Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Una exposició recull prop de 40 retrats de dones cambrilenques del segle XX

Avatar photo

La mostra fotogràfica s’inaugura avui 6 de setembre a la Sala Àmbits del Centre Cultural Municipal de Cambrils

L’exposició fotogràfica “Estudi Ortoneda Vernet: cambrilenques del segle XX” s’inaugurarà avui, 6 de setembre (20:30 hores), a la Sala Àmbits del Centre Cultural Municipal de Cambrils. Mitjançant una quarantena de fotografies, la mostra pretén reconèixer les habilitats de retratista del Josep Ortoneda Budí, capturant d’una manera única la fisonomia de les persones, en aquesta ocasió, totes dones, de la vila i de la platja. Amb les seves mirades, pentinats i robes, els retrats ens traslladen als anys 50 i principi dels 60 del segle XX, un important moment de transformació social i econòmica del municipi.

Totes les imatges presentades han estat positivades a partir dels negatius originals obtinguts sobre una placa de vidre. I aquest fet no és casual. Les plaques de vidre, utilitzades en fotografia des de mitjan del segle XIX, eren més útils que el cel•luloide per a imatges que requerissin molt de detall, perquè eren extremadament estables i menys propenses a distorsions. Durant la primera meitat del segle XX, l’ús de plaques de vidre va decréixer progressivament atenent a l’aparició a nous productes comercials més barats i portables.
D’aquesta manera, l’exposició “Estudi Ortoneda Vernet: cambrilenques del segle XX”, produïda per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i per l’Arxiu Municipal, se suma a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, tot recordant a Josep Ortoneda Budí, així com a totes les dones cambrilenques del segle XX.
L’estudi fotogràfic Ortoneda Vernet va exercir el paper de testimoni de la vida col•lectiva entre les dècades de 1950 i 1970. El seu creador, Josep Ortoneda Budí, és ben recordat pels cambrilencs com a mestre vocacional, com a alcalde de Cambrils (1957-1960) i també com a fotògraf d’una gran sensibilitat. A l’estudi va treballar amb la seva muller, Francisca Vernet Ventura, i amb els seus fills Antoni i Montserrat.

Durant un quart de segle, l’estudi va fotografiar tot allò que s’esdevenia en la vida pública de Cambrils –des de les festes, els actes oficials i els esports fins a transformacions urbanístiques o l’arribada del turisme– i també, escenes familiars i retrats de dones i homes. Els milers de negatius generats per l’estudi constitueixen tot un testimoni de la vida de Cambrils de mitjan de segle XX.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Oferta formativa i de serveis de Mas Carandell 2018-2019

Notícia següent

Unes 2.500 hectàrees d’arrossars es veuen afectades per una inusual pedregada al Montsià

Notícies relacionades