Categories: Montsià

Joan Castor Gonell Agramunt: “Tindrem sòl industrial disponible perquè les empreses s’instal·lin a Sant Jaume d’Enveja”

Sant Jaume d’Enveja, a la comarca del Montsià, és una de les poblacions que d’una forma més directa conviu amb el Delta del l’Ebre. Això li aporta tot un seguit de possibilitats que van des de la tradició arrossera més arrelada fins a les oportunitats d’obertura que proporciona la presència del turisme i de la pràctica esportiva fluvial. L’alcalde Joan Castor Gonell fa un balanç d’aquests dos primers anys de mandat a l’Ajuntament i apunta els plans de futur de Sant Jaume d’Enveja.

Els dos primers anys del mandat han estat marcats per la pandèmia. Quina és la situació de Sant Jaume d’Enveja en aquest moment?

Han sigut anys complicats, tot i que gosaria dir que aquí, a Sant Jaume d’Enveja, no ho han sigut tant. A l’inici del mandat vam manifestar que aquesta seria la legislatura de les persones. La intenció era dedicar-nos a ajudar a la gent, a millorar l’entorn públic, el teixit cultural, esportiu, associatiu del municipi, així com també ajudar les entitats, els comerços. Per tant, la situació no ens ha agafat tant a contrapeu i penso que ens n’estem sortint bastant bé.

Quines són les mesures que s’han aplicat fins i tot malgrat la Covid?

La primera premissa va ser aplicar la normativa a nivell sanitari. També vam aprovar ajudes per als comerços, els treballadors i les empreses. Vam destinar les partides municipals que teníem per a promoció econòmica a donar ajudes directes a aquelles persones que pitjor ho estaven passant.

Un altre aspecte important també va ser l’impuls local amb campanyes a les xarxes per la Festa Major, Nadal… qualsevol festivitat ha sigut bona per organitzar una campanya de promoció del comerç local amb l’objectiu de mantenir el nivell de la despesa i ajudar el comerç local.

Una iniciativa important ha sigut Deltamarket. Què ens en pot explicar?

Juntament amb Deltebre i Camarles hem posat en marxa el projecte Deltamarket. Es tracta
d’una plataforma que fa d’aparador per facilitar les compres virtuals als comerços locals, com si fos l’Amazon del Delta. La idea és donar una altra oportunitat als comerços per promocionar i vendre els seus productes. Encara hi estem treballant, ampliant l’oferta i la seva divulgació, però crec que està funcionant prou bé.

La col·laboració entre municipis ha sigut clau?

Si, la veritat és que feia molta falta perquè en diversos aspectes ens podem ajudar. Amb Deltebre fa temps que estem fent projectes conjunts que donen bon resultat. Al final, quan parlem del Delta, Sant Jaume d’Enveja i Deltebre, un a cada costat del riu, tenim els mateixos problemes, reptes i oportunitats. En tot el que puguem treballar conjuntament arribarem més lluny i amb millor resultat.

Entenc que la preocupació pel Delta també és un sentiment comú

Pel que fa a la regeneració del Delta i el canvi climàtic hem de fer propostes conjuntes i
aconseguir que les administracions superiors estiguin amb nosaltres i entenguin la urgència que estem patint. El valor ambiental del Delta és importantíssim, però és que a més, hi viu una gent que ha treballat molt i l’únic que vol és continuar vivint i treballant aquí. Això les Administracions ho han d’entendre, i també que és urgent, que el Delta no té temps, que si perdem gaire més temps en estudis i proves pilot, correm el perill que bona part del Delta ja no hi sigui, quan ens decidim a actuar.

El mes de setembre passat diversos pobles del Delta de l’Ebre van patir els estralls d’uns aiguats que van causar desperfectes. Com estan en aquest aspecte?

Afortunadament nosaltres vam ser dels menys afectats. Alcanar, Ulldecona o i La Ràpita van rebre més, però tot i així vam patir desperfectes que estem restituint amb mitjans propis. Un dels principals problemes amb el que ens trobem és que molts pobles del Delta són agrícoles i tenen una gran xarxa de camins que no estan asfaltats. Es tracta d’una xarxa de camins per la qual passa maquinària agrícola de grans dimensions i dels que cal fer manteniment, perquè quan venen grans aiguats, els destrossen i cal reconstruir-los.

El govern de l’Estat dona ajuts però primer passen pel filtre de la Generalitat i quan arriben als pobles ja han passat un o dos anys, de manera que com que entenem que aquesta xarxa de camins és important perquè els pagesos puguin tirar endavant les seves collites, al final els pobles acabem assumint el manteniment i la reconstrucció quan cal.

Un aspecte molt important de tots els pobles sol ser el teixit associatiu

Si, la ciutadania s’associa en entitats i era interessant que aquests dos anys de pandèmia els poguessin aguantar. Des de l’Ajuntament hem procurat ajudar-los amb l’adequació dels seus equipaments, donant-els-hi informació i facilitant tots els recursos humans i tècnics per seguir amb les seves activitats. Hem fet tot el que hem pogut i més. També hem comptat amb l’ajuda, molt benvinguda, de les administracions superiors, especialment de la Diputació de Tarragona.

En aquesta legislatura dedicada a les persones, què pot explicar dels serveis socials?

Hem fet un esforç important per ajudar a qui pitjor ho estava passant a través dels Serveis Socials Municipals, que compartim amb el Consell Comarcal del Montsià, en temes d’alimentació, lloguer d’habitatges i despeses de rebuts de llum i aigua. També hem aconseguit signar un conveni amb SAREB per tenir quatre habitatges de lloguer assequible per algunes famílies que ho tenien més complicat.

Quins són els aspectes més importants de la promoció local de Sant Jaume d’Enveja?

A Sant Jaume d’Enveja tenim turisme al voltant del riu, i la pràctica de l’esport fluvial és un
aspecte molt important. Per això, a l’hora de preparar els pressupostos de cara a aquests anys, hi ha diferents partides destinades a millorar la nostra relació amb el riu, conscients que els equipaments ajuden a entitats esportives del poble, concretament els clubs de rem, i facilita molt el turisme esportiu, a banda de la millora ambiental que suposa. Tenim dos pantalans, un dedicat als clubs de rem del Delta aquí a Sant Jaume d’Enveja, i un altre gran, lliure per a tothom, per facilitar el turisme fluvial i esportiu. A més, amb ajudes dels Fons Europeus i la Generalitat de Catalunya, estem restituint i millorant els antics embarcadors, donant una estètica ambientalment adequada per al turisme i de promoció del nostre potencial al voltant de l’esport fluvial.

Parlem de la segona meitat del mandat. Quins projectes considera prioritaris per a Sant Jaume d’Enveja?

Ens queda una gran inversió per aquesta segona meitat de la legislatura que lliga amb la promoció econòmica local. Estem treballant en la urbanització del nostre polígon industrial.
Sempre hem dit que un poble, si vol prosperar, ha de tenir de tot: comerç, turisme, de forma sostenible, respectuosa amb el medi ambient. Però també ens cal una zona industrial per generar llocs de treball, perquè les empreses del poble tinguin un lloc on ubicar-se i fer moure l’economia local. Hem concentrat les ajudes del Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona en aquesta única obra. Hem destinat aquí els ajuts de tota la legislatura, i al 2022 ja podrem licitar les obres. És una necessitat i pensem que la primera fase estarà acabada aviat.

Així tindrem sòl industrial disponible en condicions perquè les empreses puguin començar a ubicar-se, vinguin a Sant Jaume d’Enveja i es generin llocs de treball, un factor vital per al poble.

Roser Pros

Missatges recents

S’incendia i crema totalment una casa a la Pobla de Mafumet

Els Bombers de la Generalitat de Catalunya han treballat aquesta nit de diumenge en l'incendi…

5 minuts fa

Èxit de la 1a edició de la Fira ‘A dues rodes’ a Andorra la Vella

La primera edició de la Fira 'A dues rodes', celebrada aquest cap de setmana a…

22 minuts fa

Junts aposta per la transformació de la C-55 al Bages en una autovia

David Saldoni, candidat de Junts+Puigdemont al Bages, ha reivindicat la necessitat de transformar la C-55…

11 hores fa

Activat el Pla Inuncat per pluges, tempestes i calamarsades a mitja Catalunya

Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el pla Inuncat per a aquest dilluns…

12 hores fa

Sandra Marco: “la Festa de Moros i Cristians de Lleida ha guanyat la batalla de la popularitat”

Sandra Marco, diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional de la Diputació de Lleida, ha intervingut aquest…

12 hores fa

Centenars de persones omplen Lleida en la darrera jornada de la 35a Fira de Titelles

Centenars de persones han omplert aquest diumenge els carrers, les places i espais adaptats per…

12 hores fa

Esta web utiliza cookies.