fbpx
Dilluns, 26 de febrer de 2024
És notícia

Sorprenen uns individus prenent llentiscle mentre extingien l’incendi de la Serra de Pàndols

Avatar photo

Membres del SEPRONA de Tortosa van sorprendre cinc individus que collien llentiscle de forma irregular, mentre participaven en les tasques d'extinció d'un incendi.

Els membres del SEPRONA de la Guàrdia Civil que col·laboraven en l’extinció de l’incendi que va afectar la Serra de Pàndols, a la Terra Alta, van sorprendre cinc individus que havien recollit més d’una tona de llentiscle i el transportaven en una furgoneta, sense cap mena d’autorització.

La zona de l’incendi, en els termes municipals de Gandesa i el Pinell de Brai, és un indret protegit dins de la reserva comunitària Xarxa Natura 2000. El passat 1 d’abril els agents del SEPRONA van trobar conc persones amb una gran quantitat de llentiscle (pistacea lentiscus) a l’interior d’una furgoneta.

Els agents van comprovar que aquests cinc individus, residents a Mataró, havien recollit l’arbust a zona protegida, sense l’autorització administrativa pertinent, trobant el vehicle molt proper al punt d’inici de l’incendi, que finalment va cremar entre 3 i 4 hectàrees.

LA IMPORTÀNCIA DEL LLENTISCLE

La recol·lecció massiva d’aquest arbust fa que el sòl es compacti indegudament, accelera la taxa d’erosió del territori i augmenta els problemes amb drenatges defectuosos del terreny.

Des de fa temps, diversos ajuntaments han mostrat la seva preocupació per la recol·lecció massiva i indiscriminada de brots de llentiscle, però és palès que la presència incontrolada de persones treballant en aquesta activitat econòmica clandestina, podria generar problemes al medi ambient per abandonament de residus o fins i tot provocar incendis forestals.

El llentiscle és un arbust que creix al sotabosc, molt apreciat en alguns països centreeuropeus per ornamentació, sobretot en el món funerari per fer-ne corones, rams o garlandes. També és apreciat en el món de la cosmètica i la medicina natural. A Holanda i Alemanya se’n fa servir la seva resina per a fer-ne vernissos i productes industrials.

Els agents del SEPRONA orienten els seus serveis a la protecció dels hàbitats naturals en tots els seus vessants, intentant evitar el deteriorament que activitats com la recollida de llentiscle provoquen al territori, requisant al llarg de l’any centenars de quilos d’aquest arbust i procedint a denunciar les persones relacionades amb aquestes activitats furtives.

En aquest cas, els estris usats per a la recollida indiscriminada, juntament amb els més de mil quilos confiscats, van ser dipositades a la deixalleria municipal de Gandesa per a la seva destrucció, donant compte del fet als Serveis Territorials d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Fotografia d'arxiu de Full Contact i de Talent Latent

SCAN Tarragona obre convocatòria per la 10ª edició del festival

Notícia següent

Gran èxit del repte de Bici Lab Andorra per promoure el ciclisme femení

Notícies relacionades