Una vuitantena de veïns de Riudoms reclamen a l’Ajuntament una nova ubicació pel refugi d’animals

Demanen a l’alcalde Sergi Pedret que compleixi el compromís amb els veïns de buscar una alternativa perquè consideren preocupant que la tramitació administrativa continuï sense fer-se efectiva

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Camí Coll d'en Boch de Riudoms. Imatge cedida per Plujafina Comunicació

Una vuitantena de veïns de Riudoms han presentat al·legacions a l’Ajuntament d’aquesta localitat demanant una nova ubicació pel refugi d’animals que l’associació Refugi Baix Camp – Centre d’adopció d’animals vol impulsar en una finca del camí Coll d’en Boch, als afores del municipi però molt proper al nucli urbà, i que en aquests moments està en procés de tramitació administrativa. Al mateix temps, els veïns demanen a l’alcalde de Riudoms, Sergi Pedret, i a la resta del govern municipal que mantingui el compromís que va fer públic fa dos anys amb els afectats de la zona “de buscar una solució alternativa que passi per una nova ubicació” i no en la zona on s’està tramitant actualment el refugi.

Durant els darrers dos anys, els veïns d’aquesta zona de Riudoms que tenen la seva residència o hi tenen finques agrícoles s’han reunit amb l’alcalde en diverses ocasions i els consta, segons han manifestat que “des de l’Ajuntament s’han ofert emplaçaments alternatius a l’actual, amb millors accessos i sense afectació al veïnat. Malauradament, l’associació els ha rebutjat i ha continuat amb la tramitació administrativa”, un fet que preocupa considerablement als veïns de la zona i per això reclamen a l’Ajuntament de Riudoms que es posi al costat de les seves preocupacions.

La continuïtat de la tramitació administrativa del refugi ha estat el motiu per la presentació de les al·legacions, ja que consideren, analitzant el projecte, que no s’adequa a la normativa existent i que hi ha base legal que evidencia que ubicar el refugi al Coll d’en Boch no és pertinent. En aquest sentit, reclamen a l’alcalde Sergi Pedret i a l’Ajuntament de
Riudoms la màxima supervisió i rigor en la tramitació de tot el projecte per garantir que es compleix tota la normativa i l’animen a continuar amb les negociacions per trobar un lloc millor.

La vuitantena d’al·legacions presentades es basen en els següents punts:

  • El projecte no compleix amb la legislació, ja que no preveu com es farà la recollida i tractament dels excrements dels animals.
  • El refugi hauria de disposar d’una instal·lació d’emmagatzematge de dejeccions (femer), però això no s’ha previst. De fet, si s’hi posés, no compliria amb la distància mínima de 750 metres respecte al nucli urbà de Riudoms, ja que només està a 650.
  • Les dejeccions que es produeixin poden ser un punt de contaminació de mines i pous de les finques veïnes. Tampoc es compleix el que diu la norma sobre això.
  • La presència del refugi farà multiplicar el trànsit al camí del Coll d’en Boch, que és molt estret i que ja utilitzen molts riudomencs per caminar, córrer i anar en bicicleta.
  • La presència d’aquest refugi provocarà un increment notable del soroll (lladrucs i miols) i males olors. Al seu voltant hi ha moltes masies habitades que en seran perjudicades.
  • La finca on es vol instal·lar el refugi està qualificada de ‘sòl no urbanitzable’. En el seu projecte, l’entitat que impulsa el refugi explica que aquest tipus d’equipament no és compatible amb usos urbans. Ara bé, això no és cert perquè sí que es podria ubicar en ‘sòl urbà no residencial’, tal com ja fan molts altres refugis i gosseres. Per tant, és evident que a Riudoms hi ha altres alternatives d’ubicació d’aquest refugi.

Respecte pels animals

La vuitantena de veïns que han presentat les al·legacions volen deixar molt clar que “som gent respectuosa amb els animals i compartim que cal protegir-los. Entre nosaltres hi ha nombroses persones que tenen animals de companyia, com gats i gossos. I també valorem positivament l’augment del respecte pels drets dels animals que s’ha produït les últimes dècades al nostre país, però també volem que les coses es facin bé i que aquest refugi d’animals no provoqui un perjudici als veïns de la zona i als molts usuaris d’aquest camí que regularment l’utilitzen per fer esport o passejar”.