La sala Federico Mayor Zaragoza ha acollit la roda de premsa de presentació dels actes que s’organitzaran enguany a l’entorn de la figura del qui fou exdirector general de la UNESCO entre el 1987 i el 1999 i ministre d’educació del govern d’Adolfo Suárez al 1981 i que ens va deixar el passat mes de desembre.
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa, Francesc Faiges, ha volgut lloar la tasca que va fer Mayor Zaragoza en defensa de la Pau i dels Drets Humans i ha recordat que la sala que duu el seu nom atresora un total de 210 peces d’art i una biblioteca amb 3.500 llibres que, ara, custodia l’Associació d’Amics i Amigues de la UNESCO.
Ha estat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, qui ha anunciat que el pròxim 15 de maig a les 19h tindrà lloc un sentit acte d’homenatge a la seva figura a la sala Valentí Faura de la mateixa Cambra de Comerç. L’acte comptarà amb la participació de l’actual directora de la Fundació Cultura de Pau que havia fundat Mayor Zaragoza, Ana Barrero, i que pronunciarà la conferència “Defensa de la Pau i de la igual dignitat”.
També hi haurà unes actuacions musicals a partir de poemes escrits per Mayor Zaragoza, que anirà a càrrec de la companyia Sinergia i del músic David Espinós.
A continuació, el periodista de La Vanguardia i exassessor del president de la Generalitat, Artur Mas, en Josep Martí Blanch, pronunciarà la conferència “Transformar en la paraula”. L’acte finalitzarà amb la projecció d’un vídeo que parlarà de la seva trajectòria i recordarà que era fill adoptiu de Tortosa i familiar de Marcel·lí Domingo.
Jordan ha recordat també que gràcies a ell Tortosa va poder disposar dels primers estudis universitaris en medicina, ja que va ajudar en les negociacions que van acabar permetent l’obertura del campus de la URV a les Terres de l’Ebre. També va promoure la implantació del centre de la UNED o la defensa de la candidatura de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera. Recentment, tot i que no va poder arribar a expressar-ho públicament, havia estat donant suport a la candidatura de les muralles de Tortosa com a patrimoni de la UNESCO. Jordan ha explicat també que “des de la comissió del nomenclàtor de Tortosa s’està buscant un lloc idoni per poder dedicar aquest espai al seu nom, més enllà del monòlit ja existent al parc municipal Teodor González i que s’havia renovat l’any passat”.
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació d’Amics i Amigues de la UNESCO a Tortosa, Consol Sagrera, ha anunciat que el lliurament dels XVIII Premis Federico Mayor Zaragoza tindran lloc el 17 de maig, a les 11h, a l’auditori de l’Institut Dertosa, tenint en compte que no es podran celebrar a l’Auditori Felip Pedrell perquè encara està d’obres. Sagrera ha destacat que “la temàtica dels premis d’aquest any ha estat “La Pau és el camí” i va ser una de les darreres coses que vam poder parlar amb Mayor Zaragoza”. En aquesta edició s’han presentat un total 76 vídeos per part de diferents centres educatius de les Terres de l’Ebre, de Catalunya i també d’altres municipis de l’Estat espanyol com Madrid, Reinosa o Sta. Cruz de Tenerife.
El director del campus de la URV a les Terres de l’Ebre, Xavier Farré, ha recordat que Mayor Zaragoza va ser investit doctor Honoris Causa per part de la URV i que, des de fa uns anys, formen part de l’organització dels premis que, a la gala d’aquest any, se’n lliuraran divuit.
Federico Mayor Zaragoza va néixer a Barcelona el 27 de gener del 1934, tot i que sempre es va definir com a tortosí, ciutat a on venia a passar llargues estades als estius, fins al punt de convertir-se en fill predilecte de la ciutat. Estudià farmàcia a la Universitat Computense de Madrid i va ser professor i rector de la Universitat de Granada i de la Universitat Autònoma de Madrid. Va ser també membre del Consell Superior d’Investigacions Científiques i fou també diputat al Parlament Europeu. Va ser nomenat doctor Honoris Causa per múltiples universitats, entre elles el campus de les Terres de l’Ebre de la URV, que va ser el primer cop que feia un acte d’aquestes característiques a Tortosa i va donar-li el seu nom a l’aula magna del mateix centre.
Al 1988 va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i el 2005 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi. Al 1999 va crear la Fundació per una Cultura de Pau, de la qual encara n’era el president, per tal de promoure els valors, objectius i idees que s’havia proposat quan estava al capdavant de la UNESCO.
Unes idees que, dissortadament, tornen a estar a la corda fluixa davant de les contínues vulneracions dels Drets Humans de la Carta Universal de les Nacions Unides als conflicte bèl·lics d’occident, la guerra d’Ucraïna, la guerra de Palestina i Israel o, des d’ahir, l’ofensiva de l’Índia al Pakistan.
Així doncs, Mayor Zaragoza impulsà una tasca noble que va forjar l’home en tots els valors que va saber difondre, predicar i practicar fins al darrer dels seus dies i que farà que tots els qui el vàrem conèixer preservem un gran record en la memòria d’aquest docte humanista tortosí.
Del 9 al 25 de maig, els carrers d’Altafulla es tornaran a omplir de gustos i creativitat amb motiu de…
La població de Catalunya a 1 de gener de 2025 era de 8.113.490 habitants, xifra que representa un augment de…
Per al període comprès entre el 16 i el 25 de maig, l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de l’Infant…
Agents de la Policia Nacional han detingut un home de 40 anys i nacionalitat colombiana, per al que ja s'ha…
Les ciutats de Reus i Salou tornaran a ser protagonistes d’un dels esdeveniments de motor referents al territori, el Rally…
Per al període comprès entre el 16 i el 25 de maig, l’Associació de Restauració i Hoteleria de l’Hospitalet de…
Esta web utiliza cookies.