha una zona afectada per les activitats d’antigues fàbriques de fertilitzants; i a Huelva, hi ha una zona afectada per contaminació per residus de la planta de Feriberia i cendres contaminades d’un incendi.
A totes aquestes zones s’hi suma Flix, a la Ribera d’Ebre, en una zona contaminada per una fàbrica química d’Ercross que va tancar l’any 2022. La contaminació va detectar-se per primer cop a finals del 2001 i un estudi va determinar que hi havia contaminació als fangs acumulats de l’embassament de Flix.
Els principals contaminants detectats són compostos organoclorats, fonamentalment PCE, TCE, DCE, cloroform (molt volàtils) i hexaclorobenzè, pentaclorobenzè, DDT, PCB, policloroestirens i policloronaftalens (poc volàtils).
També s’hi troben altres composts orgànics no clorats, entre els quals destaquen el benzè, l’etilbenzè, el toluè, xilens, bifenil, etc., metalls pesants (hi destaca l’alta concentració de mercuri), i radionúclids (s’identifica la presència d’urani (238U) i els productes de la seva cadena de desintegració radioactiva, especialment radi (226Ra) i plom (210Pb)).
Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, l’ACA disposa d’una sonda de mesura en continu de mercuri i terbolesa a Flix, i la CHE disposa també d’una sonda similar a Ascó, amb les quals es fa un seguiment en continu per prevenir i alertar, si arribés el cas, dels possibles episodis de contaminació que se’n puguin derivar de les actuacions de descontaminació o de la fuita de contaminants del recinte tancat on es realitza l’extracció de fangs contaminats.
Ja es coneixen tots els detalls de la festivitat més important de la comarca. En una roda de premsa conjunta…
El Gimnàstic de Tarragona s'enfronta aquest diumenge a les 12 del migdia amb l'Osasuna Promesas a Pamplona i els de…
L'ampliació de l'aparcament es va inaugurar el passat 3 de març de 2024, per l'Ajuntament de Tarragona, afegint 185 places…
Ja s'ha identificat el noi que va aparèixer ofegat a la platja Punta del Riu, a Miami Platja, diumenge passat.…
La UGT denuncia una agressió part d'un intern del Puig de les Basses, a Figueres, contra diversos funcionaris aquest dimarts…
Rafael Hermoso, germà de Jenni Hermoso, ha declarat aquest dimecres durant la seva declaració com a testimoni en el judici…
Esta web utiliza cookies.