Tàrrega dignifica les tombes dels dos Brigadistes Internacionals que descansen al Cementiri Municipal

    Aquesta acció de memòria històrica centrarà un homenatge que tindrà lloc el dissabte 26 de maig a 2/4 d’11 del matí davant les dues sepultures

    Tàrrega treballa aquests dies en la dignificació de les sepultures dels dos Brigadistes Internacionals que hi ha enterrats al Cementiri Municipal. Es tracta d’una acció de memòria històrica impulsada per una plataforma ciutadana que commemora el 80è aniversari de la Batalla del Segre, iniciativa a la qual s’ha sumat l’Ajuntament de Tàrrega. Així, es procedirà a posar els noms als dos nínxols on descansen els brigadistes des de l’any 1938, fins ara sense làpida. A les inscripcions, també s’hi recordarà les dates de les defuncions. La dignificació de les dues tombes, situades una al costat de l’altra, s’oficialitzarà mitjançant un homenatge que tindrà lloc aquest dissabte 26 de maig, a 2/4 d’11 del matí, al Cementiri Municipal de Tàrrega.

    L’acte vol ser, per extensió, un reconeixement a tots els brigadistes voluntaris d’arreu del món que van venir a lluitar a la Guerra Civil per evitar que el feixisme triomfés a Europa. En el decurs de la trobada, el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega també presentarà un plafó informatiu sobre els Brigadistes Internacionals. “Tàrrega vol rescatar de l’oblit la figura dels dos brigadistes que reposen al cementiri, un fet que la ciutadania desconeixia fins ara”, ha manifestat l’alcaldessa Rosa Maria Perelló. “Per això, agraïm l’esforç que hi han dedicat els membres de la plataforma i ens sumem plenament a l’acció per treure de l’anonimat aquestes persones que van morir pels ideals democràtics”, ha afegit.

    Els dos Brigadistes Internacionals que romanen inhumats a Tàrrega són Williams Mitchell Digges (que morí als 30 anys d’edat i era procedent de New Orleans – EUA) i Juan Medina Palmero (de nacionalitat desconeguda). En Williams Mitchell Digges era tinent de la XV Brigada Internacional Abraham Lincoln i morí el 28 de maig del 1938 quan accidentalment se li dispararà l’arma que tenia a les mans. En Juan Medina Palmero era membre de la XV Brigada Internacional i havia mort quatre dies abans a causa d’una malaltia. Tenia com a molt 20 anys.

    A l’homenatge que se’ls tributarà dissabte intervindran Núria Grau, portaveu de l’organització del 80è aniversari de la Batalla del Segre; Vicent Font, historiador de Bellcaire d’Urgell; Jaume Espinagosa, director del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega; Alan Warren, del col·lectiu Porta de la Història i estudiós de les Brigades Internacionals; Jaume Ramon, historiador local; i Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega. Es procedirà a fer una ofrena floral davant les dues sepultures i Ricard Bertran cantarà dues cançons populars de les Brigades Internacionals. A més, hi haurà grups de recreació històrica i figurants gràcies a la participació de l’Agrupament Escolta de Tàrrega. L’acte culminarà amb un minut de silenci en memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra. Després es proposarà als assistents de realitzar visites guiades al Museu Miquel Aresté de Tàrrega sobre la Batalla del Segre i al Museu Trepat, antiga fàbrica de material bèl·lic durant la Guerra Civil.