Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

VÍDEO: Desmantellats dos grups criminals que reventaven caixers amb explosius

Avatar photo

Com a resultat de l'operació hi ha 14 detinguts, més de 600.000 € en metàl·lic, explosius, armes i set vehicles d'alta gamma.

Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional, en una investigació conjunta, han desmantellat dos grups criminals especialitzats en robatoris amb l’ús d’explosius a caixers de sucursals bancàries.

Ambdós grups compartien coneixement i metodologia en la utilització d’aquests artefactes. Se’ls atribueixen quinze fets delictius en menys d’un any, amb els quals van obtenir un botí de més de 600.000 euros.

Els investigadors han detingut catorze membres dels dos grups, que estaven assentats a la Comunitat de Madrid i actuaven de manera itinerant a les demarcacions de Barcelona, Màlaga i Madrid.

Els detinguts van passar a disposició dels dos jutjats que tutelaven les investigacions, quatre dels quals van entrar a presó provisional el 26 d’abril.

DUES INVESTIGACIONS I UN DISPOSITIU COORDINAT

El 24 d’abril es va dur a terme un dispositiu d’explotació conjunta dels tres cossos policials en què es van realitzar 23 entrades i perquisicions a domicilis de les localitats de Madrid Toledo, Leganés, Màlaga, Navalcarnero i Santo Domingo de Caudilla (Toledo).

A les entrades s’hi va intervenir pólvora i material pirotècnic per fabricar explosius, prop de 42.000 euros en metàl·lic, dels quals 6.000 estaven acolorits amb tinta de seguretat (es tracta d’un sistema de seguretat que tenen alguns caixers automàtics i segons el qual davant una intrusió en un caixer mitjançant explosiu o amb un objecte contundent, es dispara, taca els bitllets i els deixa inservibles).

També es van intervenir set vehicles d’alta gamma, diverses claus falses, eines i ginys especialitzats en la sostracció de vehicles, tres armes de foc (una de les quals detonadora), quatre carabines d’aire comprimit, una d’airsoft, identificacions policials falses, armilles antibala, bastons policials i brides de detenció.

En el marc de l’operatiu també es va desmantellar una plantació de marihuana.

Els investigadors atribueixen als detinguts quinze fets delictius entre robatoris amb força amb l’ús d’explosius, robatoris violents (un dels quals en grau de temptativa on simulaven que eren agents de policia i que tenien a empresaris com a víctimes).

Les dues investigacions les han tutelat dos jutjats diferents: d’una banda, l’equip conjunt de Mossos i Guàrdia Civil ha dut a terme la investigació sota la tutela del Jutjat d’Instrucció núm. 23 de Barcelona i, de l’altra, la Policia Nacional ho ha fet a les ordres del Jutjat d’Instrucció 5 de Màlaga.

La coordinació dels tres cossos policials va permetre la identificació de membres coincidents en ambdós grups, moment en el qual es va establir una estratègia conjunta d’actuació.

El MODUS OPERANDI PIZZA SLIDE

Consisteix en l’accés a la ranura per on surten els bitllets per eixamplar-la amb algun objecte contundent i introduir un receptacle metàl·lic ple d’explosiu detonador que genera una deflagració a partir d’un impuls elèctric. Aquesta modalitat és altament perillosa, ja que es fa en caixers ubicats en zones urbanes.

En el cas dels quatre caixers ubicats a Catalunya tots estaven situats en edificis de nuclis urbans poblats, per on habitualment transiten persones i vehicles que es podrien haver vist afectades per les explosions que provocaven els investigats.

Els investigats van fer evolucionar la seva tècnica amb la incorporació de mitjans i equipaments especials. També extremaven les mesures de seguretat abans, durant i després de l’execució dels robatoris. Utilitzaven vehicles de gran potència que havien sostret prèviament i que incendiaven un cop dut a terme el robatori.

ELEMENTS COMUNS DE L’ENTRAMAT CRIMINAL

Els investigadors van identificar i relacionar un dels membres amb participació en els dos grups investigats. Segons els indicis policials, era el nexe que compartia la metodologia i el modus operandi en els robatoris.

En el transcurs de la investigació es va poder comprovar com alguns investigats es podien intercanviar de grup per cometre fets delictius. Hi havia un altre individu, amb domicili al barri de San Fermín de Madrid, que fabricava els artefactes explosius per ambdós grups.

Elaborava petits explosius en càpsules amb forma de petaca que carregava amb pólvora negra procedent de petards i altres artefactes pirotècnics. La perillositat dels artefactes derivava en un elevat grau de risc per a la vida dels usuaris, dels policies o fins i tot dels mateixos investigats, en una eventual mala manipulació dels artefactes.

ROBAVEN FENT-SE PASSAR PER POLICIES

El primer dels robatoris va tenir lloc a principis de març al municipi de Vélez-Màlaga. Els investigats, que es desplaçaven amb vehicles sostrets, es van fer passar per policies: duien armilles, credencials i suposades armes de foc. Van abordar la víctima i la van fer entrar per la força al seu domicili. Un cop a l’interior la van emmordassar, colpejar i li van sostreure 1.270 euros en metàl·lic.

A mitjans d’abril els arrestats, que disposaven d’informacions privilegiades de la víctima, la van assaltar en un polígon industrial de Màlaga mentre conduïa un vehicle. En aquell moment portava 30.000 euros en efectiu. Com en el fet anterior els lladres van utilitzar vehicles sostrets amb matrícula doblada.

Els robatoris es dissenyaven en tres fases: la selecció dels objectius, consistent en l’obtenció d’informació a través de tercers sobre la capacitat econòmica de les víctimes. La Fase de preparació del robatori, en la que els feien seguiments i establien rutines. I la tercera que era la pròpia de la consumació del robatori.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comencen les obres del Portal Sud de Sabadell

Notícia següent

Ara Reus proposa un ‘Reus Central Park’ de 35.000 m2 en els terrenys d’Adif

Notícies relacionades