Un nou tractament evitarà la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama

Avatar photo
Càncer de mama. Imatge d’arxiu.

L’estudi internacional RxPONDER, en el que participa l’Institut de Recerca Sanitària Incliva de l’Hospital Clínic de València, permetrà que un important percentatge de pacients amb càncer de mama puguin prescindir de la quimioteràpia, evitant els efectes adversos d’aquest tractament.

Es tracta del subgrup de dones postmenopàusiques amb receptors hormonals positius (RH+) i HER2 negatiu (el subtipus de càncer de mama més freqüent), que tenen entre 1 i 3 ganglis axil·lars afectats i amb un resultat Recurrence Score igual o inferior a 25, actualment tractades amb quimioteràpia més hormonoteràpia, que podran ser tractades amb igual eficàcia i pronòstic només amb hormonoteràpia, informa el Incliva en un comunicat.

Aquest assaig clínic internacional, promogut pel grup cooperatiu estatunidenc SWOG Cancer Research Network, amb el suport del National Cancer Institute (NCI) dels EUA, compta amb participació del Grup GEICAM de Recerca en Càncer de Mama, que ha contribuït al mateix amb la inclusió de 792 dones, la qual cosa suposa gairebé el 20% del total de pacients participants en l’assaig, a través de 21 hospitals espanyols.

Els centres hospitalaris de la Comunitat Valenciana -l’Hospital Clínic Universitari de València, l’Hospital Provincial de Castelló i la Fundació Institut Valencià d’Oncologia (IVO)- aporten aproximadament dos de cada 10 de les pacients incloses en l’assaig a Espanya.

En l’assaig realitzat a l’Hospital Clínic de València es van incloure 66 pacients, el 73% menopàusiques, i més del 50% d’elles va rebre exclusivament tractament hormonal, «per la qual cosa tenim un grup significatiu de pacients que es van beneficiar de participar en aquest assaig clínic evitant l’ús de tractament de quimioteràpia», subratlla Begoña Bermejo, del Grup de Recerca de Biologia en Càncer de Mama d’Incliva.

«Gràcies a totes les pacients que van participar en aquest estudi, podrem canviar la nostra pràctica clínica, per la qual cosa, una vegada més, és important ressaltar la importància de la recerca i la participació i el paper fonamental de les pacients en els assajos clínics», assevera Bermejo.

De l’assaig també es desprèn que el pronòstic en tots els grups és excel·lent, malgrat tenir ganglis afectes, perquè la supervivència lliure de malaltia, és a dir, les pacients que no van tenir recurrència del tumor durant 5 anys, superava el 90%.

«Suposa un pas significatiu cap al que anomenem medicina de precisió, ja que, utilitzant una eina d’anàlisi genòmica del tumor, podem seleccionar la millor estratègia terapèutica per a la pacient», afegeix la investigadora.

No obstant això, les dones premenopàusiques incloses en l’estudi sí que obtenien un benefici amb la quimioteràpia sumada al tractament hormonal, amb una millora de la taxa de supervivència lliure de malaltia als 5 anys d’un 5%.

En aquestes pacients aquesta taxa aconseguia el 94,2% amb quimioteràpia més hormonoteràpia, enfront del 89% en les quals només van rebre hormonoteràpia.

Es tracta del primer gran assaig aleatoritzat per determinar si aquest tipus de pacients amb 1-3 ganglis afectes es beneficien de la quimioteràpia, han assenyalat les fonts.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detingut un home a Lleida per apunyalament

Notícia següent

L’Ajuntament de Banyoles convoca un pla extraordinari d’ocupació local

Notícies relacionades