Teresa Cunillera, la delegada del Govern a Catalunya, denuncia la violència masclista a Lleida

Avatar photo

257 dones de Lleida han estat perceptores aquest any de la Renda Activa d’Inserció que concedeix el Servei Estatal Públic d’Ocupació

Representants de totes les institucions de Lleida, juntament amb diputats, Forces i Cossos de Seguretat i entitats socials i cíviques de Lleida han participat aquest diumenge en l’acte institucional unitari convocat per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones que s’ha dut a terme a la plaça dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida. En representació de l’Administració General de l’Estat hi ha assistit la Delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, així com el Subdelegat del Govern a Lleida, José Crespin, i membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

En el decurs de l’acte, el Degà del Col·legi Professional de l’Advocacia de Lleida ha estat l’encarregat de conduir l’acte i les futbolistes del AEM de llegir el Manifest Institucional redactat per la periodista Ariadna Oltra Martí i consensuat per les institucions que insisteix, un cop més, en que “la violència masclista és un dels temes de l’agenda de país i sobretot és un tema del que se’n parla, del que en parlem”.

El Manifest Institucional fa especial incidència que “la violència masclista s’exerceix al llarg de tot el nostre cicle vital de diverses formes. Al món, una de cada tres dones ha patit violència masclista. I a Catalunya, una de cada quatre dones ha sigut víctima d’un atac masclista d’extrema gravetat. En cal educar, ens cal saber, ens cal reconèixer”.

El Manifest també recorda que es necessiten més recursos per garantir una atenció digna i de qualitat a les dones en situació de violència masclista per a la seva total recuperació, i, especialment, en tot el procés de denúncies i procediments judicials.

La lectura del Manifest Institucional ha estat acompanyada de dues peces de música interpretades a càrrec d’alumnes del Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida i ha finalitzat amb una ofrena floral al monument “Llàgrimes per tu” per part de les autoritats presents en l’acte.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, en aquest sentit ha dit “que és molt bo quan les institucions ens posem juntes a treballar per eradicar aquesta xacra però ho hem de fer amb la voluntat no només de fer grans lleis sinó també de dotar-les pressupostàriament que és el que vam fer quan vam arribar al govern”.

Teresa Cunillera ha destacat que s’ha de fer prevenció i portar-ho també als àmbits de l’educació perquè no proliferin els casos de violència masclista. La delegada s’ha referit a la voluntat del govern espanyol per continuar lluitant contra aquesta xacra recordant una campanya que s’ha fet sota el lema “En aquests temes, ni mitja broma”. “Ni mitja broma perquè la tolerància respecte algunes actuacions que s’han fet en l’àmbit de la violència de gènere porten a normalitzar situacions molt anormals”, ha recordat Cunillera.

Autoritzacions residència i treball a víctimes

La Subdelegació del Govern a Lleida, a través de l’Oficina d’Estrangers de Lleida, ha concedit aquest any (de gener a setembre) 13 autoritzacions de residència temporal i de treball a dones víctimes de violència de gènere d’origen estranger. Les autoritzacions concedides a Lleida des de 2005 per aquest concepte sumen 155. Catalunya ha concedit 85 autoritzacions de residència temporal i sumen 1.695 des del 2005.

D’altra banda, 257 dones de la província de Lleida han estat perceptores aquest 2018 (fins al 30 de setembre) de la Renda Activa d’Inserció (RAI) que concedeix el Servei Estatal Públic d’Ocupació (SEPE, antic INEM), del Ministeri d’Ocupació, Migracions i Seguretat Social, a dones víctimes de violència de gènere. En tot l’any 2017, les víctimes perceptores d’aquesta ajuda estatal a Lleida van ser 308. Pel que fa a Catalunya, van gaudir d’aquesta ajuda 3.796
dones.

Pel que fa l’ús del Servei Telefònic i Protecció per a les Víctimes de Violència de Gènere (ATENPRO), que consisteix en un dispositiu telefònic mòbil que porta la dona víctima de maltractaments per poder contactar de forma immediata amb un centre d’atenció atès per personal qualificat, el nombre d’usuàries actives en aquest servei a Lleida el passat 31 d’octubre era de 151 i de 2047 a Catalunya. Aquest servei el presta el Ministeri d’Igualtat, el gestiona la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i la prestació la realitza Creu Roja.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tres milers de persones es manifesten contra la violència masclista a Barcelona

Notícia següent

Tàrrega recorda totes les víctimes de la violència masclista des de 2003

Notícies relacionades