Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Torredembarra commemora les víctimes de l’Holocaust i homenatja Esteve Cañellas

Avatar photo

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torredembarra ha organitzat un seguit d’actes de memòria històrica relacionats amb els camps de concentració nazis, amb la col·laboració del Memorial Democràtic i l’Amical de Mauthausen. L’Ajuntament de Torredembarra pertany a la Xarxa Mai Més d’Ajuntaments per la memòria i prevenció del feixisme.

Programa d’actes:

25 de gener, a les 20 h, a l’Espai cultural Sala del Mar:

“De Torredembarra a l’infern dels camps de concentració nazis”

El dia 25 de gener hi haurà un recital literari i musical a la Sala del Mar de Torredembarra. Seguint un guió de Carles Marquès, diversos familiars de l’Esteve Cañellas Margalló, torrenc deportat pels nazis i mort al camp de concentració de Gusen, faran una lectura teatral, amb acompanyament musical de Xavier Martín a l’acordió i Conrad Setó al piano. L’acte pretén retre homenatge a l’Esteve a través de lectures de textos de Neus Català o Montserrat Roig, entre d’altres. Aquest acte i també els actes dels dies 27 i 30 de gener s’emmarquen en la setmana de commemoració de les víctimes de l’Holocaust.

27 de gener, a les 12 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia:

Acte del Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust. Acte institucional i ofrena floral al Memorial Esteve Cañellas Margalló, amb la participació de joves dels instituts del municipi i representants de la família de l’Esteve Cañellas. Anirà precedit d’una xerrada adreçada als joves, sobre la commemoració, el 27 de gener, de les víctimes de l’Holocaust i sobre la necessitat de preservar la memòria de les víctimes davant d’una societat que cada cop oblida amb més facilitat i en la qual, fins i tot, hi ha corrents negacionistes. La xerrada també inclourà la proposta de la lectura del còmic/novel·la gràfica “Maus”, amb explicació de l’origen de la novel·la, el seu impacte després de la seva publicació als anys 80 . Suposa una font per entendre el genocidi d’una forma amena i educativa. La Biblioteca Mestra Maria Antònia acollirà una exposició sobre aquesta obra l’última setmana de gener i les dues primeres de febrer.

30 de gener, a les 18 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia:

Presentació de l’obra “Memoria y Viñetas. La memoria histórica en el aula a través del cómic”, a càrrec del seu autor David F. de Arriba. Es tracta d’un llibre innovador amb diverses propostes didàctiques que tracten la necessitat de preservar la memòria històrica amb el còmic com a mitjà, a més també proposa diverses activitats per a joves molt enfocades pels docents.

La regidora de Cultura, Núria Batet, ha explicat que amb aquest seguit d’actes Torredembarra vol fer un pas més en la preservació de la Memòria Històrica. Des d’una vessant local, amb la personalització de les víctimes en la figura d’Esteve Cañellas Margalló, a una vessant més global pel fet de commemorar-ho la setmana que també es fa arreu d’Europa. Per part de l’Ajuntament, hi ha la ferma voluntat d’incidir en les generacions joves perquè Mai Més s’hagin de patir les conseqüències del feixisme i la intolerància, amb actes i activitats que els sensibilitzin, sense deixar de banda també apostes artístiques per fer arribar millor el missatge a tota la població.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Obert el període d’inscripció per a participar al Carnaval 2020

Notícia següent

L’Ajuntament de Cambrils aprova l’Ordenança de Transparència i Bon Govern

Notícies relacionades