Igualada, Vilanova i Montbui inicien un estudi per augmentar l’aprofitament de l’aigua freàtica

Es tracta d’un estudi finançat per l’ACA que permetrà conèixer els punts on s’acumula l’aigua al subsol dels municipis, com aprofitar-la i com aconseguir que arribi directament al riu

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, acompanyat de l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, i l’alcalde de Montbui, Jesús Miguel “Schummi” Juárez, han presentat, aquest dimecres 30 de novembre, l’inici d’un estudi, per a la localització i desconnexió de les aigües blanques al clavegueram dels nuclis connectats al sistema d’Igualada.

Es tracta d’un estudi finançat íntegrament per l’Agència Catalana de l’Aigua que servirà per localitzar els punts d’abundant aigua freàtica del subsol d’aquests municipis i evitar que aquesta arribi a la depuradora i la saturi. Es tracta d’aigua que a Igualada s’utilitza per al reg i la neteja, de fet un dels dipòsits d’aigua freàtica es troba al parc central i serveix per al seu reg i manteniment.

Aquest estudi, a banda d’analitzar els punts on es troba aquesta aigua i delimitar quin recorregut té, també indicarà quins usos i quin aprofitament pot fer-se d’aquesta aigua que és competència de l’Agència Catalana de l’Aigua. Marc Castells, ha destacat que un dels principals objectius “és evitar que aquesta aigua que no ha de ser depurada passi per la depuradora i aconseguir que, per exemple, pugui arribar directa al cabal del riu per engrandir el seu cabal”. L’alcalde d’Igualada ha valorat aquesta aigua present al subsòl d’Igualada i que en alguns punts i edificis cal drenar amb bombes per evitar que
s’acumuli en els baixos.

Castells ha volgut recordar que els Igualada, Vilanova i Montbui “ja utilitzen aquesta aigua per diferents finalitats amb l’objectiu de ser eficients i responsables d’aquest recurs però aquest estudi permetrà una utilització major d’aquesta aigua i aconseguir que arribi al riu de forma directa”.

Els tres alcaldes dels municipis on es realitzarà aquest estudi han agraït a l’ACA el finançament d’aquest treball que permetrà tenir un millor aprofitament de l’aigua i ser molt més eficients en el seu tractament i utilització.