L’aiguat al Montsià i la sentència del Castor protagonitzen l’any a Terres de l’Ebre

Les seqüeles del temporal Filomena i el frustrat desmantellament del monòlit franquista, altres temes de 2021

Un episodi de pluja torrencial concentrat en molt poques hores sobre el sud del Montsià i, en particular, sobre Alcanar provoca destrosses milionàries el dia 1 de setembre. Habitatges, establiments, vehicles i espais públics pateixen danys greus a les Cases d’Alcanar. És una dels temes destacats de 2021, juntament amb la dels exdirectius del projecte Castor sent jutjats a l’Audiència Castelló pels terratrèmols causats per les injeccions de gas el 2013. Finalment, i davant l’estupefacció general, van ser absolts. L’any va començar amb el temporal Filomena esborrant la barra del Trabucador i malmetent les oliveres de l’interior. Un jutjat de Tarragona va aturar el desmantellament del monument franquista de Tortosa just quan anava a començar.

9 de gener: El pas de la borrasca Filomena deixa pobles incomunicats i nombrosos danys als camps d’oliveres de l’interior de les Terres de l’Ebre, arran de les intenses nevades. Gairebé tota la barra del Trabucador acaba submergida sota el mar. L’empresa que gestiona les salines de la punta de la Banya repara novament l’accés per terra però el govern espanyol acaba tombant, al mes de desembre, el seu projecte per connectar les instal·lacions via marítima.

9 de maig: Més de 300 persones es manifesten a Gandesa per reclamar una transició energètica cap a les energies renovables més “justa”, “sostenible” i “democràtica”. Ecologistes i plataformes alerten dels impactes de la massificació i concentració davant l’allau de projectes de centrals energètiques al territori. Ajuntaments i entitats del territori s’organitzen també per fer front a diversos projectes de línies de molt alta tensió (MAT) procedents de l’Aragó que travessarien les Terres de l’Ebre.

3 de juny: Un jove de 15 anys, veí de Sabadell, mor ofegat al riu Ebre a Miravet. El jove, juntament amb diversos companys, alumnes de l’Institut Agustí Serra i Fontanet de Sabadell, es va tirar a l’aigua sense armilla salvavides després de finalitzar una excursió amb caiacs pel riu i va desaparèixer. Els submarinistes dels Bombers van trobar el cos del noi sense vida a una distància de 250 metres del punt on se l’havia vist l’últim cop.

1 de juliol: El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona paralitza els treballs previs per retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa. Un col·lectiu a favor de la reinterpretació del monòlit havia recorregut la retirada i la llicència d’obres municipal així com reclamant mesures cautelaríssimes davant l’inici imminent de les obres per desmantellar-lo.

15 de juliol: La barra del Trabucador del delta de l’Ebre, a Sant Carles de la Ràpita, i les zones de banys dels Ports d’Arnes posen a prova els aparcaments de pagament per regular l’accés a aquests espais naturals i evitar la massificació. Els ajuntaments es mostren satisfets pel resultats de la regulació. Al juliol i agost accedeixen pagant a la barra del Trabucador un total de 24.510 vehicles. Entre el 15 de juliol i el 12 de setembre, 4.500 vehicles ho fan al Toll Blau i el Toll del Vidre.

21 de juliol: Els acusats per l’incendi d’Horta de Sant Joan del 2009 accepten un acord de conformitat amb penes de presó -de 4 anys i 1 dia l’un, i 3 anys, 9 mesos i 1 dia l’altre- i eviten el judici per la mort del cinc Bombers GRAF Lleida i les ferides d’un sisè. La condemna pels delictes d’homicidis per imprudència, lesions i també el d’incendi forestal inclou les indemnitzacions que se’ls reclamaven en l’escrit de conclusions que s’eleven a prop de 9 MEUR.

29 de juliol: la jutge del penal número 2 de Tortosa absol l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, del delicte de desobediència a l’autoritat per l’1 d’Octubre. La jutge declara nul·les la meitat de les proves aportades per Fiscalia i no veu provades les acusacions contra el batlle, però la Fiscalia recorre la sentència absolutòria al setembre i reclama que es declari nul el judici perquè Gas sigui jutjat per un altre tribunal.

1 de setembre: Un episodi de pluges torrencials provoca grans inundacions al Montsià, afectant sobretot el municipi d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona. El desbordament del molts barrancs causa danys en nombrosos habitatges, establiments i vehicles als nuclis costaners de les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja. La xarxa de camins rurals queda greument afectada. El govern espanyol declara la zona afectada com a catastròfica però encara no ha detallat com es concretaran els ajuts.

27 de setembre: El govern espanyol publica la renovació de l’autorització perquè les nuclears d’Ascó I i II puguin continuar operant nou i deu anys més, respectivament. Precisament, el 24 de novembre passat un bomber per la vida i tres treballadors més resulten ferides en una fuita de CO2 a la mateixa planta atòmica que encara s’està investigant. D’altra banda, el Govern ha presentat un Fons de Transició Nuclear amb 24 milions d’euros anuals per finançar el desenvolupament socioeconòmic i la transició energètica a les zones afectades pel seu futur tancament.

7 d’octubre: Noves inversions industrials a les Terres de l’Ebre. Kronospan, la multinacional de la fusta més gran del món, anuncia a l’octubre la construcció d’una fàbrica al polígon Catalunya Sud de Tortosa, amb una inversió prop de 200 MEUR, i la previsió de crear 185 llocs de treball directes i 1.500 més d’indirectes. També l’empresa agroalimentària Florette ha posat en marxa la nova planta d’envasat d’amanides al polígon Catalunya Sud de Tortosa i la companyia Freshly Cosmetics construeix a Gandesa un nou centre logístic.

30 d’octubre: L’Audiència de Castelló absol els dos exdirectius d’Escal UGS, exconcessionària del projecte Castor, com a responsables del més d’un miler de terratrèmols que va generar la injecció de gas al magatzem submarí. El Tribunal Suprem desestima el recurs de l’empresa controlada per ACS en contra del desmantellament de les instal·lacions i Enagás prepara el segellament definitiu dels pous per aquest 2022.

26 de novembre: El plenari de Sant Carles de la Ràpita aprova el canvi de nom del municipi amb el vot a favor d’11 dels 17 regidors del plenari. L’equip de govern avala la decisió amb els resultats de la consulta popular del 12 d’octubre, en què un 67,5% dels votants va escollir el topònim ‘La Ràpita’, tot i que no va assolir el 20% del suport del cens perquè tots els grups polítics assumissin el resultat.

28 de novembre: La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) aboca sorra al riu per exigir que el nou Pla Hidrològic de la conca aprovat pel govern espanyol reconegui les necessitats de sediments -i també de cabals- que garanteixin la supervivència del Delta. L’Associació Sediments reclama actuacions per mobilitzar el material que acumulen històricament els pantans i anuncia una denúncia contra l’Estat per la gestió de les preses. Ajuntaments, regants, particulars i Govern presenten al·legacions al Pla de Protecció del delta de l’Ebre estatal, que encara no ha executat cap de les actuacions d’urgència anunciades a curt termini.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La detenció de Hasel i la crisi a la Paeria marquen l’any a Lleida

Notícia següent

La candidatura dels Jocs d’Hivern o la MAT del Pallars marquen l’any al Pirineus

Notícies relacionades