Categories: Solsona

Aprovades les ordenances fiscals de Solsona amb pocs canvis per al 2022

El vot de qualitat de l’alcaldessa va permetre donar llum verda al Ple d’ahir a la modificació d’ordenances fiscals de Solsona per al 2022. Tal com va voler remarcar el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, “en moments difícils apostem per mantenir les taxes. El ciutadà no ha de notar augments significatius”. Els grups de l’oposició s’hi van posicionar negativament per diversos motius. Junts per Solsona troba a faltar bonificacions i la retirada d’algunes taxes fixades l’any passat; ApS-CUP reitera la necessitat de començar a aplicar una tarificació progressiva, mentre que el PSC reclama una congelació de tots els rebuts.

Xandri va subratllar que no es toquen ni l’IBI ni la plusvàlua. Pel que fa a la proposta de la CUP de pujar l’IBI als pisos buits per reactivar el lloguer, va afirmar que “se’n continuarà parlant per trobar la millor solució a l’espera de la nova llei d’habitatge”. Les ordenances que es modifiquen són nou, en molts casos per donar resposta a serveis nous, com la recollida porta a porta. En aquest cas, percebran l’increment els grans generadors de residus. També s’hi inclouen els preus per l’ús del nou tanatori (150 euros per sala de vetlla i 70 per a la sala de cerimònies civils). A les piscines, s’elimina l’entrada reduïda per a última hora del dia, atès que “s’ha desvirtuat el motiu pel qual es va fixar”, segons el regidor d’Esports, Joan Parcerisa. En canvi, es crea un abonament de temporada per a nedadors de 48 euros per una hora al dia en qualsevol moment de la jornada.

Discrepàncies polítiques 

Però al Ple d’ordenances fiscals també es valora tot allò que no es toca, ni amunt ni avall. Ho va deixar clar el portaveu de JxS, Marc Barbens. La seva formació reclama més bonificacions per instal·lar plaques solars, l’eliminació de la penalització dels cotxes històrics i clàssics en l’impost de vehicles de tracció mecànica i de la taxa per la tinença de gossos de 10 euros l’any. Igualment, discrepa dels tributs modificats, tant del porta a porta com dels elements de mobiliari de terrasses que ocupin la via pública, el preu d’ús de la sala de cerimònies del tanatori, el nou abonament de les piscines i el preu de lloguer de la cuina-remolc de l’Agència de Desenvolupament Local. En aquest últim cas, Marc Barbens defensa que s’hauria de deixar gratuïtament per promocionar els productors i restauradors locals.

ApS-CUP, per la seva banda, lamenta que, després d’anys de proposar-ho, no es materialitzi el treball conjunt amb el govern municipal per posar fil a l’agulla a la tarificació social, amb què cada família paga els serveis en funció dels seus ingressos. “És una llàstima que no es valori que qui tingui menys se’l gravi menys fiscalment perquè tothom pugui accedir de manera més equitativa i justa als serveis públics”, va reiterar la portaveu del grup, Pilar Viladrich. En aquest sentit, va esgrimir que hi ha molts altres ajuntaments governats per ERC que “treballen en polítiques d’esquerres” i ja han incorporat aquest nou paradigma fiscal. Així mateix, els cupaires insisteixen en la seva reclamació d’incrementar l’IBI als pisos buits.

Aquest grup tampoc aprova l’eliminació de l’entrada reduïda a les piscines, en tant que considera que donava resposta a moltes famílies que no podien anar-hi abans de les sis de la tarda.

El regidor socialista, Mohamed El Mamoun, va argumentar el seu vot negatiu a l’expedient del govern municipal apostant per la congelació de totes les taxes i preus públics. Quant a la taxa de residus, proposa incloure un compromís de bonificació del 20% per als usuaris que facin bé la recollida selectiva i un increment del 30-40% per als que ho facin malament.

Ramon Xandri va sostenir ahir que “és molt difícil rebaixar taxes, perquè sense recaptació no hi ha diners per fer serveis nous”. També va apel·lar a la prudència abans d’implementar noves bonificacions per a plaques solars, ja que “encara hi ha especulació” en aquest àmbit. Igualment, va replicar la CUP que “la tarificació progressiva és molt difícil d’aplicar de forma justa” i va remarcar que sempre hi ha estudis econòmics rere la decisió d’establir les taxes. Pel que fa al recàrrec sobre l’IBI d’habitatges buits, el regidor va escudar-se en les recomanacions d’Intervenció en un context de canvis legislatius.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Junts reivindica el Hard Rock en un acte a Vila-seca

El Hard Rock, un dels responsables d'aquest avançament electoral, està en debat en el si…

10 hores fa

Mataró celebra els festivals LAVS i Panòptic

LAVS/ / Laboratori d'Art Visual i Sonor és una proposta multidisciplinària que té com a…

11 hores fa

Badalona elabora un Pla de risc de l’arbrat per evitar accidents i preservar el patrimoni vegetal

L’Ajuntament de Badalona està desenvolupant per primera vegada un Pla de risc de l’arbrat que…

11 hores fa

Ordino i Canillo celebren una jornada interescolar

Les escoles franceses d’Ordino i Canillo han celebrat aquest dimarts la primera jornada interescolar a…

11 hores fa

Junts repta el PSOE a acceptar un referèndum “si vol salvar la democràcia”

 Junts+ repta Pedro Sánchez a acceptar un referèndum d'independència si realment "vol salvar la democràcia".…

11 hores fa

El Consell de la Infància proposa implantar la recollida porta a porta a Tortosa

El Consell Municipal de la Infància de Tortosa ha traslladat a l'alcalde, Jordi Jordan, diferents…

11 hores fa

Esta web utiliza cookies.