Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Reactiven les jornades europees per difondre el patrimoni dels municipis de les Terres del Sénia

Les restriccions per la covid-19 van limitar els actes i l'assistència durant la passada edició de 2020

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, i la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell, durant la presentació de les Jornades Europees de Patrimoni 2021 al Territori Sénia. ACN

Després de patir les limitacions per la pandèmia de covid-19 durant la passada edició de 2020, Mancomunitat de la Taula del Sénia, ajuntaments i entitats reactiven les Jornades Europees de Patrimoni 2021 al Territori Sénia amb 22 activitats entre aquest mes de setembre i fins novembre. Promogudes pel Consell d’Europa a tots els estats membres, és la vuitena edició consecutiva que té lloc a les Terres del Sénia, on durant els últims set anys han participat prop de 8.200 persones. L’objectiu de les jornades, asseguren els seus impulsors, és difondre el patrimoni del territori entre la ciutadania, més enllà dels entesos, i afavorir la seva preservació.

Les activitats de les jornades comencen aquest divendres amb una visita guiada pel centre històric de Benicarló i s’allargaran fins a finals de novembre. Malgrat les restriccions encara vigents, enguany es recupera la Trobada al Tossal del Rei, un punt simbòlic d’agermanament de les Terres de l’Ebre, els Ports i la Franja de Ponent. No hi haurà dinar, però sí que s’han programat xerrades i actes, en format reduït, el pròxim 3 d’octubre.

Paral·lelament, el programa inclou visites guiades al camp d’aviació de la Sénia o a la restaurada portalada de l’església de Sant Lluc d’Ulldecona, a més de les oliveres mil·lenàries de Freginals i el patrimoni que envolta aquests arbres monumentals a Sant Carles de la Ràpita, entre d’altres propostes a la part ebrenca. “És una forma de donar a conèixer el patrimoni no només entre el entesos, sinó també entre els veïns”, ha apuntat l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

Si bé en anteriors edicions les jornades es van especialitzar en algun àmbit concret del patrimoni del Territori Sénia –patrimoni natural, industrial, arbres monumentals o arquitectura rural, entre d’altres-, aquest 2021, com ja es va plantejar l’any passat, tindran un enfoc més general. Es tracta, segons ha apuntat la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell, de facilitar que els municipis puguin organitzar els actes sense tantes restriccions temàtiques. També, ha insistit, de posar en valor el “patrimoni oblidat, més humil” `per potenciar el seu coneixement públic i la seva preservació.

Segons ha apuntat Adell, les jornades, que van començar l’any 2014 amb set activitats i 170 participants, han anat incrementant la seva oferta i repercussió al llarg dels últims set anys, arribant a les 2.066 participants de 2019. L’any passat, limitades a deu activitats, de les quals sis es van haver de suspendre, hi van prendre part 339 persones. Enguany, el registre per poder participar-hi serà obligatori i els ajuntaments limitaran aforaments en algunes activitats. “No hi haurà tanta participació però no volíem passar cap any sense aquestes jornades”, ha tancat.

El perfil de participants indica que una part important dels participants són persones a partir de mitjana edat o famílies, amb inquietuds culturals i bona part de les quals es desplacen als diferents municipis per participar en els actes. Un programa, d’altra banda, segons ha remarca Adell, que no té un caràcter competitiu ni exigeix una determinada forma física per poder-lo seguir.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Adjudicades les obres del nou CAP del Raval Nord a la capella de la Casa Misericòrdia

Notícia següent

Sant Julià de Lòria acollirà la 3a Lliga de Videojocs d’Andorra

Notícies relacionades