La Ciutat de les Terres de l'Ebre

Aigua més pura per al camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, ha estat l’encarregat d’inaugurar la nova fase del procés de potabilització que millora la qualitat de l’aigua distribuïda als consorciats, única a Catalunya d’aquestes dimensions. Les instal·lacions de desinfecció per llum ultraviolada, que avui s’han inaugurat, ubicades a la planta de tractament d’aigua potable a l’Ampolla, són úniques a Catalunya en una ETAP pel que fa a les seves dimensions i capacitat. L’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, ha volgut valorar aquestes instal·lacions en un municipi tan jove com el seu -recordem que l’Ampolla es va separar de El Perelló l’any 1990- i ha animat els responsables a seguir millorant-lo i fent-lo créixer, ja que ‘és un impuls pel territori’.

AIGUA MÉS PURA

Es tracta d’una nova etapa del procés de potabilització que desinfecta l’aigua abans de ser clorada i distribuïda als consorciats. En aquesta fase, l’aigua passa per unes làmpades de llum ultraviolada de grans dimensions per eliminar qualsevol mena de microorganisme, inclosos alguns resistents al clor. El CAT ha incorporat aquest nou tractament en el procés de potabilització, ja que és una opció amb nombrosos avantatges: la llum ultraviolada no altera la composició físico-química de l’aigua, no genera subproductes ni incideix en les característiques organolèptiques de l’aigua, minimitza els riscos derivats de la manipulació i dosificació de productes químics i per últim i no menys important és una solució sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Les instal·lacions, amb capacitat per desinfectar fins a 4 m³ per segon d’aigua, han suposat una inversió de 3,8M€. L’obra, adjudicada a la UTE formada per Aquambiente i ACSA Sorigué, ha estat finançada al 50% per l’Agència Catalana de l’Aigua en el marc de l’atorgament d’una subvenció directa l’any 2020 per dur a terme diverses obres dirigides a millorar la capacitat de garantia i subministrament del CAT així com accions destinades a millorar la qualitat de l’aigua.

 

El president del CAT, el Sr. Joan Alginet, ha explicat que “aquestes instal·lacions ens permeten fer un pas més en la garantia de l’aigua subministrada als nostres consorciats. Cal valorar la voluntat d’innovació i la vocació de millora continua del Consorci i el seu equip humà, buscant sempre solucions capdavanteres com la que avui inaugurem i que ha entrat en servei recentment”. Reyes, ens ha informat que la demanda d’aigua dels consorciats ha augmentat a causa de la sequera persistent.

Al seu torn, el director de l’ACA, el Sr. Samuel Reyes, ha estat l’encarregat d’inaugurar les instal·lacions. Reyes ha assegurat que “actuacions com aquesta són possibles gràcies a la col·laboració entre administracions, fent possible que en 4 anys l’ACA atorgui un ajut al CAT de 18 MEUR, amb l’objectiu de millorar la garantia i la seguretat de la xarxa d’abastament del Consorci i posar en marxa actuacions pioneres com la que presentem avui”.

 

Reyes ha assegurat que amb aquest episodi de sequera, les aigües arriben amb més densitat de residus a les plantes potabilitzadores i per això és molt important modernitzar-les i millorar-ne els processos, com en el cas que ens ocupa. A més, les noves directives mediambientals cada cop són més exigents amb la qualitat de l’aigua, d’aquí la importància de procediments com la desinfecció per llum ultraviolada.

 

30 ANYS D’UNES INSTAL·LACIONS EN CONSTANT RENOVACIÓ

El CAT va entrar en funcionament l’any 1989, al llarg de la seva història el procés de potabilització s’ha millorat i ha incorporat noves fases per oferir una aigua de qualitat apta per al consum humà. L’any 2007 van entrar en funcionament els filtres de carbó actiu granular i l’any 2018 es va posar en servei la desinfecció de l’aigua mitjançant ozó, unes instal·lacions també úniques a Catalunya, ja que consten de dues fases, una de pre-ozonització i l’altre de post-ozonització, tot plegat, en substitució del diòxid de clor. La planta potabilitzadora de l’Ampolla, recull aigua de l’Ebre i la distribueix a 71 municipis, o cosa que és equivalent, serveix aigua de boca unes 800.000 persones, que representen el 80% de població total de la demarcació.

Foto: Marc Pascual

Tots els processos que ha anat incorporant el CAT a la planta de tractament d’aigua potable de l’Ampolla van destinats a oferir una aigua de qualitat als seus consorciats, actualment 71 ajuntaments i 25 indústries de la demarcació de Tarragona.

Actualment, el cost de potabilitzar un metre cúbic d’aigua és de 0,55€, per això des del CAT es demana que, encara que els consorciats no estan en fase d’alerta, s’economitzi i es faci un ús de l’aigua el més assenyat possible.

Marc Pascual

Missatges recents

El Port Tarragona i la Marina Port Tarraco examinen la coordinació en cas d’emergència

Port Tarragona i la Marina Port Tarraco han dut a terme un simulacre de gabinet de gestió d’emergències en el…

10 hores fa

Busquen un nen de 4 anys desaparegut des del passat 3 de maig

Les autoritats continuen la recerca de Bernardino, un nen de quatre anys que es troba desaparegut des del passat dissabte…

10 hores fa

El Golf Costa Daurada triomfa amb les Aperol Pàdel Nights

Un centenar de jugadors i jugadors de pàdel ja han pogut tastar la fórmula de les Aperol Pàdel Nights del…

10 hores fa

Trobada d’agents turístics de La Ruta del Cister a l’Alt Camp

Dimecres dia 7 de maig, l’Alt Camp va ser l’escenari de la Trobada d’Agents Turístics de La Ruta del Cister,…

10 hores fa

Emotiu comiat de Dani Vidal del Nàstic: “Me’n vaig amb la consciència tranquil·la”

Dani Vidal ha realitzat aquesta tarda la seva última compareixença com a primer entrenador del Nàstic de Tarragona. El tècnic…

10 hores fa

Retards a l’R8 per una avaria a la senyalització entre Can Tunis i Castellbisbal

La línia R8 de Rodalies de Renfe presenta retards de fins a tres quarts d'hora aquest dilluns al vespre arran…

10 hores fa

Esta web utiliza cookies.