El sector turístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre ha fet aquest divendres el balanç del gruix del 2022 i que ha qualificat “d’espectacular”. Segons les dades de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), entre gener i finals de setembre la demarcació ha registrat 17,5 milions de pernoctacions, un 7,6% menys que el 2019, l’últim any abans de la pandèmia. D’aquestes, la Costa Daurada n’ha rebut 16,2 milions (-9,1%), mentre que les Terres de l’Ebre n’han tingut 1,3 milions (+16,5%). Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha assegurat que són “bones xifres”, tenint en compte que a més a principis d’any encara hi havia algunes restriccions per la covid.
Cabré ha explicat que ha estat “un any positiu per la recuperació ràpida del sector”. La presidenta ha concretat que tota la planta hotelera i de càmpings ha reobert i ha destacat que la covid no ha fet tancar definitivament cap establiment, fet que al seu parer demostra “la resistència” de les empreses. Unes companyies que tot i les bones xifres d’ocupació no han tingut tants beneficis com abans. La raó és “l’augment dels costos de l’energia i els subministraments”, combinats amb “una contenció dels preus de venda” motivats en bona part perquè els establiments han hagut de respectar els preus pactats amb els turoperadors a principis d’any. “Hem tingut un marge comercial reduït”, ha lamentat la presidenta.
Aquest aspecte preocupa el sector, ja que temen que de cara el futur “les famílies tindran menys estalvis per viatjar i fer vacances”. De cara l’any vinent, el sector creu que l’increment de preus també dificultarà arribar a acords amb els turoperadors. Una altra preocupació és la guerra a Ucraïna, que farà que el 2023 pràcticament no hi hagi turistes de l’Europa de l’est.
De tota manera, Cabré ha remarcat que el turisme continua sent “la locomotora socioeconòmica” de la demarcació. “La destinació i els allotjaments agraden, els clients repeteixen, i s’han fet millores en la destinació tant per la part pública com la privada”, ha indicat. Així, ha recordat que les empreses han invertit més de 70 MEUR durant la pandèmia en millorar les seves instal·lacions.
Xifres
Més enllà de les xifres globals, per tipus d’allotjament els hotels són els que han acusat més la davallada, amb un 10,1% menys de pernoctacions respecte al 2019. Tot i això, amb 8,4 milions continuen sent la tipologia més demandada pels turistes, seguits dels càmpings, amb 7 milions (-5%). Els apartaments van registrar quasi 2 milions d’estades (-5,5%). L’estada mitjana també ha disminuït, amb una baixada de 3,93 nits de mitjana a 3,69. En aquest àmbit, els hotels i els apartaments redueixen el temps d’acollida de visitants, mentre que els càmpings pugen lleugerament fins a les 4,45 nits.
Pel que fa a la procedència, el mercat estatal ha crescut durant la pandèmia i ha proporcionat 10,2 milions de pernoctacions. El seu pes global ha crescut des del 50,4% del 2019 al 58,2% d’enguany. Per Cabré, de cara als propers anys el repte és consolidar-lo i aconseguir que els turistes d’arreu de l’Estat apostin per les destinacions de proximitat. En canvi, els mercats internacionals han tingut un comportament més erràtic. Dels principals, tan sols l’irlandès ha crescut (+15%). El principal descens ha estat el mercat rus, a causa de la guerra, que ha passat de la tercera posició a la desena i ha passat de generar 1,3 milions de pernoctacions a tan sols 28.000 (-97,7%).
Més enllà d’aquest cas extraordinari, el Regne Unit i Alemanya han estat els que més han caigut. El britànic ho ha fet un 18,8%, en part per la incertesa de les mesures anticovid de principis d’any, ja que és un públic que preveu amb molta anticipació les seves vacances. L’alemany, en canvi, ha baixat un 14,7%, però Cabré ha dit que confia que es recuperarà.
En la roda de premsa també s’ha fet balanç de les dades de l’aeroport de Reus. La presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, ha detallat que enter març i setembre per la instal·lació hi van passar 814.412 persones, un 85,9% respecte el 2019. Per això, ha dit que són “bones dades”. “Malgrat la incertesa hi ha hagut un bon comportament. És el que més volum de passatgers ha recuperat dels aeroports catalans”, ha afirmat.
Igual que en les pernoctacions, els únics que han crescut són els visitants procedents d’Irlanda, fins als 207.579 (+21%). De fet, la ruta entre Dublin i Reus ha registrat 138.000 passatgers, la xifra més alta des de l’any 2008. Per la seva banda, la ruta de Bristol (Regne Unit) a Reus ha fet el seu rècord absolut, amb 25.000 persones, el triple que el 2019. Tot i això, el mercat britànic ha passat de 609.000 viatgers a quasi 495.000. Roigé ho ha atribuït en part a la fallida del turoperador Thomas Cook.
Respecte el fet que aquest hivern l’aeroport tornarà a no tenir vols, Roigé ha explicat que des de la Diputació treballen per capgirar aquesta situació i ha contextualitzat que actualment “les aerolínies treuen rutes de tot arreu”. “De cara a l’estiu tenim bones sensacions per tenir bones rutes”, ha dit.
Avui es posen en marxa part de les fonts ornamentals de Sabadell, que la ciutat ha pogut recuperar un cop…
El Nàstic de Tarragona ha estat el focus de la polèmica aquesta setmana amb la sorpresiva destitució de Dani Vidal.…
Una quarantena d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Lleida han detingut aquest divendres almenys dues persones i…
L’Ajuntament de Badalona invertirà aproximadament 4 milions d’euros per fer una reforma integral del camp de futbol de Pomar. Aquesta…
El macrodispositiu contra la reincidència fet a les principals poblacions del Camp de Tarragona s'ha saldat amb almenys deu detinguts.…
L’Ajuntament d’Altafulla ha fet públic l’anunci de licitació del contracte d’obres per a l’execució del projecte d’urbanització de la Plaça…
Esta web utiliza cookies.