fbpx
Diumenge, 3 de març de 2024
És notícia

VÍDEO: La granja del terror: denuncien una instal·lació porcina amb casos de canibalisme, malformacions, cucs i animals en descomposició

Avatar photo

Abans de seguir, els advertim que en la notícia apareixen imatges molt crues de maltractaments als animals, en una granja que presumia que tenia el certificat de ‘Benestar Animal’.

L’Observatori de Benestar Animal (OBA) ha publicat imatges d’una granja porcina ubicada a Quintanilla del Coco (Burgos) aprovada per la certificació de benestar animal Welfair en la qual asseguren afirmen haver detectat irregularitats greus.

Per a provar la seva afirmació han publicat el vídeo que els adjuntem i, paral·lelament han presentat una denúncia al jutjat per maltractament animal amb resultat de mort i publicitat enganyosa, atès que la cadena de supermercats on es venia la carn d’aquests porcs assegurava que la seva producció era respectuosa.

Les imatges, segons OBA, es van obtenir entre el juny i el setembre del 2023 en una granja de porcs, formada per cinc naus amb uns 5.000 porcs, ubicada a Quintanilla del Coco i propietat de l’alcalde del municipi.

Mostren truges reproductores extremadament primes, notant-se la seva columna vertebral; altres presenten greus prolapses d’úter i tumors a les mames. A més, asseguren que la presència permanent a gàbies els produeix ferides amb pus i gangrena per la fricció amb els barrots.

GARRINS AGONITZANT

Un garrí tremola, atrapat al terra de reixeta. A causa de la manca d’espai, l’animal la mare li orina al damunt i és trepitjat pels seus germans. També s’observen desenes de garrins agonitzant, altres morts, fins i tot en avançat estat de descomposició i desmembrats. Alguns presenten tumors i ferides sagnants.

Els porcs d’engreix sofreixen inflamacions a les potes que els impedeixen moure’s, altres pateixen greus hèrnies. Un porc presenta una enorme hèrnia, d’uns 7 quilos de pes a l’abdomen i es desplaça amb molta dificultat mentre arrossega l’hèrnia.

Tumors, abscessos supurants, prolapses rectals en desenes de porcs, alguns amb ferides a la pell compatibles amb la sarna. Un gran nombre d’ells té les orelles rosegades i lesions gangrenoses a la cua, símptoma de canibalisme.

El mateix investigador va manifestar en la informació traslladada a l’ONG que va observar una escena caníbal: “Diversos porcs s’estaven menjant a un altre porc que encara era viu. Li mossegaven el colze de la pota dreta davantera i aquest sagnava. Fins i tot l’aigua de l’abeurador estava tenyida de color vermell”.

ENORME MANCA D’HIGIENE

Segons l’ONG, el lloc presenta una manca d’higiene enorme. Als passadissos s’aprecien desenes de cadàvers en diferents estats de descomposició, alguns canibalitzats. Els abeuradors es troben sovint buits. Les rates recorren els cossos de les truges engabiades, els cubicles dels animals i les tremuges d’alimentació; el pinso dels porcs es troba ple de femta de rates.

Es visualitzen dos dipòsits exposats a la intempèrie amb cadàvers de garrins, resta de placenta i abundants mosques, a més de trobar-se trossos de potes i garrins morts escampats al llarg del recinte.

Segons la legislació, l’explotació ha de tenir un o més contenidors homologats hermètics destinats a la contenció d’animals morts per a la recollida de cadàvers.

A terra de la granja, s’observen purins infestats per larves i cucs. S’aprecia a les imatges un gat alimentant-se d’un cadàver de porc a l’interior de les instal·lacions, quan segons l’organització de protecció animal, la presència d’aquests animals a la granja implica risc zoonòtic de transmissió de malalties a humans com la salmonel·losi o leptospirosi.

UN SEGELL QUE ÉS PAPER MULLAT?

OBA assegura que no és el primer cop que s’exposen granges certificades per aquest segell; dues explotacions avícoles relacionades amb un proveïdor de supermercats Lidl i denunciades el 2022 per Observatori de Benestar Animal van perdre el seu segell Welfair i una està sent investigada judicialment per presumptes delictes de maltractament animal i contra la salut pública.

Lidl Espanya certifica el 100% de la seva carn fresca amb el segell Welfair, per la qual cosa a la denúncia s’apunta la possibilitat que es tracti de publicitat enganyosa.

Els responsables i operaris de la granja han estat denunciats per l’Observatori de Benestar Animal davant del jutjat de Lerma (Burgos) per presumptes delictes de maltractament animal amb agreujant de mort.

LA JUNTA AFIRMA QUE ‘TOT ESTÀ EN ORDRE’

La Junta de Castella i Lleó ha afirmat que “està tot en ordre” a la granja porcina denunciada de Quintanilla del Coco.

La Conselleria d’Agricultura i Ramaderia ha explicat a EFE que els serveis veterinaris oficials de la Junta van realitzar una inspecció a la granja “ahir mateix”, després de conèixer la denúncia, que es va presentar dilluns al Jutjat de Lerma, i “està tot a ordre”, han apuntat.

A més, ha indicat que la Junta fa revisions, en concret enquestes de bioseguretat, a totes les granges de Castella i Lleó per garantir que es compleix amb la normativa.

Les explicacions ofertes pel departament d’Agricultura i Ramaderia coincideixen amb les que ha donat a EFE el propietari de la granja porcina, que és a més a més l’alcalde del municipi, Domingo Pozo, que s’ha mostrat molest pels fets.

Pozo ha confirmat que personal de la Junta ha estat aquest dimecres a les seves instal·lacions i “ho van veure tot bé”, alhora que ha insistit que passa un veterinari cada setmana, i ha assegurat no haver rebut encara la denúncia, que vincula algun interès malintencionat de la zona.

 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sant Andreu de la Barca aprova un pressupost de contenció de 28 MEUR

Notícia següent

L’Hospitalet aprova el Pla de transició energètica per assolir les emissions zero el 2050

Notícies relacionades