Més de 24.500 vehicles aparquen durant l’estiu a la zona regulada de la barra del Trabucador

El consistori considera que la mesura ha estat efectiva per "ordenar i millorar" l'accés a la zona natural

Durant els mesos de juliol i agost han accedit a l’aparcament regulat de la barra del Trabucador, al delta de l’Ebre, un total de 24.510 vehicles. De mitjana, al juliol hi van aparcar 310 vehicles diaris, i a l’agost 550 vehicles al dia. La majoria de visitants provenien d’altres punts de Catalunya, i també del País Valencià, Aragó i Madrid.
Un de cada quatre vehicles corresponia a usuaris d’altres països. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha remarcat que l’experiència dels visitants ha millorat amb els serveis que s’han inclòs – farmaciola, WC, o vigilància-. Caparrós preveu que la regulació es mantindrà, amb millores, perquè ha permès els principals objectius: preservar i conservar un espai “molt identitari” per al territori.
L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha fet una valoració positiva de la prova pilot per regular i ordenar l’accés a l’istme del trabucador, un dels espais més fràgils del Delta. “Ha sortit bé, però hi ha coses a millorar”, ha assegurat. L’alcalde ha avançat que les administracions que han participat de la iniciativa en treuen una conclusió “positiva” i això “fa preveure que amb les millores que calguin”, es mantingui aquesta regulació.

El director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, ha destacat que l’experiència pilot del Trabucador ratifica que “quan es treballa coordinadament entre les diferents administracions implicades, els resultats són molt positius”. Vidal ha recordat que una de les prioritats de l’ens en els últims anys és l’ordenació de les diferents platges del Delta per garantir la preservació dels valors naturals i la qualitat de la percepció i vivència de l’experiència turística dels usuaris.

Com ha remarcat Caparrós, els serveis que s’han implantat amb la regulació de l’istme, ha millorat l’experiència turística dels visitant. Els serveis han anat des d’atenció i informació turística i cívica, farmaciola, neteja manual cada dos dies, i la instal·lació de lavabos químics. Per garantir que es complien els horaris d’accés, també es va establir vigilància nocturna i el servei de policia durant tot el dia.

A l’accés de Trabucador es van habilitar aparcaments per a bicicletes, autocaravanes i motos. Les reserves es podien fer en línia a través d’una pàgina web on hi havia tota la informació, que també es va difondre amb tríptics. Un sistema de barreres intel·ligents reconeixien la matrícula per controlar l’entrada i sortida de vehicles i es va dotar d’internet satèl·lit les casetes d’informació i socorrisme.