La Xarxa de Biblioteques Veïnals de Manresa reprèn la seva activitat

La ciutat compta des de fa més de 20 anys amb deu biblioteques ubicades als barris, que aposten per un model de proximitat i són exemple de cohesió social.

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquest mes de desembre, les deu biblioteques veïnals de Manresa que integren la Xarxa de Biblioteques Veïnals de la ciutat han tornat a obrir portes, després d’haver-se adaptat a les mesures que marquen els protocols contra la Covid-19. Es tracta d’un projecte compartit entre l’Ajuntament de Manresa, la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa i les entitats veïnals de la Font dels Capellans i de les Escodines.

 

Les biblioteques veïnals fa més de 20 anys que donen servei a tota la ciutadania de Manresa. La regidora de Barris, Acció Comunitària i Civisme, Núria Masgrau Fontanet, en destaca “l’equitat d’accés, la sostenibilitat econòmica, l’eficiència, el seu servei i el sentiment de pertinença que generen”, així com l’aposta “per un model de proximitat amb els barris”, que ha permès que esdevinguin “espais culturals, educatius, de promoció de la lectura i de cohesió social, especialment per aquells infants amb més dificultats socioeconòmiques”.

 

A cada una de les deu biblioteques veïnals els equips tècnics ofereixen als infants suport a l’hora de fer les tasques escolars, acompanyament per promoure l’hàbit de la lectura a través de l’educació en el lleure i de les capacitats individuals i de grup. També es facilita el bon ús de les xarxes socials i de la navegació per Internet per cercar informació útil, s’incrementa l’autonomia dels nens i nenes en relació amb la constància en la realització de les tasques escolars i se’ls motiva a fer els deures encomanats amb la creació d’un entorn agradable.

 

Durant la pandèmia, les biblioteques veïnals han hagut de variar i modificar la seva activitat amb molta creativitat i, en aquest sentit, la regidora Masgrau ha volgut fer un reconeixement públic a les persones que integren els equips tècnics de les biblioteques per la seva implicació amb el projecte. Juntament amb aquests professionals, cal destacar el paper del voluntariat que sovint participa i col·labora en les propostes d’activitats i accions que es dissenyen.

 

Les biblioteques veïnals es troben ubicades majoritàriament als locals socials de les diferents entitats veïnals, i compten amb l’esforç i la implicació de les associacions de veïns i veïnes. Es troben ubicades a:

  • Barri de La Balconada: Passatge Sant Jordi s/n de les 17 h a les 19 h
  • Barri de Cal Gravat: Plaça de Cal Gravat, 2 de les 17 h a les 19 h
  • Barri de la Carretera de Santpedor: carretera Santpedor, 188-192 baixos de les 17h a 19 h
  • Barri Cots-Guix Pujada Roja: Carrer Sant Joan,34 baixos de les 17,15 h a les 19,15 h
  • Barri de la Plaça Catalunya: Centre Cívic Selves i Carner de les 17 h a les 19h
  • Barri de la Sagrada Família: Carrer Penedès s/n de les 17 h a les 19 h
  • Barri de Valldaura: Carrer Ausiàs March, 10 de les 17 h a les 19h
  • Barri del Xup: Local de l’AVV del Xup s/n de les 17 a les 19 h
  • Barri de Les Escodines Biblioteca Jaume Perramon, Carrer  St Bartomeu,50 Casal de Les Escodines, de les 17h a les 20h
  • Barri de La Font dels Capellans : Bloc 13 local 50, de les 17 a les 19h