Entre el 4 i el 6 d’octubre, Tortosa ha acollit l’onzena edició del festival d’art efímer A Cel Obert que omple els patis i els claustres del nucli antic de Tortosa per tal de continuar apostant per la cultura i per apropar el patrimoni arquitectònic a la ciutadania. Durant aquests dies, la ciutadania ha pogut visitar un total de 13 intervencions artístiques, en aquesta ocasió, inspirades en la intensitat.
Aquest diumenge al matí s’han donat a conèixer els guanyadors dels premis al pati de l’Antic Escorxador del Museu de Tortosa. El jurat estava format per: la regidora de Cultura, Mar Lleixà; la directora del centre d’art Lo Pati d’Amposta, Aida Boix; l’arquitecte tècnic d’ArquinFAD, Albert Brufau; l’arquitecta i coorganitzadora del festival, Núria Anfruns i l’arquitecte i representant del COAC, Enric Roig. I, per unanimitat, han decidit atorgar el premi a la intervenció “Festa blava”, ubicada al Passatge Franquet.
Els seus autors, Elías Barczuk i Samuel Laguarta, volien representar la intensitat mitjançant un esdeveniment social com una festa amb un banquet. Per això hi havia una llarga taula parada esperant el moment del menjar i, fins i tot, convidant els veïns del carrer i els visitants a participar d’un brindis col·lectiu que va tenir lloc ahir a la tarda.
Ara bé, el premi del públic se l’ha endut la instal·lació “La dansa de les flors”, ubicada a l’interior de la Casa Bau, seu de la demarcació del Col·legi d’Arquitectes de les Terres de l’Ebre (COAC). Aquesta és una creació del Tecnoateneu de Vilablareix que ha estat convidada pel festival a la ciutat dins de l’espai “A Cel Cobert”, després d’haver-la vist, per primer cop, al festival del Temps de Flors de Girona. Es tracta d’un projecte col·laboratiu que representa un jardí de flors mecàniques que s’obren i es tanquen i que canvien de colors al ritme de la música mitjançant tecnologia wifi. El projecte s’ha fet amb impressores 3D, llums LED i la robòtica d’Arduino, també present a les aules STEAM d’alguns centres educatius.
A més, aquesta intervenció ha ofert també l’experiència de gaudir d’un concert de mitja hora en directe organitzat pel DeltaChamber, el festival de música de cambra d’Amposta. En aquest cas, es van interpretar nou peces de Bach per a violoncel i clarinet, per part de la violoncel·lista, Laia Puig, i el clarinetista, Pau Rodríguez.
Era el primer cop que s’establia una col·laboració entre ambdós festivals i, aquest diumenge, també s’ha anunciat que l’obra “Clickbait” ha estat la seleccionada per part de l’organització del DeltaChamber per formar part de l’escenografia d’un dels seus concerts de cara a la pròxima edició.
I és que, “Clickbait” no només s’ha endut aquest reconeixement, sinó que també ha estat guardonada amb el premi dels nens i nenes com a millor intervenció. Aquesta ha estat una creació dels artistes Gonzalo Álvarez, Lucas Jiménez, Pedro León i Pablo Martínez que s’ha pogut visitar al pati del Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènech, seu de l’EOI. Es tracta d’una obra que incorporava unes fletxes grogues cridaneres, de grans dimensions i de totes les formes possibles que apuntaven totes cap al bell mig del pati, lloc on s’ubica un ficus. Volien fer així una crida a l’atenció del públic assistent perquè es fixessin en la bellesa d’una cosa tan senzilla com un arbre que, sovint, podria passar totalment desapercebut als ulls de tothom. Al mateix temps, l’obra amaga un rerefons crític rere el seu nom que ens recorda aquest afany de la premsa groguista i sensacionalista de voler aconseguir que l’usuari centri la seva atenció en notícies absurdes o irrellevants mitjançant l’ús de colors vistosos, fletxes i subratllats. Una tendència molt popular a les xarxes socials que, fora del seu context, ens resulta sorprenent de veure-la representada d’aquesta ocurrent manera enmig del pati.
Les altres intervencions que s’han pogut visitar al llarg de tot aquest cap de setmana han estat “Esclat”, una proposta dels alumnes del batxillerat artístic de l’Institut Dertosa, coordinada pels professors Helena Balagué, Rosa Curto, Neus Llatge i Ramon Ruiz. L’obra, ubicada al pati de l’Antic Escorxador, està feta amb estructures verticals de fusta articulades i representa la intensitat dels sentiments que tots experimentem amb l’amor o l’eufòria i que s’escampen de forma incontrolada i desordenada.
El dia de la inauguració, l’artista multidisciplinària, Mar Grifoll, va fer una performance de dansa en aquesta intervenció.
A més, cal destacar que era la primera vegada que l’A Cel Obert deixava en mans dels centres educatius l’opció de pensar, projectar i dissenyar una intervenció d’art efímer per al festival. En total, es van presentar més d’una desena de maquetes amb possibles intervencions de diferents centres educatius, de les quals, “Esclat” va resultar-ne ser la guanyadora.
Al pati del Palau Montagut s’hi ubicà l’obra “Territoris d’habitabilitat”, creada pels ulldeconencs d’Arenas Posibles, Sergi Ramírez i Montserrat Cuesta, i Òscar Rodríguez.
Al pati del Palau Episcopal hi havia la intervenció convidada per la Xarxa Transversal. Es tracta de “A tu emparo”, una mena de mantell de la Verge Maria i de totes les mares cap als seus fills.
Per primera vegada s’ha incorporat un nou pati a la ruta que es tracta del Forn de la Canonja, conegut a la ciutat pel local de restauració que s’hi ubica. Allà, l’artista John Davidson ha deixat volar la imaginació amb uns quants sacs de construcció, llums i música a tot volum amb la creació “Al punto”.
Al pati del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, del conjunt dels Reials Col·legis, un enorme globus terraqüi inflable reclamava la intensitat de la ciutadania per evitar que aquest acabi desinflant-se a través de la intervenció “Sopla, vivo te lo doy”, de Lourdes Peñaranda. Una metàfora de conscienciació col·lectiva sobre la situació d’emergència climàtica de la Terra.
Al claustre del convent de la Puríssima Concepció Victòria hi havia la intervenció convidada de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus de la URV amb l’obra “Una finestra al cel”. Mentre que a l’Escola d’Art hi havia l’obra “Hugin”, a càrrec de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus. Aquesta era la creació de Brian Vancells, Bianca Voina i Younes Yahyioui, uns alumnes que pretenien conscienciar sobre les tragèdies de les guerres amb una peça que representava un colom de la Pau tenyit de negre per simbolitzar una altra au, el corb de la mort, amb una sèrie de fils que queien des del cel simulant la metralla i les bombes que cauen sobre les ciutats en guerra. L’obra anava acompanyada d’un colpidor audiovisual en el qual es projectaven imatges de diferents conflictes armats internacionals, els més recents els d’Ucraïna i la Franja de Gaza, amb la contraposició de xifres de morts o de diners invertits en armament per part de les grans potències mundials.
Al convent de Santa Clara s’ha pogut visitar la intervenció “La magnitud dels sentits”, una mena de túnel sensorial amb olors de flors, llums i plàstics de colors que no deixaven ningú indiferent i que arribaven de la mà d’ESARDI d’Amposta.
Al pati del Convent de les Serves de Jesús, un espai que es va incorporar l’any passat a la ruta, hi havia la intervenció “El eco del silencio” amb xemeneies de ventilació que amagaven uns codis QR a l’interior que permetien que l’espectador trobés un moment de calma escoltant moments relaxants com les ones del mar, el cant dels ocells, un rierol…
I, per últim, el pati descentralitzat de l’EMD de Jesús, al claustre de l’edifici de la Immaculada. Allà, l’obra “Vitrall” jugava amb les intensitats cromàtiques pròpies dels vitralls de les esglésies o dels vitralls que decoraven les cases modernistes, fins i tot, amb la incorporació d’una sèrie d’elements mòbils que s’amagaven entre els arbusts del pati.
Amb tot, en la valoració final del festival, la seva organitzadora, Cristina Bestratén, ha dit que esperen superar la participació de l’anterior edició, ja que, les primeres xifres recaptades per part d’alguns dels patis participants indiquen que, només ahir a la tarda, la seu del COAC va rebre un total de 2.200 visitants i l’Escola d’Art unes 2.000 persones. Per tant, un cop més, la mostra ha acollit un gran nombre d’assistents, també vinguts d’arreu, que han visitat la ciutat en un cap de setmana ple d’activitats, ja que, també s’hi celebrava la recreació del Setge del 1708 amb els Miquelets de Catalunya, la primera fira de benestar animal al parc i el tret d’inici de la ruta gastronòmica de l’A Tortosa De Tapes i la campanya de dinamització comercial dels Bons Tortosa.
Pel que fa a l’any vinent, des de l’organització ja s’ha avançat que la temàtica del 2025 seran els Somnis.
El comú d'Encamp té la intenció de començar a fer reunions després de Setmana Santa amb els joves i la…
El Vaticà ha confirmat que el papa Francesc ha mort per un ictus cerebral i un “col·lapse cardiovascular irreversible”. L'acta…
Una baralla per la targeta de l'autobús ha deixat dos germans apunyalats i un tercer, autor de les ferides, detingut…
La mort del papa Francesc ha dut la Generalitat de Catalunya a decretar tres jornades de dol oficial els dies…
Un nen de 7 anys ha mort presumptament enverinat amb un ou de xocolata de Pasqua per l'exparella del seu…
Encamp ha celebrat la Diada de Sant Romà de les Bons amb un reguitzell de diferents activitats al llarg d'aquest…
Esta web utiliza cookies.