Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El Museu de la Tècnica de Manresa canvia de nom

Avatar photo

El museu celebra el seu 30è aniversari

El fins ara conegut com a Museu de la Tècnica de Manresa, inaugurat l’any 1992 a l’espai dels Dipòsits Vells, passa a dir-se Museu de l’Aigua i el Tèxtil, sota l’acrònim MAT. Així s’ha anunciat aquesta tarda en l’acte institucional de celebració del 30è aniversari de l’equipament, presidit per l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy Guàrdia. L’objectiu del canvi d e denominació és facilitar la comprensió de les col·leccions que conserva. El canvi de nom es farà efectiu durant les properes setmanes a l’entrada del museu i a la resta d’elements gràfics.

El museu es va inaugurar l’any 1992 dins l’espai dels Dipòsits Vells d’aigua i mostra dues exposicions permanents dedicades al desenvolupament social i econòmic de la ciutat. Des del seus orígens forma part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), un conjunt de 27 museus estesos per tot el país que expliquen la idiosincràsia local relacionada amb la industrialització.

En un estudi realitzat pel museu manresà els darrers mesos, es va arribar a la conclusió  que el nom vigent fins ara, Museu de la Tècnica, no responia a algunes de les necessitats que havia de complir per facilitar la comprensió de les col·leccions i del fons que conserva. Per aquest motiu, la direcció del museu va proposar al patronat de la fundació l’aprovació de canvi de nom.

La nova denominació incorpora la paraula “Aigua”, que representa el mateix espai del museu (els dipòsits vells de Manresa) i, a la vegada, dona nom a una de les exposicions permanents (La séquia i l’aigua). D’altra banda, la paraula “Tèxtil”, mitjançant la cinteria, representa l’altra gran exposició, un referent a nivell nacional i europeu en teixit estret. El tèxtil, però, parla també de bona part de la indústria de la ciutat i del territori, molt relacionada amb els usos de l’aigua.

A partir de l’acrònim (MAT), es vol donar valor a cadascuna de les lletres que per si soles ja poden representar la marca (M de Museu; A d’Aigua i T de Tèxtil, Tècnica, Treball i Territori). Alhora, una de les línies de treball del museu, l’àmbit de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques), també es veu reforçada amb aquest canvi de nom, ja que MAT és el principi de Matemàtiques i recorda l’acrònim STEAM.

Després de l’entrada al registre com a museu oficial, ara l’equipament vol fer un pas endavant i ser un referent més enllà de la ciutat, tot esdevenint un museu d’àmbit territorial en temes relacionats amb l’aigua i la indústria (principalment el tèxtil), tant en la seva vessant científica, com també humana i ambiental. Manresa es situa geogràficament entre els rius Llobregat i Cardener, dos dels rius més industrialitzats del país, i, des del museu, es vol contribuir a reforçar aquesta capitalitat també en el món del patrimoni industrial, científic i tècnic.

L’acte de celebració del 30è aniversari del museu ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; del director del MNACTEC, Jaume Perarnau Llorens; de la directora del Parc de la Séquia, Laia Muns Serra, i del director de l’equipament, Eudald Serra Giménez. L’artista Quim Moya ha fet una actuació en la qual s’ha fet pública la nova denominació.

Durant l’acte, l’alcalde, Marc Aloy Guàrdia, ha entregat un obsequi de reconeixement als fundadors del museu, Josep Alabern Valentí (en aquell moment gerent d’Aigües de Manresa); Francesc Domènech Bartra (que era director general de Caixa Manresa); Valentí Roqueta Guillamet (aleshores president de Caixa Manresa), i als fills de dos fundadors més del museu, l’exalcalde de Manresa Juli Sanclimens Genescà, i el qui era membre del Consell d’Administració d’Aigües de Manresa, Ramon Busquet. També s’ha obsequiat la conservadora del museu, Pilar Alonso Mallo, pels seus 30 anys de trajectòria.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Moren dos homes per l’impacte d’un llamp en una platja

Notícia següent

12 milions per polítiques feministes al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre

Notícies relacionades