Bot ofereix habitatge als sanitaris que vulguin treballar a la Terra Alta

L’Ajuntament de Bot (Terra Alta) ofereix una casa al personal sanitari que estigui disposat a treballar a la Terra Alta, una iniciativa que vol solucionar el problema de manca de metges i infermers a aquesta comarca interior de la província de Tarragona, segons informa EFE.

De moment, només ofereixen un sol habitatge, que és l‘antiga casa del doctor, adossada al consultori mèdic, de dues plantes, tres habitacions, lluminosa i amb jardí.

“La vam oferir al nostre metge, però no hi estava interessat, per això l’oferim ara al personal sanitari que vulgui venir, que encara que no treballi a Bot, si hi ha més metges a la comarca, ens repercutirà positivament“, explica l’alcaldessa, Núria Mulet.

MENYS METGES, MENYS DIES

A Bot, com a la majoria de municipis de la Terra Alta, el consultori ha passat a obrir menys dies durant els últims anys: “Teníem cinc dies de metge a la setmana, i ara només en tenim tres, i si el doctor té guàrdies o fa una substitució a un altre poble, només obre dos dies o fins i tot un”, continua l’alcaldessa.

Només la capital comarcal, Gandesa, i dos municipis més tenen visites mèdiques cada dia feiner: “tots tenim metge, el problema és quan”, lamenta Mulet. “I abans, entre tots els pobles teníem dos pediatres, ara només un i quan en fa vacances, cap”, afegeix el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Lluís Agut.

El representant comarcal resumeix les seves exigències: “vam demanar metge a cada poble els cinc dies de la setmana, que és el que teníem fa uns anys”.

UNA COMARCA ENVELLIDA

La Terra Alta és una de les zones de Catalunya que pateix més les conseqüències de la despoblació i, a més, és la comarca amb un índex d’envelliment més alt: un 29,2% dels seus habitants tenen 65 anys o més.

“La nostra gent gran ja no condueix i, en la majoria de casos, els fills no viuen a la comarca”, assenyala l’alcaldessa per justificar la importància de tenir més metges i infermers.

L’envelliment també afecta directament el personal sanitari –“s’han jubilat els doctors que hi havia i ningú ho ha previst-, sentencia Agut, que assegura que durant els pròxims anys se seguiran jubilant altres metges a la comarca i, així, s’enquistarà el problema.

Aquesta situació, sumat que “les tasques d’un consultori rural són poc atractives”, segons sospita Mulet, fa que la població de Terra Alta no vegi una solució immediata a aquesta situació.

ESPERANÇA DES DEL COL·LEGI DE METGES

Malgrat tot, des del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona asseguren que hi ha una tendència que dona esperança a aquestes àrees despoblades: “Estem veient que gent jove agafa les places de metge al món rural, valoren que és un lloc que els permet la conciliació familiar”, explica la vicepresidenta de la institució, Mireia García Villarrubia.

“Ets un més del poble, i vius una relació diferent entre metge i pacient, i això agrada a qui es dedica a la medicina de família”, destaca García.

Tot i aquesta consideració optimista, la vicepresidenta del col·legi tarragoní reconeix el problema de la manca de personal sanitari a la Terra Alta.

García assegura que la Generalitat ha d’abordar el problema millorant-ne les condicions: “compatibilitzar les tasques al consultori amb la possibilitat de fer recerca, i assegurar que aquestes places tenen les mateixes opcions d’ascens laboral que les altres”, suggereix.

UN GRA DE SORRA

“Qui té el deure d’assegurar la presència de personal sanitari és el Departament de Salut, però nosaltres posem un gra de sorra”, defensa Mulet.

A Bot confien que, si aconsegueixen un llogater més a casa del doctor, aquesta iniciativa serà un pas més en la lluita contra la despoblació de la comarca: “És important atraure gent al món rural, i sobretot que siguin de diferents perfils professionals”, assegura l’alcaldessa.

I per això el paper de l’ajuntament no s’acaba aquí: aquesta setmana tindrà una reunió amb la Generalitat per proposar solucions. L’objectiu és iniciar els tràmits per “construir pisos perquè vinguin a viure més metges”, anuncia l’alcaldessa de Bot, conscient que la població envellida de la zona necessita un servei mèdic continuat.

Marc Pascual

Missatges recents

L’incendi forestal del Baix Ebre ja ha cremat 150 hectàrees

Protecció Civil ha enviat un missatge Es-Alert per ordenar el confinament de les localitats de Paüls, Xerta, Aldover i Alfara…

5 segons fa

L’Ajuntament de Gavà incorporarà 68 persones a través de plans d’ocupació fins a 2027

L’Ajuntament de Gavà incorporarà fins a finals de 2027 a 68 persones procedents de plans d’ocupació impulsats amb el suport…

7 minuts fa

La Pride Night torna a PortAventura

Música, color i diversitat han omplert el resort amb l’esperada tercera edició de la Pride Night, una celebració de PortAventura World creada per gaudir,…

18 minuts fa

Lleida recupera l’antic edifici Lo Casino com a nou Espai d’Innovació del Comerç

Lleida ja té un nou espai que donarà una gran oportunitat per fer créixer el comerç local a la ciutat…

21 minuts fa

Altafulla estrena una nova App per controlar el consum domèstic d’aigua

L'Empresa Mixta d'Aigües d’Altafulla ha posat en marxa una nova aplicació mòbil pensada per facilitar el control del consum domèstic…

27 minuts fa

Olga Morales posa en marxa la iniciativa “L’alcaldessa al Barri”

L’alcaldessa Olga Morales ha llançat una nova iniciativa per apropar-se més al veïnat i connectar millor amb la realitat quotidiana dels…

37 minuts fa

Esta web utiliza cookies.