L’Ajuntament de Vic, mitjançant l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+, ha organitzat durant aquest mes de novembre una campanya dedicada al 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència envers les Dones, en coordinació amb diverses entitats i recursos de la ciutat i la comarca, i que enguany duu com a lema “No més silenci”.
Anna Alemany, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vic, ha recordat que “des de la Regidoria d’Igualtat recordem que el compromís amb la lluita contra les violències masclistes no es limita a un sol dia” i ha afegit que “treballem cada dia de l’any per combatre aquesta xacra social que causa sofriment a milers de dones i vulnera greument els seus drets humans, així com als seus fills i filles, que també en són víctimes directes i indirectes, violència que exigeix una resposta constant i contundent per part de tota la societat”. Alemany també destaca la importància de fer visible aquest treball en dies assenyalats com el 25 de novembre.
Aquestes violències, tal com recull la Llei 17/2020, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, es poden manifestar de moltes formes més enllà de la violència física, com és el cas de la violència psicològica, sexual, econòmica, obstètrica, digital i vicària, i que afecta en tots els àmbits de la vida tant si es produeix en l’àmbit públic com privat.
La programació entorn el 25N
Les activitats que es portaran a terme durant el mes de novembre mostren un recull d’activitats en diferents formats com exposicions, xerrades, teatre, conferències i jornades que permeten la identificació de les diferents formes de violència i àmbits, coneixement de recursos d’atenció, espais de reflexió professional, entre altres.
A la campanya d’enguany destaquen les activitats que es duran a terme a l’espai públic on diferents entitats socials de la ciutat van de la mà per visualitzar el rebuig a les violències. D’una banda, des de l’entitat de Sant Tomàs, realitzaran un mural No queda lloc per a la violència fent una crida a la participació per elaborar un mural davant de l’oficina del Vicjove. D’altra banda, el dilluns 25 de novembre, a la plaça de la Catedral, es realitzarà una performance Transformem el camí; cremem les violències mitjançant la crema d’escrits, dibuixos i fotografies rebutgen qualsevol tipus de violència masclista. A aquesta darrera activitat se sumen entitats com Càritas Arxiprestal, Associació Tapís, Casal Claret, Vicjove, Fera Ferotge, Creu Roja Osona, Sambucus.coop, Juntes som revolució, CFA Montseny, Comunalitats, Osonament i ADFO. A més, el mateix dilluns 25 de novembre a 2/4 de 2 del migdia, la plaça Major acollirà la lectura de la declaració institucional amb les regidores del consistori i també la participació del consistori infantil.
En el marc de Vic, ciutat cuidadora, s’organitza una activitat intergeneracional per parlar i reflexionar sobre aquesta xacra en les diferents etapes de la vida. Aquesta activitat, promoguda pel Departament de Benestar i Família, tindrà lloc a la Biblioteca Pilarin Bayés el dijous 28 de novembre a 2/4 de 4 de la tarda.
El vestíbul del CAP El Remei acollirà, de dilluns a divendres, l’exposició On habita el masclisme amb l’objectiu d’ajudar a identificar les formes i àmbits de la violència i posar el focus en el procés d’apoderament de les dones, per tal d’afrontar i superar les violències patides.
La campanya del 25N, a banda de les activitats, recull també recursos especialitzats, ja que les dones que han patit o pateixen una situació de violència, disposen en el territori català d’una xarxa integral i coordinada de recursos per a l’abordatge de les violències masclistes. Us convidem a consultar la programació, on altres entitats i institucions de la ciutat i comarca se sumen en un gran altaveu per dir No més silenci.