Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Vall de Lord engega una prova pilot per lluitar contra els incendis i l’abandonament forestal

Ajuntaments i propietaris gestionaran de manera conjunta les 13.000 hectàrees de bosc que hi ha a la zona

La Vall de Lord ha engegat un projecte innovador que té com a objectiu gestionar de forma conjunta les prop de 13.000 hectàrees forestals aprofitables que hi ha als tres municipis de la zona –La Coma i la Pedra, Guixers i Sant Llorenç de Morunys-. D’aquesta manera, s’ha creat una associació que aplega els tres Ajuntaments i propietaris forestals amb l’objectiu de posar fre a l’abandonament dels boscos i evitar els incendis forestals. Un dels impulsors, Josep Pintó, ha explicat a l’ACN que, entre d’altres, el projecte vol comercialitzar la biomassa i el biocarbó que s’extregui dels boscos. Al mateix temps, volen engegar una línia de formació en treballs forestals i esperen poder donar feina a una vintena de persones del territori.

“La manca de gestió forestal comporta perjudicis a nivell particular i general i, per això, hem decidit posar-hi remei”. Així s’explica Josep Pintó, un propietari forestal de Sant Llorenç de Morunys que, juntament amb altres veïns de la zona, han posat en marxa l’Associació Forestal Vall de Lord. A banda dels propietaris privats, la proposta compta també amb la implicació dels Ajuntaments de La Coma i la Pedra, Guixers i Sant Llorenç de Morunys. La idea és fer una prova pilot de gestió conjunta de les 13.000 hectàrees forestals que hi ha al territori, un 60% de les quals són públiques.

Pintó relata que, en la majoria de boscos de la Vall de Lord, “només s’han dut a terme explotacions forestals extractives, que són tremendament agressives i l’únic que fan és debilitar la massa forestal perquè treuen tots els peus bons i deixen els dolents”. Per això, explica, la idea de l’Associació és “aplicar la política contrària”: “treure els peus dolents i deixar els bons”. Això ho poden fer, aclareix, perquè la seva idea és comercialitzar la part “menys rendible” dels boscos, és a dir, la fusta destinada a la biomassa o al biocarbó.

Sobre el biocarbó, els propietaris de la Vall de Lord expliquen que la seva pràctica encara és molt residual a Catalunya, però creuen que pot ser “molt beneficiós” pel territori. El biocarbó s’obté de restes vegetals i residus de biomassa i s’aplica al sòl per millorar les seves propietats. A banda de les propietats fertilitzants, Pintó explica que aquest producte també contribueix al segrest de carboni de l’atmosfera, ja que l’emmagatzema al sòl en formes químiques que són estables durant molt de temps. La idea dels propietaris és produir aquest producte “a gran escala” per poder-lo comercialitzar.

Una altra de les potes de la iniciativa és la redacció d’un Pla d’ordenació conjunt de tots els boscos de la Vall de Lord. Segons Pintó, això té “repercussions molt positives” pels propietaris, ja que “els facilita molt l’elaboració dels plans tècnics quan han de fer quan volen realitzar alguna actuació concreta”.

El projecte contempla una inversió molt elevada, valorada ens uns 2 o 3 MEUR, i, per això, des de l’Associació ja han començat a buscar diverses fonts de finançament, entre els quals les que provenen de fons europeus.

Un projecte que va més enllà de la simple explotació forestal

La iniciativa, però, no se centra només en l’explotació forestal sinó que asseguren que és un projecte de “desenvolupament rural”. Així, la seva idea és crear una formació específica en col·laboració amb l’Escola Agrària del Solsonès i, a partir d’aquí, contractar persones del territori perquè puguin treballar en el projecte. A banda de l’oferta laboral, també volen organitzar activitats de conscienciació, ja sigui a les escoles de la comarca o pel públic general.

De la seva banda, l’alcalde de Guixers, Jordi Selga, apunta que, per ajuntaments petits com els seus, “és molt complicat fer una gestió ben feta dels boscos”. Per això, celebra que hagi sorgit aquest projecte que “va a favor de tota la Vall”. De fet, uns dels principals consumidors de la biomassa que es generi als boscos seran els propis Ajuntaments. El de Guixers, per exemple, està substituint els sistemes de calefacció i d’aigua calenta per un sistema de biomassa. “Estem encantats perquè podrem consumir el nostre propi combustible”, apunta.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’oci nocturn torna efímerament a Sitges amb tests d’antígens i mascaretes

Notícia següent

Manel ofereix avui a Salt un concert sense distància

Notícies relacionades